вторник, 10 януари 2006 г.

Интернет е различен за мъжете и жените


Доскоро се смяташе, че жените ползват много по-малко Интернет, но последното изследване на Pew Internet показва, че нежният пол догонва мъжете. 67% от американците ползват Интернет, като сред мъжете онлайн са 68%, а сред жените - 66% (в абсолютен брой жените са повече, тъй като процентно са по-голяма част от населението).

По-интересното обаче е, че изследването открива разлики в начина, по който двата пола са онлайн и нагласите им към Мрежата. За жените тя е преди всичко начин за изграждане, укрепване и поддържане на отношенията. За мъжете е нещо като офис, библиотека и място за забавление. Това ясно се вижда например в отношението към мейла. Жените не само пишат и получават много повече писма. Те си пишат с роднините и приятелите по много по-разнообразни теми, предават си новини и клюки, планират събития, разказват си случки и споделят преживявания. За тях мейлът е важно средство за поддържане на личните отношения, докато за мъжете е преди всичко средство за комуникация по конкретни проблеми. (Това май напомня на отношението към телефона при двата пола.)

Според изследването жените най-често ползват Интернет за мейли, за търсене в карти къде се намира дадено място (мъжете не търсят, те знаят), търсене на здравна и медицинска информация, търсене на подкрепа за здравни и лични проблеми и търсене на религиозна информация. Мъжете ползват нета по по-разнообразни причини - информация за времето, новините, спортните резултати, информация от типа "how to" (как да се направи дадено нещо), информация, свързана с работата, информация, свързана с хобито, даунлоуд на софтуер, слушане и даунлоуд на музика, обучение и учене, търсене на продукти и услуги и оценката им чрез рейтингови системи, ползване на уебкамера (порносайтовете и видеочатовете, ахм?)

Няма коментари: