четвъртък, 22 март 2007 г.

Подробности за митинга от организаторите - Замунда


2007-03-21 -
Митинг в София - 24.03.2007, 17:00 - събота, Южен парк, пред постоянната сцена
за контакти: torrent.miting@abv.bg

Митинг в Пловдив - 22.03.2007, 17:00 - четвъртък, Централна поща
за контакти: miting@philippopolis.com

Във връзка с отговорността, която носят организаторите, молим всички да се въздържат от незаконни, неприлични и агресивни действия, които биха могли да опорочат мероприятието, както и всички непълнолетни лица, които желаят да присъстват, да бъдат придружени от родител или друго пълнолетно лице.

Инициативния комитет застава зад позицията, че акциите на МВР в лицето на ГДБОП, както и ССлС , са репресивни, неадекватни, популистки и обслужват интересите на определени компании.

Ние считаме, че свободният обмен на информация през Интернет, без комерсиална цел, чрез каквато и да е технология, не може да се определя като престъпление.

Тезата, че посредством тракерите може да се обменя и нелицензирана информация, не ги прави незаконни, нито пък е "организирана престъпност", с която да се занимава ГДБОП.
Налагането на забрана за достъп до определени сайтове, силовото им затваряне и арестуването на техните собственици и администратори, е недопустима намеса в личните права и свободи. Манипулиран е свободния достъп до информация на потребителите, който им е гарантиран от Конституцията на Република България. С тези си действия държавата лишава гражданите си да се ползват от постиженията на съвременните информационни технологии, изолира ги от света и ги обрича на културна и духовна нищета.

Проблемът с нелегалното разпространение на продукция, защитена с авторски права, е предмет на гражданското, а не на наказателното право."Ощетените" компании, следва да търсят правата си в съда, вместо да "рекетират" собствениците на торентсайтове, чрез нерегламентирано сътрудничество с държавни органи.

Призоваваме властите да съсредоточат свойте действия върху истинското лице на компютърните престъпления в България - тези, които записват и продават нелегално компютърни дискове по сергии и площади, финансовите измами в мрежата (фишинг), създателите и разпространителите на детска порнография и т.н.

Убийци, крадци, нарко-дилъри и изнасилвачи продължават да вършат престъпления по улиците и да се присмиват на властта, която в своето безсилие измества фокуса от същинските проблеми, към част от най-прогресивните граждани на страната /интернет обществото/, като ги обявява за престъпници.
Мълчанието на отговорните институции, на парламентарно представените партии, заравянето на главата им в пясъка пред проблем от национално значение, когато грубо се потъпква Конституцията на България и гражданските права на населението, е позорно! Затова организаторите на митинга няма да допуснат нито един партиен лидер до трибуната. Срамуваме се от вас, господа управляващи! Заявяваме отговорно и категорично, че ще се борим до край с всички позволени от закона средства, за да защитим правото си на свободен достъп и обмен на информация!

Няма да позволим България отново да се превърне в "милиционерска" държаваq налагаща цензура под каквато и да е форма!

5 коментара:

Анонимен каза...

Във Варна протеста е днес от 17 ч на пл. "Независимост". abator обеща да постне снимки и коментар по-късно.

/ каза...

Ето това е една добра статия по темата, по-ясна и по-конкретна. Според мен един от проблемите около тези събития е, че много хора не разбират за какво точно е протестът, и го схващат просто като подкрепа на пиратството. Сигурна съм и в това, че много от тези, които ще отидат, ще са именно хора, подкрепящи пиратството и кражбата, а не идеята на протеста (описана в тази статия). Такива активисти лесно могат да компрометират цялото събитие, и предполагам, че това ще бъде използвано от хората, в чиято изгода е да представят проблема по този начин.

Unknown каза...

@Вани
Какво точно значи "пиратство" при съвременните безумноалчни и противоречащи на културата и на общството, и на културата на хората авторски права?

Виж малко поддробни размисли тук:

Мунк, Google и авторското право

Авторското право - 1

Краят на авторското право: Защо е неизбежен

Пиратската партия в Швеция

E-библиотеките и copyright-а

/ каза...

Здравей. Знам, че мина протестът, но си спомням за този пости и исках да ти отговоря, затова с малко закъснение все пак се връщам. :)
Прочетох линковете, които даде, не твърдя, че съм разбрала всичко, но се опитах. ;) Тя темата е необятна, но все пак аз какво имах предвид - добре го е казал човекът, когото цитираш днес - "И за друго бях любопитен - колко от хората са дошли там, за да защитят свободата си в нета, и колко, за да не спира кранчето за филми и музика на аванта. Обикалях, надавах ухо, говорех си със случайни хора, разпитвах. Резултатът ме въодушеви доста - поне към една трета бяха дошли не за авантата, а за свободата!" (забравила съм да копирам името му, но ти се сещаш за кого става дума). В този смисъл имах предвид, за авторското право. Или поне правя разлика между "авантата" и една реформирана представа за авторско право, която се описва в линковете.
Повечето хора, с които аз лично имах разговори по темата, отиваха на митинга, защото искаха всичко да е безплатно и авторите на произведенията да творят за без пари...най-опростено казано (малко ми е трудно да се формулирам правилно, пък и кратко).
Поздрави :)

Unknown каза...

@vani
Става дума, че сегашния бизнесмодел на авторското право не е адекватен на днешните реалности, когато има дискове и интернет.

И сега много млади певци и групи пускат свободно творбите си в Интернет, за да станат известни и да печелят от концерти и клубове без последничеството на алчната продуцентска мафия.

За книгитеаз анапример ако харесам някоя, свалена от Интернет, ще си я купя, защото друго си е да четеш не седнал пред екрана, а легнал или на бълкона или да си носиш със себе си. Чела съм и чувала от много други хора същото мнение.

За филмите също има бизнесмодели, ама забравих в момента точно.

А между другото Европейската комисия през април ще разглежда директива, според която свалянето от Интернет на продукт с авторски права за лични цели не е пре3стъпление и няма да се брои за "пиратство".