четвъртък, 1 март 2007 г.

Глупости за пенсиите


Покрай масовити пенсионерски протести се изписаха и изприказваха сума глупости. Най-ме дразни тази, че причината била, че след 1944 г. държавата взела пенсионните фондове и ако сега ги върнела, всичко щяло да е наред.

Нека обаче погледнем Статистическия годишник на Царство България от 1941 г. (данните в него са от 1939 г.):

Население - 6,3 млн. души
От тях - 23% градско, 77% селско
Активно население - 3,4 млн, т.е. 54% от цялото население

Като сметнем 23% от 3,4 млн. излиза 782 000 градско население в активна възраст. Нека ги сложим милион да са, понеже по селата са имали повече деца (макар че детската смъртност по селата пък е било по-висока). Обаче една малка част от са се осигурявали, което може приблизително да се види да се види от броя на тогавашните пенсии:

Всичко са дадени около 122 000 пенсии на стойност 1,3 млрд лева, което засяга 2% от цялото население. Само че тази стойност е преди паричната реформа от 1961 г., тъй че трябва да я намалим около 10 пъти.

Държавата и да върне сега тези пари барабар с лихвите, за какво ще стигнат - за левче-два, хайде три увеличение на сегашните пенсии.

К`во да коментираш? Когато цифрите говорят, и боговете мълчат. Сегашните дрънкала обаче явно се смятат за повече и от боговете.

3 коментара:

Анонимен каза...

Важният въпрос е, че е променена системата - т.е. всички хора след 1944 година са внасяли осигуровките си в държавния бюджет, който - меко казано - е прахосал тези пари. Или ги е инвестирал в губещи и непотребни заводи /с някои изключения, разбира се/. И сега няма натрупани фондове за изплащане на пенсиите.

Unknown каза...

Не мисля, че ги е прахосал и за аргумент в следващ постинг ще изкарам да говорат само числата - пак от статистическите годишници.

dzver каза...

трябва да се примириш с факта, че наследството на комунизма е глад и мизерия.