неделя, 18 декември 2005 г.

Безсмислието на живота ?


Life is a test. It is only a test. Had it been real life you would have been instructed where to go and what to do .

4 коментара:

Анонимен каза...

Здравей. Светлин съм.

Не ми се струва добра идея да спорим, дори да има защо, но пък мисля и че няма защо, тъй като английския текст е цитат, нали така? И като е така - да не съм съгласен с този пасаж, то не значи че не съм в съгласие и с теб... А може и да не е точно така, все пак щом го цитираш тук може би го споделяш (поне донякъде).
Моето мнение:

Животът не е тест. Ако беше тест, щеше да има напътствия , отговори от а до ц като във всеки тест, и накрая осъждане като кой от трите типа си се проявил. Но животът не е тест, защото няма съд, няма начало, няма край, няма и опции между които да се избира, няма обективен смисъл или обективно безсмислие... И живот може да няма, а може и да има... Избора има, и се избира (може). А може и да не се избере.

Unknown каза...

Здравей, добре дошъл тук :)

Не мисля да споря, защото самият факт, че в заглавието съм сложила въпросителен знак, сочи, че не съм убедена в това.Но от друга страна има нещо, което ме кара да се размислям. Ако си забелязал, тук често пиша за смисъла на живота, защото често ми идват такива въпроси в главата. Предполагам, че тези въпроси нямат отговор. По-точно имат много отговори - зависи от конкретния човек и от конкретната му ситуация.

Това, в което (засега) съм сигурна, е, че има избор. Човек винаги има избор. Друг е въпросът, че повечето хора не го съзнават и съответно не го правят.

Анонимен каза...

Хубавото на живота му е,
че ни "принуждава"
по всякакъв начин да се "отпечатаме" на тая земя провокиращо...
да оставим онова от себе си, което и когато ни няма да дава и да предизвиква.

а кой раздава инструкциите?
и... трябва ли да се редя на опашка?

Unknown каза...

@fluXus
Инструкциите са раздадени, въпросът е дали можеш да ги съзреш и разчетеш. Току що завърших една книга на американския психиатър от чешки произход Станислав Гроф "Психология на бъдещето", в която се описва именно това и скоро ще напиша за нея.

Най-общо казано - те са около нас и в нас, а ключът към съзирането и разчитането им се нарича Изменени състояния на съзнанието.