неделя, 8 октомври 2006 г.

Гъби и медии



След пионерската статия в "Монитор, последвана от "потресающите" разкрития на "Нова телевизия" беше въпрос на време останалите хиени - упс! медии - да захапят темата. "Телеграф" и "Труд" пуснаха огромни материали за вълшебните гъби (онлайн изданието на "Труд" не е free, а "Телеграф" няма изобщо - та не мога да дам линк) .
Пълни с глупости, разбира се. От гъбите можело да умреш. Що не кажат, че трябва да си крава, за да изядеш количество, от което да умреш. Били донесени от Франция преди няколко години. А защо източниците (оригиналните източници, а не самоцитиращите се медии) сочат, че от края на миналия век - (за преди това няма източници) дедо и баба са хапвали халю гъбки, както и са свивали от конопеца? Идете по Ботевградско и ще намерите баби и дедовци, дето ще ви кажат за "благия тутун". Вълшебните гъби повреждали мозъка, пишат вестниците. Няма такива данни, ако поровят научните издания. Но има навсякъде данни как алкохолът поврежда мозъка. Няма да говоря за всички изписани в родните медии глупости, само ще кажа очевидното:

На властимащите (част от които са медиите) хич не им е сгодно хората да разширяват съзнанието си, да излизат извън всеобщия разказ/сън - според толтекското учение за нагуала; хайде да го кажем по европейски - извън общоприетите нагласи, норми и ценности. Не им е сгодно - защото ще ги изхвърлят - тях, властимащите. Затова бързат да забранят всяко вещество, променящо съзнанието - защо, задайте си тоя въпрос - с изключение на алкохола - защо, пак питам? - който прави човека роб, бурма на механизма. Защо обществото толерира алкохола, който е многократно по-вреден от марихуаната? А опиума не? А коката не? В платформата на Ево Моралес, който стана боливийски президент, важна част беше легализацията на коката. Не на кокаина, а на коката. Листата от кока, които дъвчат от столетия андските индианци. На 3-4-5000 и повече метра надморска височина, където живеят, коката е нещото, което те държи здрав и читав. Коката за тях е като кафето - дъвчат я, за да бъдат бодри и активни. Ние не живеем на такава височина - би казал някой. Е, и? Изследванията сочат, че ефектът от дъвченето на листа на кока е сравним с ефекта от пиенето на чаша кафе. Защо е позволено да пием кафе сутрин или през деня за ободряване, а не да дъвчем листа кока? За смъртоносната доза да не говорим - за да я достигнеш с листа, трябва да изджвакаш листна маса, дето и яка крава не може да погълне. Но кафето е разрешено, листата кока не. Защо? Имам отговор, но е друга тема.

Основното е - глобалните властимащи не искат да допуснат обикновените хора да излязат извън контрол - ТЕХНИЯ контрол. Съзнанието трябва да бъде манипулирано от ТЕХНИТЕ телевизии и реклами и в никакъв случай не бива да се оставя на разположение на неговия собственик. Да, ние сме собственици на съзнанието си, но корпорациите и техният политически изразител - партиите на ляво-дясното статукво, ни го отнемат всекидневно и всекиминутно. Не е необходимо да си жител на Карибите, за да разбереш, че по такъв начин ставаш зомби. Вълшебните гъби те освобождават от убийствената сладост на зомбирания свят, отварят ти свят, в който ти си ти. От теб зависи в какъв свят ще попаднеш. Това и в отговор на глупостите, изписани от вестниците за bad trip (букв. лошо пътуване - психеделично преживяване, изпълнено с негативни емоции). Ще припомня нещо очавидно за всеки психонавт: Ефектът зависи от sеt-а и setting-а. Първото означава вътрешната нагласа на пътуващия, второто - обстановката, в която пътува. Но това е друга тема - за трипа и за психонавтиката изобщо.

2 коментара:

Анонимен каза...

Един въпрос: Публичните медии поне (частните да ги оставим) нямат ли правно задължение да предоставят ефира си за "разказа" на публиката, която ги издържа? Не можем ли да поставим искане за правото ни да водим свой разговор в ефира, който плащаме, а не да ни облъчват оттам едностранно?

Unknown каза...

Теоретично си прав, но:

"Нова телевезия" и "Монитор", които са първенци в разобличаването на "гъбите", са частни медии и никакво задължение нямат. Глигуна може да съди Нова за нанесени нематериални щети, но не зная дали ще го направи. Аз лично съм навита да провокирам подобен репортаж от държавната Канал 1, за да мога след това да имам правото от екрана същата тая държавна телевизия да кажа малко истини - за свободата на съзнанието и за това кой има интерес да насажда страх и омраза срещу ентеогените. Само не знам как да проковирам подобен репортаж.