вторник, 24 януари 2006 г.

"Балканджи" - пак


“Балканджи” – българска фолк-метъл група, в която автентичният песенно-фолклорен мотив е вплетен в естетиката на хеви метъл, а неравноделните тактове на песенния фолклор в контекста на модерните електронни инструменти извикват неописуемото усещане за нещо старо, познато и много съвременно. Тук няма да срещнем пронизителния писък на зурните, а вплетения тон на кийборда, който придава странен готически привкус на интонацията. Но най-интересни са текстовете на "Балканджи". Хоралът на силните мъжки гласове подчертава баладичната атмосфера, в която се срещат любовта и магията, радостта и болката, доброто и злото... Музиката на "Балканджи" звучи с неукротимата агресивност на Rammstein, но е неповторимо българска. Тук дори баладата носи интонацията на хард рока, а хард рокът се разтваря в позабравения спомен за онази истинска народна песен, която всеки от нас носи в съзнанието си... Толкова нетрадиционно на пръв поглед, странно, шокиращо, е усещането, когато прослушаш дори само албума “Пробуждане”. И някак изчезва мисълта за екзистенциалната криза на обществото и девалвирането на ценностите...
Целият текст

Вики репостна това свое старо есе за "Балканджи", което не бях чела. Кратко и хубаво е казала всичко, заради което ми харесват.

4 коментара:

Анонимен каза...

Imagine....:)..

Анонимен каза...

А защо не те видях на концерта снощи, въпреки че имаше малко хора? ;)

Unknown каза...

Бях умряла от студ (ходих няколко часа по града по работа), легнах да се стопля и съм заспала. Срам направо :( Яд ме беше сутринта на мене си.

Знаеш ли къде и кога е следващият им концерт?

Вики каза...

На 30ти, другия Понеделник пак във Fans :).За големите ентусиасти има един и тази вечер в "Маската", но в тия сурови климатични условия до Студентски град не е голяма оферта. По-нататък ще съобщят и датите за следващите :).