събота, 31 март 2012 г.

Тънкостите на Бойковата менталност


В "Капитал" прочетох великолепен коментар към статията "4 милиарда лева по-късно" и след като си залях клавиатурата с кафе, защото се здадавих от смях, реших, че трябва да го увековеча за поколенията. Поводът за коментара е част от фундаментално интервю на министър-председателя в предаването на бТВ "Нека говорят" по темата "Белене" отпреди година:

Водещ: АЕЦ-„Белене”?

Бойко Борисов: АЕЦ-„Белене”, какво точно?

Водещ: При положение, че целия свят се е приковал в момента в това, което се случва в Япония... Просто кажете – или правим още един реактор, онзи реактор, го слагаме на готовата площадка в „Козлодуй”, или плащаме на руснаците 6.3.

Бойко Борисов: Много е лошо, когато всеки се изказва по тема, в която не е компетентен.

Водещ: Мен ли имате предвид?

Бойко Борисов: Вас. Това да не е едно бидонче – да го вземеш и да го занесеш на площадката на АЕЦ-„Козлодуй”. Знаете ли колко години работа има, за да се преправи тази площадка и да се насади нов реактор там?

Водещ: Ами, тогава дайте на руснаците 6.3 млрд.

Бойко Борисов: Така, но да се върна към популизма, дето лъжат хората, че ще им вдигнат доходите.

Водещ: С това приключихме, говорехме за АЕЦ-„Белене”.... Да се върнем на темата, с която аз не съм компетентна, за бидона, кажете за АЕЦ „Белене”, защото и финансовият министър, и вие сте били категорични, че ние искаме 5 млрд., а руснаците казват, че ако искаме повече сигурност, ще трябва да платим повече от 6,3 млрд., а Европа в момента, въобще целият свят преразглеждат
ядрената политика.

Бойко Борисов: Ами да си спрем и 5-ти и 6-ти реактор и токът не да скача с 2-3%, което всички казват, че дори и това е непосилно, а да скочи с няколко пъти. Що не спрем пети и шести тогава?

Водещ: Аз чух икономическият ви министър да казва, че в следващите 3 месеца тази тема няма да се дискутира, вие какво казвате?

Бойко Борисов: Тази седмица икономическият министър направи няколко много необосновани изявления, така че не бих го коментирал. Аз съм му казал какво имам предвид.

Водещ: Кои са те?

Бойко Борисов: Когато казваш примерно, че една компания се управлява не достатъчно публично и не компетентно, а имаш представител зам.-министър в борда на директорите, трябва да си зададеш въпроса, а какво си правил 2 години ти.

Водещ: Говорите за „Лукойл”?

Бойко Борисов: Говоря за „Лукойл”. Така че първо ще си дадеш самооценка какво си правил 2 години ти и тогава ще даваш оценка на други. Но да се върнем за „Белене”.

Водещ: Другата грешка на министъра е за „Белене” ли?

Бойко Борисов: Що се касае до „Белене”. В това предаване, точно там на другия стол бях при Росен Петров, когато публично отправих за кой ли път, пореден към г-н Първанов да каже какво са се договорили като цена за АЕЦ „Белене”. И ще ви кажа защо спорим за цената в момента.

Водещ: Записаното е 3,9 млрд.

Бойко Борисов: Да, но те когато са го записвали много ясно всичко са знаели в този пиано бар, че ще стане 6-7. И аз единственото, което им казах, за да ме освободят политически от ангажимента и да не ме атакуват политически след това, защото те са достатъчно нагли, е да кажат за колко пари са се договорили. И ако кажат 5-3-4 и веднага да направят видео мост с руската страна, за да кажат дали за това са се договорили. Защото те вече по споразумение 5 са платили преди да дойдем ние по най-високия инфлационен индекс. Те реално, ако сега отидем от 1 април ...

Водещ: Вие ми казвате, че строим „Белене”.

Бойко Борисов: Да, разбира се.

Водещ: Да, разбира се?

Бойко Борисов: Да, ще строим „Белене”. Как няма да го строим.

Водещ: Ще строим „Белене”?

Бойко Борисов: Да.

Водещ: А независимо, че руснаците не са склонни да паднат под 6,3, строим „Белене”?

Бойко Борисов: За това ние сме им направили предложения как, без ние да даваме пари, ако ни дадат финансова схема, за това надявам се тези дни с „Ей-Чи-Би-Сибанк”, която е банката, избрана за консултант по този проект, да ни даде финансова схема, по която да изпълним, да не даваме нито държавна гаранция, нито пари от бюджета.

Водещ: Но вие нямате европейски инвеститор.

Бойко Борисов: А да се привлекат инвеститори.

Водещ: Но нямате такъв.

Бойко Борисов: Нека не бързаме.

Водещ: И европейският енергиен комисар ви каза, че нямате инвеститор и само руснаците са онези, които искат да влагат пари в централата.

Бойко Борисов: Засега не е така.

Водещ: Сега е така.

Бойко Борисов: Не.

Водещ: Как е?

Бойко Борисов: Ще почакате още малко и ще видите.

Водещ: Кои са тези двама европейски инвеститори, за които вие говорите?

Бойко Борисов: Те бяха в София, обявили са се.

Водещ: Това са онези с 2,5% ли?

Бойко Борисов: Колко им дадем. Ние две условия поставяме – 51% държавно и да не даваме пари. Оттук нататък една от най-голямата банка с най-добрите експерти в света, ако разбира се подпишем с нея, която в момента 8 централи, до колкото знам, ядрени консултира по финансово-икономическата обосновка, ще ни направи схемата, защото нито аз, нито Първанов, нито Станишев, нито вие можете да говорите за енергетика, особено ядрена, защото хората са учили много, много години за това.

Водещ: Строим „Белене”, добре.

Бойко Борисов: Но аз ви предлагам да не се приказва повече действително по тази тема, защото пак АЕЦ „Козлодуй” пети и шести реактор са проверявани 24 пъти, а всичките 60 ядрени реактори на Франция – 5 пъти. Извинявайте, сега дали ще има авария, не дай си Боже, в някоя държава, 1000 реактора работят в света. Значи ние само да затворим нашите, да фалираме нашата икономика, за да угодим на кой?

Водещ: Не, г-н премиер, преди месец ви чувах да казвате, че за 6,3 вие не сте склонен да строите „Белене”, а сега ми казахте – да.

Бойко Борисов: Толкова съжалявам, че не слушате и не вниквате. Пак ще повторя.

Водещ: Че нямам да даваме ние пари.

Бойко Борисов: А като не даваш пари, какво те интересува каква е цената и имаш 51%.

Водещ: А ако имаме държавни гаранции?

Бойко Борисов: Аз съжалявам, че не слушате.

Водещ: Не, аз ви чух, че ще се борите.

Бойко Борисов: Две условия сме поставили. До този момент не строим.

Водещ: Кой европейски инвеститор в тази ситуация ще дойде да ви дава тези пари, при тези условия, които поставяте при това, което се случи в Япония, вие ми говорите за мечти.

Бойко Борисов: Знаете ли колко реактора има Япония? Ще ги спрат ли сега?

Водещ: Не, няма да ги спрат, въпросът е, че новите мощности ...

Бойко Борисов: А да си спрем ние нашите. Япония след катастрофата не ги спря.

Водещ: Не. Само Русия и Турция ви казаха, че ще строят. Видяхте ли Меркел какво направи?

Бойко Борисов: А Чехия, а Румъния. Какво направи Меркел? Каза, че 7 от всичките си 70 реактора ще ги провери.

Водещ: Не.

Бойко Борисов: Какво каза?

Водещ: Спираме удължаването на живота на онези реактори, за които Германия беше преразгледала предишния мораториум. Това е сериозно решение.

Бойко Борисов: Така. Икономиката на Германия, ако може да понесе това натоварване, българската икономика не може. Така че, мисля ясно разбрахте.

Водещ: Да, разбрах ви.

Бойко Борисов: ”Белене” се строи при две условия – 51% държавно участие, мажоритарно наше и да не даваме пари.

Водещ: И зависим от руснаците. Така ще се окаже.

Бойко Борисов: С кое зависими?

Водещ: Защото ще видите, че те ще дадат парите на финала.

Бойко Борисов: Когато не даваш ти пари 100%, финансовият риск в кой е?

Водещ: Влиянието също е важно.

Бойко Борисов: Кое влияние?

Водещ: Икономическото, политическото. Вие ли ще ми кажете, че не е важно, че интересите икономически, баланса на световните сили ...

Бойко Борисов: Можете ли да спрете.

Водещ: Спирам.

Бойко Борисов: Пети и шести реактор на Козлодуй какви са?

Водещ: Какви са?

Бойко Борисов: Руски. Имат ли влияние? Нямат. Харчим си тока, най-евтин в Европа и ние е хубаво и продаваме, и печелим пари.

Водещ: Сега ще трябва да започнем да си говорим за политическо влияние.

Бойко Борисов: Никакво политическо влияние. Имаш ли пари, държавата генерира ли печалба, няма влияние друго. 


Оставям настрана въпроса колко е сходно, да не кажа идентично, мнението на премиера отпреди година с мнението на БСП. Разбира се, не му отричам правото да се развива и да се учи, но искрено ме развеселява начинът, по който това става. И така дойдохме до брилянтния коментар:

[Това] според мен най-ясно демонстрира начинът на мислене, действие и вземане на решение за затварянето на тази централа. В цитирания пасаж сме "твърдо за" Белене... два часа преди това за нас Белене беше гьол... два часа след цитата пак бяхме против... след още два дни и някое друго кафе с Уорлик бяхме още по-смели и се заканихме даже да съдим тия престъпници от предишните правителства заради Белене... после пак бяхме "за" - в края на краищата какво ни бърка, ако някой ни я построи... после заговорихме за референдум... отложихме във времето вземането на окочателно решение и си избрахме консултант, на който платихме много пари, за да ни обясни трябва ли ни централата или не и решихме да чакаме доклада му...
Накрая една сутрин се събудихме с оная си работа в десния крачол, което ни се стори странно - досега никога не сме обръщали внимание къде е тя рано сутрин, но сякаш винаги е била в левия!?! Или не беше така?.. Всъщност - няма значение! Самото съмнение е достатъчен сигнал да не строим Белене! Накрая теглихме една майна на всички специалисти - за и против, решихме, че докладът ще го платим, ама няма да чакаме да бъде изготвен и заложихме твърдо на червено! Защото така се прави от истинските мъже по филмите!...
Дали ви харесва или не написаното от мен - хич не ме е Еня! За мен важният сигнал е, че там горе има някой, който не знае какво прави! Защото ако не е това обяснението, другото възможно е, че някой му казва какво да "решава", а това е още по-страшно... Затова ми се ще по-лекия вариант - имаме си Някой, който взема решенията ей-така с лека ръка и се вживява в ролята на Господ! Някой, който както реши да не строим Белене, без да знае защо така е решил, така реши да опука и парите ни - без да знае за какво ги е опукал... Някой, който прави две напред, три назад, сигурен, че правилната посока е надясно... не - наляво... или леко напред и надясно... или... А, бе, какво ви дреме?!? Правилната посока е Неговата! На вас се пада да се надявате топчето да спре на червено, ако Той е заложил там, и на черно - ако такава е била волята му!.. Това е! Толкова е просто! ... И толкова плашещо!!!

коментар №33 към "4 милиарда лева по-късно"
в."Капитал" , 31 мар 2012 09:50





 

Няма коментари: