четвъртък, 11 януари 2007 г.

Добра човешка енергия


Да спасим Дарина!
Нещо ми е тъжно, нещо ми е чоглаво, нещо ми е никакво. Не зная защо. Няма никаква външна причина. Никакви неприятности, нищичко. А когато човек е тъжен, вижда около себе си само тъжни неща. И аз тъй, тия дни все чета за Ирак и за яденето на месо. Звучи нелепо съчетанието, но второто също е много тъжно. Обаче за тях по-нататък, защото все пак има нещо хубаво, което мога да напиша - как върви кампанията за Дарина:

До момента събраните средства по банковата сметка са 4 405,34 евро и 137 992,59 лв. По предварителна информация от мобилните оператори за две седмици са събрани чрез SMS: към 11 януари от MTel - 50 000 лв, към 7 януари от Globul - 35 000 лв. Тоест за около месец е събрана приблизително 1/3 от необходимата сума. Мисля, че ще тръгнат още по-бързо нещата, защото се включиха много медии - Сити - радио и телевизия, Радио 1, Ретро радио, БГ радио, Радио Нова, Радио Енерджи, радио Гонг, Радио "ФМ+ Варна"; вестниците "Новинар" и "Сега", агенция "Фокус", БиТиВи, Нова Телевизия... А не е възможно да изброя Интернет сайтовете, които сложиха банер за Дари, вкл. и торент тракери, ето непълен списък - http://www.save-darina.org/component/option,com_weblinks/catid,13/Itemid,49/lang,bg/.

Какво стана дотук:

За медиите писах. Прокредит банк дари банкова сметка, т.е. не се плаща за откриване и поддържане. Трите мобилни оператора дариха номера за SMS, т.е. не удържат нищо за себе си. Беше направен сайт за Дарина, който има и форум. Преведен е на 5 езика и редовно се ъпдейтва. Една фирма го хоства безплатно, не взима и стотинка за трафик. Съучениците на Лора, сестрата на Дари, направиха благотворителен концерт, на който събраха 4000 лв. На 13 януари във Варна ще има друг благотворителен концерт. Бяха направени банери за сайтове и плакати, които се разлепват из офиси, магазини и т.н. Бяха направени контакти с чуждестранни клиники и лекари. Сигурно пропускам нещо, но пълна информация за хода на кампанията има на сайта.

Зад всичко това стоят съвсем обикновени, средностатистически българи, не само от страната, но и от десетина държави по целия свят, повечето от които доскоро не знаеха и за съществуването на Дари. Семейството не би могло да организира това, майката е безработна и се грижи за детето, което повечето време е по болници, бащата е турбинист в ТЕЦ "Варна" и работи, за да издържа семейството. Невероятната 17-годишна Лора даде старт на кампанията, а чрез Интернет се концентрира толкова много добра човешка енергия, колкото не съм вярвала, че има. Ако не беше Мрежата, всичко това нямаше да го има, нямаше да има и надежда за Дарина. Междудругото, добри хора пратиха на Лора чисто нов компютър, тя нямаше и ходеше вечер по Интернет клубове да чете и да пише за сестра си в сайто и по мейла. А в едно интервю беше казала, че ако нещо може да спаси Дари, това е изкуството и Интернет.

И сега малко гняв. Спестявам моите думи и цитирам само две мнения от форуми:

Чичко Гайдарски, ти що не помогнеш? Нали министерството има право да изпраща деца на лечение в чужбина? Господа депутати, продайте един мерцедес, за да спасите детето, защото ние и да искаме да помогнем, не сме толкова богати, че да стане бързо! А не сме богати благодарение на вас и вашите безкрайни игрички, така че връщайте си вересиите!

Хора, да призовем депутатите да продадат десет от жизненонеобходимите им мерцедеси! Хора! Да призовем софийския боклукчия да си продаде Бугати-то!
Хора! Да призовем софийския водоснабдител да се откаже от половината си заплата! Хора! Да призовем милото ни правителство да кихне половината от спестените бюджетни парички!


В някои форуми пък имаше хора, които се съмняваха дали наистина парите отиват за болно дете, а не е мошеничество. Мисля, че те са резултат на нечетене или незнание. На сайта има епикризите на Дарина, а също така и телефонни номера за контакт. А пък процедурата на банките в такива случаи е следната: събраните пари не се дават на ръка на близките, а се превеждат на клиниката, в която детето постъпва, след като клиниката удостовери, че болното дете е там и съобщи каква сума е необходима. Пък и нима мобилните оператори и национални телевизии биха се ангажирали, ако нямаха сигурност, че е истина? По-гадно ми стана от други мнения, които обобщено звучат така - има много деца в подобно положение и не може да се помогне на всички, така че защо точно на Дарина? - но за моя радост са малко. Много хубав отговор на такова мнение срещнах в един форум. Започваше с това, че ако човек не иска да помогне, не е нужно да си измисля оправдания и продължаваше с една приказка:

Някъде, далеч от тук, на брега на океана, един възрастен човек правеше своята обичайна разходка по плажа на залез слънце. До неотдавна бе бушувала страшна буря. Небето преливаше от ярко червено в оранжево, а вълните, сякаш вече уморени, нежно галеха брега. Възрастният човек се наслаждаваше на гледката, с удоволствие вдишваше морския въздух, който сега изглеждаше сякаш още по-чист.

Беше се замислил за нещо свое, може би много важно нещо, когато забеляза по-нататък на плажа едно дете, което взимаше нещо от пясъка и после го хвърляше във водата. Възрастният човек предположи, че това е може би по-различно от игра и воден от любопитството си се запъти към детето. Когато приближи, той забеляза, че момчето взима изхвърлените от бурята на брега морски звезди и ги хвърля обратно в океана. Едва сега старецът забеляза, че целият плаж бе обсипан със стотици, може би хиляди морски звезди.

Момчето сякаш не го забелязваше. Старецът си помисли нещо и попита:

- Какво правиш? Ти си само едно малко момче и не би могъл да промениш нещата?!

Момчето го погледна, взе една морска звезда от пясъка, хвърли я в океана и каза:

- Ами аз току що промених нещата за тази морска звезда!

Ето и последните новини за Дари от вчера, 10 януари:

Националният консултант по детска онкохематология и трансплантология проф. Драган Бобев е изпратил до Комисията за лечение на деца в чужбина становището си, че болестта на Дари може да бъде успешно излекувана само чрез костно-мозъчна трансплантация.

За съжаление родителите и Лора нямат съвместимост, за да са донори. Очаква се скорошно решение на Комисията, след което ще се изяснят възможностите за намиране на донор, трансплантация и финансиране на лечението. Това означава, че събраните с помощта на толкова много хора средства много скоро може да влязат в употреба.

Последните данни от болницата са обнадеждаващи. След втората химиотерапия показателите на малката на няколко пъти падат доста под критичните стойности, но тя, като голям борец, с помощта на лекарите е успяла да излезе от това състояние. Резултатите показват стабилизиране на Дари и сериозни затруднения за майка й Дора в удържането на малкото зверче в рамките на болничната стая :)

Ако някой четящ тук, има желание да помогне:

Банкова сметка:
Darina Rosenova Pencheva
PROCREDIT BANK (Central Branch)
CITY OF VARNA
3 GENERAL KOLEV STREET
TEL. +359 52 687 878
BIC: PRCBBGSF
BGN: BG83 PRCB 9230 2013 9512 15
EUR: BG06 PRCB 9230 2413 9512 10

Дарение чрез SMS:
Абонатите и на трите мобилни оператора могат да изпратят празно съобщение (SMS) на
кратък номер 1365 и по този начин даряват 1 лв (М-тел, Вивател) или 1,50 лв (Глобул) за лечението на Дарина.

За българите от САЩ и Канада:
От българското Посолство във Вашингтон ще съдействат даренията на българите в Америка, а също така и Канада да достигнат до Дари. Желаещите да пратят дарение
могат да изпратят money order или certified check, платим на името на Embassy of Bulgaria, Washington като на реда for да бъде записано името на Дарина - Darina Rosenova Pencheva. Адресът на Посолството е:

Embassy of the Republic of Bulgaria, Washington, D.C.
1621 22nd Street, NW,
Washington D.C. 20008

Плакати, които може да разпечатате и да залепите в офиса си или където работите, се теглят от http://www.save-darina.org/component/option,com_docman/task,cat_view/gid,17/Itemid,66/lang,bg/ - има RGB и CMYK версии, а също така и PDF.

Няма коментари: