петък, 28 ноември 2008 г.

Досиета, чест и морал - журналистическата гилдия може да измие оцапанато си лице


Исках да кажа нещо такова, но не ми стигна духът. Защото и аз съм продукт на прехода и все се питах "не съм ли несправедлива към Х, който очевидно е по-морален от Y". А истината е проста - няма морал в сътрудничеството с Държавна сигурност. Един въпрос на младеж, който по възрастови причини е освободен от всякакви биографични размислия като моите, та това момче казва:
"защо някой си признава едва когато са го разкрили? Няма ли някоя известна личност в тази държава, който без външент натиск или разкриване да излезе и да заяви, че е бил агент на ДС? Май няма. Хора с чест, морал и достойнство в тази държава почти не останаха."
И продължавам с мислите на момчето:
"Как да не се прави разкриване на досиета? На избирателен принцип се разкриват агенти на бившата Държавна Сигурност. Най-вече журналисти, актьори и публично известни личности. Вместо да разкрият и пуснат до свободен достъп всички досиета, вече 18 години по този въпрос има пълно затъмнение. Колко архиви и документи са подправени или унищожени, един Господ знае. У нас така се прави. А не трябва.

"Интересно защо всички отричат и казват “Това са пълни глупости, никога не съм бил сътрудник на ДС”. Е как да не си бе майсторе, то от ДС сами ли ще те запишат на щат без да знаеш? Все едно да не знаеш на кого е къщата в която живееш."
Съвършено прав е - както в отвращението си от нас, по-възрастните, които допуснахме всичко да бъде отровено с лъжа изначално, но и е прав и с идеята си да се осветят ВСИЧКИ журналисти от гледна точка на съпричастност към службите. Иска ми се да чуя кой персонално ще се обяви с името си срещу това.

1 коментар:

Анонимен каза...

Напълно съм съгласен с написаното по-горе, както и с по-ранното ти предложение за разкриването на досиетата на всички журналисти. Мокар че от друга страна това няма да промени нищо - ченгетата вече действат на друго ниво - ей току що научих че собствениците на прес групата около Монитор са успели да придобият и в. "Експрес" и ТВ7. Мисля, че следващата им стъпка ще бъде и придобиването на двата големи регионални вестника - Марица и Струма. вно това е отговорът на Доган в опита му да разкъса медийната преса, която го е притиснала макар и за малко...
Морално удовлетворение има от това да се разкрият досиетата на всички ченгета в медиите, ама те вече не просто манипулират медиите, ами и си купуват онези, които са им неудобни... Остава да четем новините от интернет иначе съвсем ще отънее работата...