вторник, 4 октомври 2005 г.

Free-running/Parkour/urban freeflow*





В Докторската градинка видях фрии рънъри. Използваха за скачане Докторския паметник. Седнах на една пейка и ги гледах може би половин час. Беше невероятно красиво. Отново се сещам за фотоапарата, защото истинската радост за душата ми щеше да бъде не само да ги гледам, а и да ги снимам.

* Eкстремен градски спорт, известен като "free-running", "Parkour", "urban freeflow", създаден преди 15 години от David Belle и Sebastian Foucan в Лион, Франция. В средата на 90-те години на миналия век, след филма "Ямакаши - самураи на модерните времена", сниман с истински фрии рънъри, той бързо завладя целия свят. Същността му е използването на акробатически и гимнастически техники (скокове, катерене и др.) за откриване на нови, неочаквани и немислими за здравия разум пътища за придвижване в градска среда.

От философска гледна точка той променя погледа към света и възможните граници (както външните, така и вътрешните - на духа и възможностите) - фрии рънърите минават по пътища, за които повечето хора биха си казали "по-добре да заобиколя", или изобщо не биха помислили, че са възможни. Според David Belle паркурът е път за освобождаване от ограниченията на конформисткото поведение. Следването на пътя може да носи със себе си нови мисли и оценки - както очевидни, така и такива, за които не си подозирал, казва Sebastian Foucan, винаги трябва да следваш собствената си интуиция, да правиш това, което чувстваш, а не това, което хората мислят, че трябва.

Паркурът позволява бързо достигане до спортна медитация. Изключително чист спорт е - не изсква никакви уреди, екипировка. Необходими са само тишъртка, маратонки и подходящо състояние на духа.

Няма коментари: