събота, 19 юни 2010 г.

Слушалки AKG-K77. За хемисинк


Много се...- баси, кво да кажа: "кефя се" ми звучи просташки, но друг точен израз не намирам - тъй че: кефя се много, че си купих хубави слушалки - AKG-K77 (по-принцип търсиш ли качествени слушалки, само AKG или Sennheiser):
слушалки AKG-K77
Спецификация :
Type closed-back, dynamic headphones
Sensitivity 115 dB/V
Frequency range 18 to 20,000 Hz
Rated impedance 32 ohms
Max. input power 200 mW
Cable 2.5 m single-sided (99,9% oxygen-free)
Connector stereo mini plug
Adapter convertible jack plug
(1/8" to 1/4")
Net weight (without cable)
190 g (6.7 oz.)
Shipping weight 400 g
(14.1 oz.)
Това, което е важно за мен и което търсех, е, че са затворени и че няма подчертаване на определени честоти (примерно басите да ги изкарват по-яко и пр.).

Кво значи това, накратко:

Слушалките са три типа:

затворени слушалки
1. затворени - обхващат цялото ухо и така изолират звуците от околната среда. Това е плюсът. Минусът е, че в сравнение с другите са сравнително по-тежки, по обемисти (т.е. не много удобни за употреба във всекидневието) и по-скъпи. Е, разбира се, и това, че не можеш да чуеш как мъжа ти или свекърва ти вика да направиш еди-какво си спешно или бясно пита какво правиш. По подобна причина не са добри за градска среда - можеш да не чуеш автомобила, който идва, дори и да натиска клаксона; с всички последствия ;-)

полутворени слушалки

2. полуотворени - имат също възглавничка, но тя не обхваща, а покрива ухото. Те са по-малки и по-леки от затворените, съответно изолират по-малко външните звуци и са по-евтини.


слушалки
3. тапи - най-масовите днес. Влизат в ухото. Нищо не изолират, т.е. подходящи са идеално за градска среда. Също плюс е, че са максимално леки и удобни за носене и прибиране. Голям минус е, че най-много увреждат слуха. Е, и най-евтини са.

Съответно качеството на звука, т.е. максимално адекватното му предаване (каквото и да значи това, щото мюзик спецовете и хардфеновете не са единодушни, аз го разбирам като максимално точно предаване на честотите в съотношението им и нивото - да не "напомпват" повече ниските или високите честоти - каквито са най-честите случаи) е най-добро при затворените и най-ниско при тапите. Всъщност адекватното предаване не значи, че са най-добрите слушалки, защото за диджеите едно е важно, за любителите на симфонична музика - друго, за drum'n'bass феновете - трето, а за моите цели - четвърто или пето.

Стигнах до моите цели:
Искам да слушам т.нар. хемисинк (hemi-sync), известен още като брейнуейв (brainwave). Но за него по-нататък, тъй като теоретично знам какво е, имам часове записи, но не съм го слушала досега, тъй като не си струва да се слуша на колонки, дори и на hi-fi уредба не си струва. Като послушам известно време, за да добия впечатление, ще пиша.

Няма коментари: