събота, 19 юни 2010 г.

"Mucho Duck". И соцпопкултурата


Намерих любима песничка от края на 70-те - началото на 80-те, която въртяхме на купоните наред с Afrika Bambaataa и евроденса, а момчетата (мъжете?) мъчеха брейкденса. Момичетата участвахме с елементарни техники - примерно на лицева опора ниско над земята да се придвижваш напред докато партньорът ти, също на лицева опора минава в противоположна посока над теб. Което си е истина, повечето техники си бяха трудни, сиреч не за жени. Мисля, че и досега е така.

Важен детайл е, че тогава хабер си нямахме от хип-хоп културата, абе не знаехме, че има такава, и освент брейка друго подобно с идолите си нямахме. Освен че не носехме размъкнати смъкнати панталони, по-големи номера тишъртс и прочие, съществената разлика бе, че не бяхме аутсайдери, деца от гетото (примерно "Люлин" в бг случая), работнически или на дошли от провинцията - абе изобщо деца от долната класа - както се възприемаше тогава. Бяхме деца от центъра, второ или трето поколение софиянци, с родители "трудова интелигенция" - както пак тогава наричаха тези, които не се занимават с физически труд и най-паче образованите, заемаещи не технически, изпълнителски функции. Примерно - инженери, адвокати, лекари, проектанти, преподаватели (особено във ВУЗ), научни работници, разни не изпълнители в търговията, които сега бихме нарекли проектмениджъри, рекламисти, маркетолози, логистик мениджъри, продуктови мениджъри и т.н. И (без това не може) деца на родители на номенклатурни длъжности, сиреч всякакъв род началници. Ей такава ми ти компания, същностно противоположна и на оная (на Запад) и на днешната (пак там, но и у нас) хип-хоп култура.

Това ме кара да се замисля за своеобразната всеядност на социалистическата култура - както на високата култура, така и на това, за което тогава се твърдеше, че го има само в упадъчния капитализъм - масовата култура; попкултурата - както бихме рекли днес.

Както и да е, друг път ще размишлявам за това, днес исках да пусна само един клип, който неистово ни кефеше и "брейквавахме" многократгно а всеки купон :

[видео]


[край на видеото]

Няма коментари: