сряда, 23 юни 2010 г.

Пишете на воля за политиците. Заплахите са шменти-капели.


Много блогъри се впрегнаха на щуротията фидоскова как щяла да контролира блогърите и фейсбук да не нарушават проектозакона - то закон още няма - ама намерението фидосково превантивно плаши - да ги контролира да пишат слухове, клевети, клюки и прочие лоши неща за любимите ни политици. Впрегнаха се, в смисъл сериозно се аргументират, че това е тъпота.

Че е тъпота, спор няма. Ама тъпотата е толкова грандиозна, та чак нелепа. А Фидоска не се усеща, че говори нелепости. Процедурно някак нелепости... Щото като казваш, че ще спреш дъждовете например, е хубаво преди да обясняваш по същество колко полезно е това, поне да маркираш сравнително убедителен метод, по който ще го направиш.

Щели да установяват собственик на сайт, даже питали некфи експерти кво е собственик на сайт, кво е социална мрежа и прочие неща, дето явно не им е работа да се занимават с тях, щото като ти липсва елементарна обща култура и мисъл, можеш ли поправи с експерти липсата й...

И конкретно:

Имам, да кажем, блог в Blogger и пиша нещо си, което някой си смята за клевета или обида (отделен е въпросът, че може да се оспорва успешно подобна оценка пред Европейския съд, който вече се е произнасял, че бидейки публични и обществено значими личности, политиците търпят много по-свободни интерпретации за себе си деянията си - сещам се за едно дело, което спечели австрийски журналист, нарекъл некъф политик идиот).

Как ще докажат, че аз съм писала това или че аз съм собственик на блога? Ама пишело ми името и ми имало снимката. Бабината ви. Всеки може да се регистрира с моето име и да сложи моята снимка. И Blogger не знае кой е регистрирал блога. А-а, може би ще ме идентифицират по IP-то, от което пиша? Бре, да му се не види! Като получат от Blogger IP, да се обадят ;-) Абе, ония акули от IFPI и RIAA не могат да получат IP за блогове, които имат за основна тема пускането на линкове за софт, музика и книги, та нашите ли Фидоски и Яворколевци?

Същото важи за wordpress.com и Fаcebook. Е, за блогърите, базирани на Blog.bg, това не важи, Яворколевци ще натиснат гадно собствениците на блогхостинга и тe ще изпеят не айпитата, ами и какво са мислели, докато са ги регистрирали. Извод: Не пишете неща, дето няма да харесат на политиците, в Blog.bg. Също така и в бг форуми (за тях е същото). Има купчина чужди форуми, блогхостинги, а ако имаш собствен домейн, то ползвай чужд хостинг.

Тук някой може да се направи на плашило, сочейки случая с бившия ми колега Огнян Стефанов. Официалната легенда е, че сайтът "Опасните новини" се хоствал в чужбина, ама Яворколевци гепили айпи адреса, от който се качвали дописките. Дрън-дрън! Има нещо гнило в цялата история как са хванали Оги. Как са влезли в чуждия хостинг? Не са поискали айпито от собствениците (щото и да го поискат, няма на какво основание да го получат), а се похвалиха, че са го открили. На човешки език значи, че са хакнали хостващия сайт. Е, и кво от това? Нищо. Ако системният администратор, който е предал четата - Йоргос Пецас, имаше капчица мозък в главата си, в хода на седемчасовия разпит-тормоз щеше да поиска да му бъде предявено обвинение и да получи адвокат. И яворколевци щяха да го издухат, щото на база хакване никфо обвинение не могат да повдигнат (отделен е въпросът, че и баба си не могат да хакнат) - то е все едно некфи полицаи да влязат през прозореца в някоя къща и да намерят кървав нож с отпечатъци, който после да се опитат да предявят като веществено доказателство - ами всеки съд ще им се изхили :-) Конкретно по случая - IP като доказателство може да се използва само ако е получено по надлежния ред, сиреч изискано със съдебна заповед от съответния интернет доставчик.

И тук стигаме до пълната нелепост на официалната версия за Оги Стефанов - тия пичове знаят, че никакъв надлежен ред за получаване на доказателство нямат. Те са 7 часа (!!!) са натискали горкия Йоргос и той, бидейки млад и невежа, си е изпял кфо и как. Знаели са, че трябва да го натиснат него не защото са имали какъвто и да е факт, свързан с Интернет, а защото са намерили доносник, упс! агенти им викаха, в обкръжението на Оги. Те и не крият, че са подозирали Оги още отначало. Нашите с това могат да работят - с доносници, с подслушване, с натиск и заплахи, а Интернет им е проблем дори за да си вържат убедително гащите с него. Ако Оги не беше смъртно уплашен (а ти не би ли бил, ако си се разминал със смъртта?), мисля, че щяха зор да видят...

Както и да е... Хора, пишете си на воля, само не в бг форумите и в Blog.bg. Абе, в Иран, Китай и Саудитска Арабия пишат, та във фидоскиния край ли няма?

Фидосова на лов за блогъри
Фидосова на лов за блогъри

Няма коментари: