четвъртък, 12 януари 2006 г.

Баровски - жертва и на родната мафия


Прекрасно е, че за Ники Баровски кошмарът свърши. Обаче не мисля, че радостта на близките, приятелите и почитателите му трябва да замъгли факта, че цялата история е много по-сложна и далеч не е приключила. И не бива да приключва. Защото ако стане така, утре някой друг може да изпадне в неговото положение - и даже не в чужбина, а у нас си. Защото става дума не само за шибаната византийска държава, която не е много по-европейска от нашата, а за нашата си, родна мафия. Употребявам "мафия" в точния смисъл на думата - срастване на организираната престъпност с властта.

За какво иде реч? Ники Баровски пътува за Гърция като представител на неправителствената организация "Достойнство за България". Семейна "приятелка" му дава една чанта с молба да я предаде на майка й в Гърция. На граничния пункт имат сигнал (sic!) и целенасочено обискират багажа на Баровски, при което в яке във въпросната чанта намират валутата. И започва кошмарът. 6 месеца сестрата на Николай обикаля българските институции и отвсякъде среща...., абе нищо не среща. А в НСБОП направо я съветват да си мълчи.

Проблемът е в "приятелското" семейство - Искра Кирилова Видинска - Ригатос, дъщеря й Розелен Ригатос (която лично дава чантата на Баровски) и двамата й братя. Искра е съученичка на майката на Баровски, ето какво разказва Люси (сестрата на Баровски): "Какво знаехме ние тогава за Искра и семейството й? Бях израснала, чувайки името й да се споменава, без да знам коя точно е тя. Дъщеря на генерал Кирил Видински. Често се споменаваше и нейния чичо - братът на генерала - Раденко Видински. Директор на Народна милиция във времето на ранния комунизъм. Знаех, че е женена за грък, който е починал. Тя гледа сама четирите си деца. Когато се запознах с тях, бях донякъде изненада от високия стандарт, който имаха, който някак не ми пасваше за вдовица и четирите й деца, от които никой не работи все още. Въпреки това го отдадох на разликата в стандартите между България и Гърция."

Оказва се, че фамилията отдавна се занимава с престъпен бизнес, има скандали с незаконно оръжие, отвличания, двамата братя ги търсят за пласьорство на наркотици и др. Това обяснява и високия стандарт, обяснява и сигнала, който са получили гръцките служби, за да обискират Баровски. 5 месеца НСБОП, следствието и прокуратурата отказват да се занимават със случая. Захващат се чак когато Люси Баровска стига до Върховна касационна прокуратура и администрацията на президента и... го претупват. Същевременно Искра Видинска - Ригатос дава противоречащи си и неверни изявления пред медиите (например, че Ники отивал да работи в Гърция и др.), не се явява на очна ставка в българското следствие с Люси Баровска, влиза и излиза от Гърция, въпреки че има забрана да я напуска. В Гърция е спряно следствието, защото издирват Ригатос , които спокойно обитават жилището, което им е постоянен адрес в София. Заповедите за арест в Гърция са издадени още на 15.10.2004 г., и са пуснати по Интерпол . В България обаче няма кой да ги арестува, а и те са така сигурни в това, че дори не се крият. Безразлична към случая остава цялата администрация на МВР. А "великият" бат`Бойко отсича "да е гледал какво има в багажа си".

Ако вече ви намирисва на нещо, ще обобщя: явно става дума за покровителство от страна на служители на МВР и съдебната система, покровителство на организирана престъпна група. Това обяснява и мълчанието на почти всички български медии през тази кошмарна година. Обяснява вероятно и дългото бездействие на чиновниците от МВнР. На Баровски те не могат да осигурят съдебен адрес в Гърция, за да го пуснат под гаранция, докато за сина на депутата Станимир Илчев и на тв водещата Светла Петрова, арестуван за трафик на проститутки в Испания, правят това за нула време. В интерес на истината това е при предишното - на НДСВ, правителство. По-късно чиновникът във Външно е сменен от млада и компетентна дама, която прави всичко възможно да разплете забатачения случай, макар че според нейни колеги това е безнадеждно. И пак се питам защо ли? И се питам какво ще каже сегашният вътрешен министър Румен Петков за бездействието на НСБОП и изобщо за случая с Ригатос, защо не е изпълнено искането от Интерпол и досега? Не знам защо, но си мисля, че за разлика от промяната във външното министерство, във вътрешното нищо не се е променило и покровителите на истинските престъпници са си все там.

Иска ми се някак си нещо да направя, за да не останат тези въпроси само в моя блог, естествено, не поради суета, а за да бъдат зададени публично и да се чуе отговорът, или по-скоро липсата на отговор. Защото докато продължаваме да търпим като овце, корупцията и и престъпността ще си продължават да ни управляват въпреки всички красиви политически заклинания от телевизора. Но още не зная какво да направя и не знам дали ще мога да измисля....

Няма коментари: