петък, 14 октомври 2011 г.

Прошко Прошков и Меглена Кунева


Ще гласувам за тях - за Прошко на кметските и за Кунева на президентските.

Следя Прошко откак стана кмет на община "Лозенец" и се убедих, че той е най-успешният районен кмет в София. Въпреки че правомощията на районния кмет са изключително малко, той ги изпълни с максимално съдържание.

Също като Меглена Кунева, която стана еврокомисар на годината, защото успя да изпълни със съдържание една институционална фигура, създадена протоколно - нали трябваше да дадат комисарски места на новоприетите българи и румънци, а никой от "старите" европейци не си даваше ресора, та се спряха на безобидното "защита на потребителите". А Кунева направи тази "безобидност" хапещо куче. Господа китайците това най-яко го усетиха.

Познавам я повече от 20 години и тя е сред малцината публични фигури, които продължавам да уважавам и харесвам. При комунизма Меги правеше радиопредавания за екологичното право и срещу смъртното наказание. В началото на прехода в нейното предаване се появиха за първи път и станаха популярни юристите на СДС, но за разлика от мнозина тя не осребри антикомунизма си. Отиде да работи в правния отдел на Министерския съвет, поканена от сините. Като обикновен юрист - без облаги и слава, но изключително полезен при изграждането на новите институции и закони. Десетгодишният й опит там като реално законотворчество и организационната му технология бе солидната основа, на която стъпи като министър по евроинтеграцията и после като еврокомисар. И го направи без медийни фанфари и прочие евтин пиар. Колцина помнят, че тя свърши къртовската работа по присъединяването ни към ЕС практически сама - нямаше министерство, респ. чиновници за всекидневната рутинна работа. Тогава се поразих от уменията й да убеждава и ръководи без сила - Кунева накара ограничените и тъпи царски министри да си свършат работата (което само по себе си е изумително).

И като слушам глупостите, че като главен преговарящ не била издействала добри условия за присъединяването ни и че не защитавала и като еврокомисар не била защитавала българските потребители - се ядосвам от тъпотата на журналистите и читателите/зрителите им, както и от безочливата наглост на опонентите й.

Сравняват поведението й с това на полския преговарящ. Но никой от вестникарските драскачи не си направи труда да анализира съществените разлики в позициите на Полша и на България в европреговорите, както и на реалните ни възможности. Полша е на пето място в Евросъюза по брой на населението. Антикомунизмът е водеща идеология в Полша още от 80-те години на миналия век. Тя е единствената страна от соцлагера, която запази частното селско стопанство. И е първата, на която Запада предложи помощ. Е, може ли представителят на най-верния съветски сателит, в който нямаше и мисъл за дисидентство, камо ли за съпротива, който дори не събра сили за собствена "нежна революция", а получи демокрацията като дар от съветския посланик - може ли представителят на тази страна да има същите позиции, респ. възможности като полския?

Оставям настрана факта, че изобщо не отговаряхме на еврокритериите и ако бяхме изпуснали последния влак през 2007 г., щяхме да чакаме да цъфнат евроналъмите неизвестно кога - като Хърватска например. А малцина знаят, че водейки и приключвайки успешно преговорите, Кунева практически "удари рамо" и на Румъния (тя изоставаше повече от нас, обаче ни разглеждаха в пакет).

За защитата на българските потребители - пак журналистичска тъпота и комунистическо-атакаджийски лъжи. Еврокомисарят по дефиниция представлява не страната си, а Евросъюза и категорично не му е позволено да лобира национални интереси. Очевидно е, че действайки за общите евроинтереси, той практически ще допринесе и за интересите на своята страна. Успешните действия на Кунева срещу отровните китайски играчки и изобщо срещу вноса на китайски боклуци, ограниченията на грабителството на мобилните оператори, новата европейска директива за договорите за потребителски кредит и защитата на потребителите имаха директно благоприятно действие върху нашите пазари.

Най-далеч от действителността обаче е лъжовната спекулация, че била "снаха на Политюро", защото е омъжена за Андрей Пръмов. Да, той е син на политбюровеца Иван Пръмов, но новоизпечените антикомунисти удобно забравят, че:

1. В края на 80-те години, когато Меги завършва право в СУ Иван Пръмов е практически никой в реалната комунистическа йерархия

2. За разлика от етърва си Уляна Пръмова (съпруга на другия син на стария политбюровец - Климент, и дългогодишна привилегирована тв журналистка от комунистическо време та до царското и неокомунистическо такова, въздигнало я до шеф на БНТ) - та за разлика от Уляна, Меги не смени бащиното си име при комунизма, въпреки че щеше да има полза. Предаността към фамилията Куневи дефинитивно определя Меги като човек и като обществени и политически позиции - както при комунизма, така и след него -->

3. Тя е дъщеря на Щилиян Кунев - изключително своеобразен и талантлив актьор, който е почти съсипан от комунистите - пращат го на лагер, после му забраняват да играе и чак през 60-те "милостиво" го допускат до сцената. И въпреки всички гадости, Щилиян Кунев бе бликащ от жизнерадост комик - такъв го помни по-старото поколение. Като един от създателите и основен член на прочутите "Буфосинхронисти". През 70-те години те развеселяваха цяла България, бяха първите "шоумени" и досега никой не успя да повтори техния всенароден успех. Кратки спомени на буфосинхрониста Трифон Джонев: "Играли сме в 39 страни и пред сума държавни глави - Тодор Живков, Хрушчов, Брежнев, Бургиба... Този последният беше президент на Тунис. Изиграхме си програмата, тръгват те с Тато на обяд, а Бургиба минава покрай мен, хваща ме за бузите и започва да ме целува: “Бебе! Бебе!” А в Съветския съюз ни викаха “американския състав”. Големи турнета правехме там. От едно турне изкарвахме по една лада. Русия беше нашето спасение, в Англия ни платиха много добре, в Източна и Западна Германия - също. Бисовете бяха навсякъде почти. Много авторитет имахме."

Шоу-квартетът печели любовта на публиката, защото практически изхвърля всякаква идеология и играе единствено за своите зрители, за техния смях и тяхното удоволствие. Което по ония времена ги обрича на маргиналност, но и днес е достойно за уважение. Те не са борци, а реалисти - пак Трифон Джонев, на въпрос дали си е представял, че щерката на колегата му Щилиян Кунев ще стане евроминистър: "О, никога. И той, и Хаджикостов са били царски офицери, “врагове на народа”. Аз съм от партизанско семейство в Карабунар. Партиен член. Третият от буфото Васил Клисуров също не беше от нашите. Обаче онзи, дето го смени, покойният ректор на ВИТИЗ Христо Руков, беше партиен секретар. Така че имаше баланс."

Бащата на Щилиян Кунев, т.е. дядото на Меги е виден възрожденец, селско-стопански предприемач (сега бихме го нарекли среден фермер) и юрист - първият българин завършил парижката Соробона (колцина днешни - пък и вчерашни люде биха се завърнали в българското си село с диплома от престижен европейски университет?) Родът Куневи е от ямболското село Генерал Тошево. Прапрадядо й Куньо е първият учител в килийното училище в селото. Още две поколения учители просвещават децата на Генерал Тошево, като дядо й учителства над 50 години.

4. За защитата на нашите потребители, отговор на директен въпрос:

"У нас често може да бъде чута репликата: "Имаме си комисар, но какво от това, след като монополите продължават да ни рекетират?" Не е ли отчайващо?

Отчайващо е.... Но отчайващо не значи, че трябва да се отчайваме. Няма начини да се преодолеят трудностите освен чрез работа, много работа, и след това да опитаме пак. Аз вярвам в постоянството и издръжливостта. Знам, че едва ли ще постигнем този пазар и чувството на удовлетворение у потребителите, което искам да има най-много в България. Искам да знам къде се намират българските потребители, за да могат те да упражнят обратния натиск и да могат да започнат да се случват нещата и у нас. Недопустимо е, след като има правни норми, незаконното тримесечното отчитане на електроенергията да продължава да се прилага от разпределителните дружества. Това е загуба на публичен авторитет. Но аз искам да имам партньор в лицето на неправителствените организации. Да зная с кого да работя. Националният съвет за защита на потребителите не се е събирал с години, а в Комисията за защита на потребителите работят едва 180 души.

С новия ГПК бе предвиден специален ред за разглеждане на колективни потребителски искове. Ще направи ли в случая съединението силата?

Да. Смятам, че да. Но трябва да се действа енергично. Както от страна на потребителските организации, така и на съда."

Да го кажа просто: това, което българите сами не си го направим, и еврокомисар не може да ни го направи. И още: Всичко става с работа, много работа, а не гяволък.

Затова ще гласувам за Меглена Кунева. Защото доказва на практика идеите си (колко бих искала работата и упорството в нея да са национални идеи...)

Гооворих за Меги толкова дълго не само заради собствената й стойност, но и заради Прошко. Защото той, без да има опита и артикулираността й, практически прави същото - упорито работи, без да гони самоцелна известност, при неблагоприятни външни условия и постига резултати, надхвърлящи представата на формалните ограничения.

Двамата не са еднакви от партийно-политическа гледна точка. Но представляват едно и също от гледна точка на обществената полза и обществения морал.

Още за Меглена Кунева:

"Добър ден"

Меглена Кунева - кучето, което хапе. Гласувайте, ако ви харесва

Огнян Минчев - Резерватът на таласъмите

В кой затвор бих искала да съм

13 коментара:

Светла Енчева каза...

Браво, Вени! И аз така ще гласувам, въпреки че още не намирам време и сили да блогна за това :-). Не ми побира умът как смислени хора като зомбирани бълват змии и гущери по адрес на Кунева.

Любомир Попов каза...

А Кошлуков, преди малко каза други неща. Колкотои да беше казано през зъби, си струва човек да се замисли за нещата, които каза.

Апостол Апостолов каза...

България и Полша не били равнопоставени, затова трябва да гласуваме за Кунева. Интересна логика...

Любомир Попов каза...

Коментара на Кошлуков - http://tv7.bg/broadcasts/105282.html

Венко каза...

В рамките само на няколко дни Меглена Кунева нагло излъга поне на два пъти.
И в едно интервю за БТВ, излъчено на 10.10. 2011 г. и в интервюто си при Сащо Диков няколко дни по-късно в опитите си да свали от себе си отговорността за предсрочното затваряне на 3-ти и 4-ти блокове на АЕЦ Козлодуй, г-жа Кунева излъга, заявявайки, че с меморандума от 1998 г. България се била съгласила да изведе блоковете от експлоатация до 2006 г.

Първо меморандумът е от 1999, а не от 1998 г., но това макар и повторена два пъти мога да допусна, че е техническа грешка.

Не може обаче г-жа Кунева да не е чела меморандума и да не знае, че в него няма съгласие по датата за извеждане на 3-ти и 4-ти блокове и точно затова в две последователни изречения са записани различните позиции на българската страна и на ЕК. Ето текста от меморандума:

„В случай на актуализиране на енергийната стратегия, което ще бъде завършено през 2002 г., България ще вземе решение, съгласувано с Комисията и взимайки предвид Споразумението за ядрена безопасност и други релевантни фактори, за дати за окончателно затваряне на блокове 3 и 4, което ще стане преди сега предвидените дати за затваряне на блоковете, съответно 2008 г. и 2010 г.

Позицията на Комисията е, че окончателното затваряне на тези блокове ще стане най-късно през 2006 г.“

За първи път пое ангажимент да затворим 3-ти и 4-ти блокове през 2006 г. Кобургготски през януари 2002 г. А през есента Кунева подписа смъртната им присъда, затваряйки глава „Енергетика“. И всичко това за едни комисионни от Белене, които НСД2 очакваха от канадците, но накрая комундетата си уредиха от руснаците.

Та що се отнася до Кунева, това което казвам е:
„Не ни трябва още един президент – лъжец!“

leelove каза...

и аз ще гласувам за тях - за Прошко на кметските и за Кунева на президентските.

Анонимен каза...

трудно ми е да избера за кого да гласуам. с Кунева съм говорила лично веднъж и за малко, като цяло, ужасно хлъзгава е, като всеки политик. Тук таме има разни изцепки като описана от Вени и ме колебае.
За Прошков...искрено си признавам, преди да пишат Акулата и Далай имах съвсем смътна идея кой е. Едната му е фен, другата не е, но и двете писаха за неща, които в края на краищата ме отблъснаха от него като претендент.

Илиян каза...

А няма ли да дадеш някой акъл и за другите градове? Иначе Кунева става, тя се представи много добре на диспута, ако стигне до балотаж се надявам да го спечели.

Анонимен каза...

Очевидно добре познавате Кунева и пристрастността Ви е обяснима от тази гледна точка. Нека само да напомня, че прякорът й "Госпожа Йес" казвадостатъчно за мълчанието пред евроинтитуциите, което тя нарича "преговари". И още нещо вижте какво се пише за нея по т.нар. "Габонска афера" и образът на госпожата ще лъсне напълно. Да, тя беше доста речовита на дебата, направо се държеше като начална учителка, размаха пръст към Превнелиев.

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за полезната статия! Аз също по свой път стигнах до убеждението да гласувам за Кунева, радвам се, че горната статия дава твърде много аргументи в подкрепа на позицията ми. Ще си позволя също да дам линк към статията на Невена Гюрова, та и читателите на моя блог с нейна помощ да се опитат да преосмислят позицията си и да гласуват разумно. Както и да го погледнем, Кунева единствена може да обърка сметките на "правилните кандидати" на БСП и ГЕРБ, които ни пробутват. Трябва да направим нужното като общество и граждани да объркаме сметките им.

И тъй, дами и господа, да гласуваме за Меглена Кунева! Нека да имаме добрината да не се държим като идиоти, а да направим нещо полезно и добро за България!

Bacho Кольо каза...

Забележка: Не че е съществено, но Иван Пръмов никога не е бил член на Политбюро . Беше секретар на ЦК.

Анонимен каза...

И все пак Волен обещава и ще отвори отново 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй. Както и ще се оправи с ЕРП-тата. Достатъчно е "луд", за да го направи. Тези и някои други наглед дребни нещица ще му спечелят народната любов за мандати напред.

Венко каза...

Тъй като се почувствах леко засегнат от призива на г-н Грънчаров да не сме се държали като идиоти, аз да сме гласували за Кунева, аз пък след като съм обяснил защо няма да гласувам за нея на свой ред ще отговоря, че предпочитам да изглеждам като идиот в очите на хора, които са готови да гласуват за лъжкиня, отколкото аз самият да гласувам за доказана такава.