понеделник, 28 юни 2010 г.

"Плеймейкърът" от Сирищник


Първанов плеймейкър"Винаги съм бил плеймейкърът в отбора, не съм голмайстор. Голмайсторите могат да бъдат много", рече скромно Първанов тия дни, сравнявайки се с Лионел Меси, - и, по своя си табиет, излъга. Всъщност май не, може би просто Гоце не разбира нито от футбол, нито от политика. Да си плеймейкър във футбола и в политиката са коренно различни неща.

Футболният плеймейкър е атакуващ играч, който организира нападателната игра на отбора и създава голови положения за себе си и за съотборниците си. Нарича се още разпределител и се смята, че играе в центъра; но но не е ограничен с определена позиция. Истинският плеймейкър притежава изключителна креативност, добро игрово мислене и виждане на полето, изкуството на точния пас и дрибъла, способност да се раздава, което предполага и превъзходна физическа кондиция. Плеймейкърът е отборен играч, за разлика от чистия нападател (Междудругото, тази разлика е основа за претенциите на английските фенове към Бербатов - те искат той да се раздава по цялото поле и за съотборниците си, а той е чист нападател. У нас преди много години подобни бяха упреците към нападателя и голмайстора на ЦСКА и националния отбор Петър Жеков, чиито изключителни умения да се пласира и да реализира му донесоха "Златната обувка" на "Франс футбол" през 1969 г., но и признанието на родните фенове.)

Да сравним сега качествата на Гоце:

Креативност - никаква. Той мисли и действа изключително в рамките на рутината, въображението и творчеството са непознати за него неща.

Стратегическо и тактическо и мислене - нулеви. Още времето на антинатовските си изстъпления той никога не е в час за международната ситуация и за българските интереси в нея, както и за вътрешнополитическата ситуация и интересите на родната му партия.

Създаване на голови положения за себе и за съотборниците си - не са известни подобни случаи. На Гоце или му пада късмет отнякъде (избирането му за лидер на БСП и избирането му за президент), или стои и гледа сеира на другите, без да си мръдне пръста.

Раздаване и инициативност - няма такива. Той е духовно мързелив, предпочита да изчаква да види накъде ще се развие ситуацията и да се нагоди към нея.

Отборен играч и организатор - абсурд! Гоце е използвач и хитрец на дребно спрямо съотборниците си, единственото, което го интересува, е той да е в безопасност и след това ако може да уреди себе си да е добре. За тази цел, ако трябва той е готов да предаде отбора си, играейки за противника (с каквито примери, междудругото, е пълно фарсовото ни футболно първенство) в името на собствените си интереси - христоматиен е "големият му шлем" с руските енергийни проекти. Да, "голям шлем", но в полза на Русия и с оглед на бъдещи облаги от нея.

Какво прави тогава Гоце с топката, ако не прави играта?

Ами фокуси прави. Той е уличен фокусник, жонглиращ с топки. И да се сравнява с Лионел Меси, е нелепо и смешно.

1 коментар:

Unknown каза...

Грешка неволна направих относно Петър Жеков:

"чиито изключителни умения да се пласира и да реализира му донесоха "Златната обувка" на "Франс футбол" през 1969 г., но НЕ и признанието на родните фенове."