понеделник, 8 октомври 2007 г.

Протест за забравените деца на България


Продължение от Децата на България. На коя България?


izostavenite-deca-na-bulgaria.jpg

Филма на Би Би Си за Могилино помниш ли? За тези деца става дума - за най-слабите и най-беззащитните, които угасват тихичко, без дори да разберем за нечовешките им страдания.

Протест за децата в домове
Утре, 9 октомври, вторник, от 13 часа пред Министерството на труда и социалната политика* ще има протест срещу лошото качество на грижата за децата с физически и умствени увреждания, настанени в институции. Инициаторите са “Движение на българските майки” и много от пишещите във форума BG-mamma. Поводът за протеста е филмът на Би Би Си за дома в Могилино, а причината е последователната липса на политика в България по въпроса, въпреки всички сигнали и журналистически разследвания.

Из петицията на протестиращите:
"1.Незабавни мерки за подобряване качеството на грижа за деца в дома в с. Могилино и ефективни наказания за виновните за тяхната трагедия.

2. Увеличаване на броя на квалифицирания персонал във всички ДМСГД [Домове за медико-социални грижи за деца, това са заведенията за изоставени деца на възраст 0-3 години - б.м.] и ДДМУИ [Домове за деца и младежи с умствено изоставане- б.м.] за осигуряване на адекватна грижа за нуждите на всяко дете; Бърз отговор на нуждите от подобряване на базата, заплащането и най-вече обучението на персонала за работа с тези деца.

3. Закриване на отдалечените домове и преместването на децата на места, гарантиращи специализирана грижа.

4. Спешни мерки по превенция на изоставянето; Повишаване на качеството на работа на здравните и социални работници; Наказание за лекарите, които съветват изоставяне, освен в случаите, когато животът на децата е застрашен в семейната среда.

5. Спешни мерки за съкращаване на периода за родителски отказ и отнемане на родителски права с цел бързо осиновяване и респект към правото на детето на живот в семейна среда; Осигуряване на информация за детето преди изоставянето ( произход, наследствени заболявания и др.полезна информация за психическото и физическото състояние на детето); Осигуряване на майчинство на осиновителите без оглед на възрастта на осиновеното дете.

Настояваме за ефективна реакция, която ще доведе до промяна на съдбите на тези деца! Настояваме за широко оповестяване на взетите мерки!

Настояваме името на България никога вече да не се свързва с нечовешко отношение към деца!"
Подпиши петицията, ела на протеста, предай нататък!

Ако все още не си гледал филма:



* Къде се намира МТСП:

Министерството на труда и социалната политика - карта

8 коментара:

Анонимен каза...

Бих отишъл на протеста

youBa каза...

само те моля - коригирай датата - протестът е на 09.10.2007 от 13:00 пред МТСП
благодаря на теб и на всички, които подкрепихте инициативата!
дано има повече хора утре!

Yana каза...

Велика си, Вени! Чакаме ви на протеста!

101 сватби каза...

Благодаря, Вени! Благодаря на всички, които ще дойдат утре!
Този път може и да променим нещо...

Радан Кънев каза...

Утре няма да мога да дойда, но пуснах анонса.

Дано се съберат повече хора. Свинщината трябва да има край.

Дано сега The End of the Beginning :)

Ангел Грънчаров каза...

ИЗВЪНРЕДНО СЪОБЩЕНИЕ: Пример за дискриминация на едни блогове за сметка на други, и то по политически причини и Пишман-цензорът Еленко се мъчи да решава кое е интересно и кое не е интересно на българските читатели (С извинение пред тия, на които не им пука за нищо, най-малко пък за свободата на словото, и по тази причина са склонни да наричат подобно съобщение "спам".)

Yana каза...

Грънчаров, изключително грозно е да пищите как ви нарушават свободата на словото (а дори не сте изчистили възможността за техничеки проблеми) и точно под пост за деца, които умират от глад.

Аман от примадони. Мисля, че трябва тотално да ви махнат от Мегафон, тъй и тъй пишете само за да почесвате егото си.

Yana каза...

Вени, вече имаме блог на кампанията, сложи линк към нас, ако искаш!

http://mogilino.wordpress.com/