неделя, 15 октомври 2006 г.

Свободата да не гласуваш


Колкото повече наближават изборите, толкова по-често срещам из медиите и блоговете негативно отношение към негласуващите - били мързеливи, не разбирали и не уважавали демокрацията (защото тя означавала участие), били безотговорни и като такива били виновни за всичко лошо, което ще ни се случи. Тъй като спадам към тези безотговорни персони, се размислих за всички тези квалификации.

Демокрацията означава освен всичко и да има редовни свободни и честни избори. А елемент от свободните избори е свободата да не участваш в тях. Гласуването е демократично право, а не задължение.

Не мисля също, че негласуването е морално укоримо. Ако не виждаш кандидат, чиято платформа е близка до твоите интереси, какъв е смисълът да гласуваш? Има един възможен смисъл - принципът на по-малкото зло. Той яко сработи при последните президентски избори в САЩ, затова и избирателната активност се оказа неочаквано висока. Немалко от избирателите с нагласа да не гласуват отидоха до урните с мотива "и Буш , и Кери са sheet, обаче Буш е доказано много по-голямо sheet". Моята (и на тези като мен) ситуация обаче е различна. Освен че не одобрявам политически нито един кандидат, не виждам смисъл да избирам по-малкото зло, тъй като бг президентът по конституционен статут не е като хамериканският и кой знае колко злини не може да сътвори (както и добрини, де).

А това с (без)отговорността, мисля, е най-голямото лицемерие. Чунким тия, дето чинно са гласували досега (без значение за кого), нямат ама абсолютно никаква отговорност, респ. вина за всичките лоши неща, дето са ни се случвали? Излиза, че съвкупният гласоподавател избира някакви, дето ни управляват, които после плюе, че управляват лошо, обаче като дойде време пак да гласоподава, плюе тези, които не желаят да участват в представлението. Особено в сегашното, за което всички знаят, че е с предизвестен край.

Ако не бях се забила в болести и болници, щях да говоря с приятелите-анархисти да разлепим стикери:

Не участвай в лъжата!

НЕ ГЛАСУВАЙ!

11 коментара:

Анонимен каза...

Sheet означава лист, shit означава лайно.

Valery Dachev каза...

Нека предположим, че спечели ДжиПи. Като го упрекнеш в нещо и се оплачеш, че народът го е избрал такъв, всеки ще може да те контрира с "Като можеше да изберем друг, ти къде беше ?!". Не става въпрос даже само за президентските избори, а за изборите въобще.

Политическата класа в момента стиска палци хора като теб да не гласуват, защото това ще направи гласовете на манипулируемите още по-важни. "Представителите" на тези хора ли искаш да те управляват ?

Unknown каза...

Напълно съм съгласен с казаното. Считам, че опитва за превръщане на "не гласуването" в "морално престъпление" е проблема тука. И като коментар на Валери Дачев, аз смятам, че е точно обратното, аз си мисля, че партиите имат изгода от масовост на гласуването, защото прави изборите предвидими. Сега не гласуващите правят предвиждането и повлияването много по-скъпо, както и възможната поява на случайни лица, които да объркат идеите на партиите мастодонти. Платените от държавата кампании (ако не гласуването бе изгодно за управляващите, защо има такива кампании?) целят да минимизират риска, а не да ни направят добро. Мнението съм си го написал тук http://delian.blogspot.com/2006/10/blog-post_8982.html, за тези, които не са досадени прекалено от написаното до сега.

Valery Dachev каза...

Вярвам, че подобни кампании се правят също както се правят кампании за интеграция на ромските малцинства - много малко с ръка на сърцето ще кажат, че са "за", но така е правилно... Така че не е нещо, което ще приема като аргумент.

Вотът ми изглежда по-предвидим, ако мнозинството гласуващи са столетни червени ултраси, охранени с кебапчета роми и фанатизирани етноси... с извинение. Да оставя малцинството да определя бъдещето на страната автоматично ме лишава от възможността да мрънкам след това.

А с призива "Не участвай в лъжата !" съвсем не мога да се съглася. Единственото, за което ще излъжа, е, че няма да гласувам "за", а "против". Намирам за съвсем нормално, ако съм изправен пред избора между това да бездействам и това да дам гласа си за по-малкото зло, ще избера второто.

dzver каза...

Хората, проповядващи негласуване са също ултраси. Следя постовете в 3-4 такива блога, много си приличат.

Става въпрос за хора с принципно леви убеждения, разочаровани от партията-кърмилница, за които в момента няма реално представителство, ако не броим някоя екологична или анархистична организация с никакво влияние.

Дори Вени Г., която с удоволствие чета, сигурно е дъщеря на член на партията, роднина на поне 3-4 члена на партията и би била и тя член на партията, ако беше по-малко съвестна ;-P

Анонимен каза...

Кой е по-добрият, ПО-АКТИВНИЯT, начин да се изрази факта, че никой кадидат не Ви харесва:
A. като НЕ гласувате изобщо?
B. като гласувате се с ПРАЗНА (непопълнена) бюлетина?

И още нещо:
"... бг президентът ... кой знае колко злини не може да сътвори ..." - формално да, но де факто той има сериозно влияние? Кой е "акушер-гинеколкогът" на настоящата "тройна коалиция"?

Unknown каза...

@Anonymous
Прав си - лайна исках да кажа, посипвам си гвата с пепел. Добре, че все пак се разбира ;-)


@Valery Dachev
Аз говоря за сегашните избори. На някои от миналите парламентарни съм гласувала - къде с позитивна убеденост, къде на принципа "по-малкото зло".

Сега обаче за мен всичките са еднакво зло, тъй като ще продължат да изпълняват волята на олигархията, разликите им са само в това кой на кое крило на олигархията ще даде малко повечко преференции (не че отцепи останалите съвсем).


@dzver
Не съм с леви убеждения. Както не съм и с десни. Мисля, че в сегашната епоха ляво-дясното разделение е поредният фалшив етикет, с който глобалните управляващи манипулират глобалните маси. Тъй че ако искаш да ми слагаш някакъв етикет, може "алтерглобалист със силен анархо уклон" :) Вярно е, че хората като мен у нас са все още малко, но по света не са. Но също така е вярно, че алтерите не искаме представителство във фалшивите представителни демократични институции. Ако вярваме в нещо, то е в директните действия, в grassroot движенията и още... ама темата за алтерите май си е за отделен постинг, че е бая голяма.

А за предположението относно БКП/БСП - никой в рода ми не е бил член на тази партия и не имал желание да става. Аз също.


@BullDog
Гласуването с празна бюлетина е де факто глас за Гоце. Защото увеличава броя на гласувалите, което повишава възможността гласувалите да са повече от 50% от имащите право на глас и така той да спечели на първия тур. А ако са по-малко от 50%, отива на балотаж, без значение колко е получил от гласувалите. Това ще е шамар както за него, така и за цялата политическа класа.

vlad каза...

Има една тъжна и някак "логична" (кхъм-кхъм) тенденция от страна на тревожно нарастващ брой хора измежду познатите и/или близките ми. Дословно преведена, тя звучи така: "Чудя се и аз за кой да гласувам. Ами ще взема ей така напук да си пусна гласа за Воленчо, примерно."
...което чудно как да приема за алтернатива?
[а вместо това можеше и да се запитам дали гласуването напук и нахалост е по-сгодно решение от отказа от същото; като че изборите са "задължение"]

dzver каза...

Вени, извини че си позволих да те класифицирам.

Донякъде ме нервира отказът от гласуване, защото мултиплициран 250000 пъти ще доведе до още 5 години Гоце.

Nanera каза...

нали се сещаш има нещо вярно в това че: света няма да тръгне на зле когато лошите хора станат повече а когато добрите спрат да ги забелязват.

или с други думи да позволиш да маниполират 'безличното' ти мнение.

Unknown каза...

@Nanera

С мен и без мен Първанов пак ще е президент - несъгласието си мога да изразя само така - да направя възможното да не бъде избран на първи тур, защото това прави виден факта, че не е този всенароден любимец, а същевременно е шамар за цялата политическа класа. Вторият тур означава именно, че те, всички жалки политици не могат да ни манипулират, не могат да манипулират по-голямата част от хората.