вторник, 22 май 2012 г.

Русия. Мейнстриймът на масовата култура е срещу Путин


Три емблематични личности записаха клип срещу Путин, който бе излъчен по кабелния канал "Дождь" - рапърът Вася Обломов, тв водещата Ксения Собчак и журналистът и тв водещ Леонид Парфьонов. Неприятното за властта е, че двама от тримата са лица, напълно вписващи се в понятието мейнстрийм, сиреч по дефиниция далечни, чужди на каквато и да е политика. Вася Обломов е малко по-различен, като всеки рапър реториката му е антивластническа, но освен тази реторика, която продава рапа, като цяло той е също добре вписан в мейнстрийма. А Собчак и Парфьонов бяха и са типични мейнстрийм фигури на масовата култура през последните 12 години - двата мандата на Путин и последващия на Медведев.

С известно приближение можем да ги оприличим на Венета Райкова и Иван Гарелов. С приближение, казвам, защото нашата тв реалност е толкова убога и жалка, тв журналистите толкова елементарно слугински и безлични, че не могат да се сравняват с качеството на руската телевизия, дори скована от путинския авторитаризъм.

Щом и такива напълно успешни в личен и професионален план хора като Собчак и Парфьонов, които направиха кариерата и успехите си през путинските години, се изправиха срещу него - лоша му е работата. Дългосрочно, имам предвид.

ВВП (общоприето назоваване на Путин по инициалите Владимир Владимирович Путин)

[видео]
[край на видеото]

В клипа се говори, че Путин го прекарват като левак ("вас разводят как лоха"), всички го лъжат, че не се краде, че има реформи, че всичко е наред. Песента завършва със съвет да си направи акаунт в социалните мрежи, за да е в час какво става в страната.

Два месеца по-рано същото трио записа прощално обръщение към Медведев, освобождаващ президентския пост, в което се говори, че с нищо не е останал забелязан, освен с приказките си. Заглавието "Превед, медведь" е непреводим идиом - преди години възникна в интернет субкултурата на падонките ("подонки"), която се характеризираше с умишлено опростяване и преиначаване на правописа. "Превед, медведь" е култова фраза, интернет-мем - възникнал от картинка, изобразяваща двойка, правеща секс, и мечок излязъл от гората, който им казва "Привет" ("Превед" на езика на падонките). Оттам нататък фразата широко се използва в рунета в ироничен смисъл към този, към когото е насочена.

Превед, Медведь

[видео]
[край на видеото]

Руските протести срещу Путин последния месец

Русия, май 2012


Няма коментари: