неделя, 18 декември 2005 г.

Безсмислието на живота ?


Life is a test. It is only a test. Had it been real life you would have been instructed where to go and what to do .

3 коментара:

Анонимен каза...

Здравей. Светлин съм.

Не ми се струва добра идея да спорим, дори да има защо, но пък мисля и че няма защо, тъй като английския текст е цитат, нали така? И като е така - да не съм съгласен с този пасаж, то не значи че не съм в съгласие и с теб... А може и да не е точно така, все пак щом го цитираш тук може би го споделяш (поне донякъде).
Моето мнение:

Животът не е тест. Ако беше тест, щеше да има напътствия , отговори от а до ц като във всеки тест, и накрая осъждане като кой от трите типа си се проявил. Но животът не е тест, защото няма съд, няма начало, няма край, няма и опции между които да се избира, няма обективен смисъл или обективно безсмислие... И живот може да няма, а може и да има... Избора има, и се избира (може). А може и да не се избере.

Unknown каза...

Здравей, добре дошъл тук :)

Не мисля да споря, защото самият факт, че в заглавието съм сложила въпросителен знак, сочи, че не съм убедена в това.Но от друга страна има нещо, което ме кара да се размислям. Ако си забелязал, тук често пиша за смисъла на живота, защото често ми идват такива въпроси в главата. Предполагам, че тези въпроси нямат отговор. По-точно имат много отговори - зависи от конкретния човек и от конкретната му ситуация.

Това, в което (засега) съм сигурна, е, че има избор. Човек винаги има избор. Друг е въпросът, че повечето хора не го съзнават и съответно не го правят.

Unknown каза...

@fluXus
Инструкциите са раздадени, въпросът е дали можеш да ги съзреш и разчетеш. Току що завърших една книга на американския психиатър от чешки произход Станислав Гроф "Психология на бъдещето", в която се описва именно това и скоро ще напиша за нея.

Най-общо казано - те са около нас и в нас, а ключът към съзирането и разчитането им се нарича Изменени състояния на съзнанието.