вторник, 31 октомври 2006 г.

Спри промяната на климата! Бъди зелен!



КОЙТО ИМА ЖЕЛАНИЕ И ВЪЗМОЖНОСТ ДА РАЗПРОСТРАНЯВА ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ

Според доклада на водещия британски икономист и бивш председател на Световната банка, сър Никълъс Стърн, изготвен по поръчка на британското правителство, водещите световни държави трябва да започнат да отделят поне $ 350 млрд. годишно за опазването на околната среда. Ако не го направят сега, ще трябва да изхарчат 20 пъти повече средства за ликвидирането на пагубните последствия от глобалното затопляне впоследствие.

Икономическите загуби от това за световната икономика, ще превишат няколко пъти загубите, нанесени от 2-те световни войни и икономическата депресия през 30-те години на ХХ в. Само броят на бежанците в света ще скочи до 200 млн. души, някои държави ще престанат да съществуват, а броят на видовете на световната фауна ще намалее 2 пъти, уточнява The Evening Standard.

Прогнозите на Стърн са резултат от анализа на икономическите последствия от евентуална глобална екокатастрофа. 1-годишната изследователска работа на Стърн е подпомагана от бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор. В резултат на изследванията е изготвен 700-страничен доклад, който предупреждава световните правителства за необходимостта от незабавни действия срещу проблема.

Според оценките на Стърн, само 2-процентно увеличение на средната температура на планетата, ще доведе до изчезването на половината видове на световната фауна. По този начин ще бъде унищожен 40% от живота на Земята. 200 млн. души ще бъдат лишени от препитание и ще се превърнат в бежанци. Ще бъдат потопени огромни низинни територии, разположени по крайбрежията на световните океани. Броят на ураганите, торнадата, горските пожари и останалите стихийни бедствия ще нарастне значително, което ще причини големи икономически загуби.

Негативният развой на събитията все още може да бъде предотвратен, но за целта е необходимо незабавното и единно действие на всички държави по света. Съвкупните разходи за екология годишно трябва да са най-малко 1% от световния БВП, т. е. поне $ 350 млрд. За разлика от досегашните мрачни прогнози на еколозите, този път докладът е изготвен изцяло от икономическа гледна точка, което според еколозите най-после трябва да накара световните лидери да се вслушат в предупрежденията.

Пред The Sun, Тони Блеър посочва,че това е “най-сериозният” доклад от последиците за глобалното затопляне, с който се е запознавал в качеството си на премиер. Според скептиците, позицията на Блеър е напълно понятна, тъй като правителството му активно работи за налагането на допълнителни “зелени” данъци, които ще увеличат данъчната тежест за обикновеното британско семейство с 2 деца, с $ 4600 годишно. В отговор на критиците си, Блеър посочва, че човечеството все още има време да предотврати глобалната катастрофа и не бива да пропуска този шанс.

Няма коментари: