понеделник, 1 октомври 2007 г.

Мартин Заимов: Another Chance


Откриването на кампанията на Мартин Заимов в парка "Оборище" беше невероятно преживяване. Усетих, че все пак живея в Европа, а не просто на дивите Балкани; че въпреки чалгата и селяндурщината, София е европейска столица с повече от век градска култура и че градските хора все още не сме на изчезване...

Сцената©Гинка Адамова

Преди да излезе Мартин, на белия екран пуснаха видеоклип за проблемите в София - много изчистен и стилен - "обективистични" кадри на софийските безобразия на фона на "Another Chance" на Roger Sanchez - без коментари и каквито и да е самоцелни ефекти. Съчетанието на оголената директност на визията с култовия хаус сингъл плюс метафората "Нов шанс" бе невероятно въздействащо. След това излезе Мартин и каза "Ето затова се кандидатирам", сочейки екрана, т.е. това, което току-що бяхме видели.

Мартин Заимов
В един момент се усетих, че докато Мартин говори, като звуков фон се чува тупане на сърце. Беше уцелено много точно като звук (сила, височина) - не се натрапва, не привлича самоцелно внимание и не усещаш как ти "влиза". Сърцето като основна метафора на кампанията дотук се отработва великолепно. София - сърцето на Мартин:

Сърцето на Мартин©Гинка Адамова

Много ми е интересно коя агенция прави кампанията, защото от това, което наблюдавам дотук, не е възможно да е правена на парче от политически пиари и активисти. Очевидна е професионалната ръка, чух слух за New Moment New Ideas, но засега само слух. Самата материализация на сърцето не е оригинална, идеята е от видеоклипа на "Another chance":


If I had another chance tonight...
I'd try to tell you that the things
we had were right...
А този голям бял камион е пътуващият предизборен щаб на Мартин:

Пътуващият щаб
Изрисуван е от Nast - може би най-известният български райтър, подписващ се още като Настера, Nassimo, Napalm Graphix. Последното защото "напалма всичко изгаря и графититу като залива - всичко залива". "Napalm Graffix" е озаглавена и първата българска graffiti книга, чиито 144 страници съдържат работите на Nast, рисувани между 1995 и 2007 г. - платна, илюстрации, скици, стени, интериори, бомби, влакове.

По някое време пуснаха и прословутия клип на Белослава "Слушай ме", в който се е снимал Мартин - NB! не сега за кампанията, а преди две години - но той май си заслужава отделен постинг.

Отдавна не бях усещала нещо ведро и хубаво, свързано с политика, даже съм забравила колко отдавна... И допреди няма и месец не мислех, че вече мога да усетя. Another chance...

10 коментара:

Анонимен каза...

И аз съм впечатлена, този път май има голям шанс София да се пробуди и да не пропусне шанса си. Дано!

Анонимен каза...

И много снимки тук: http://picasaweb.google.com/ivakis/30092007ZaimovStartNaPredizbornataKampania

Анонимен каза...

Невена, ползвах снимката на камиона на Заимов от сайта ти и едва след като я публикувах се сетих, че може би трябваше първо да питам. Надявам се, че нямаш нищо против, но яко греша веднага ще я махна.

Анонимен каза...

Силвия, не се притеснявайте, в страницата на ДСБ е пълно с такива снимки, аз дадох линк вече: http://picasaweb.google.com/ivakis/30092007ZaimovStartNaPredizbornataKampania.

Unknown каза...

@sylvia

Нямам, разбира се :-)

Съдържанието на блога е лицензирано подз Creative Commons Признание - Споделяне на споделеното (както е указано), което значи, че всичко може свободно да се възпроизвежда стига да се укаже източника (сиреч този блог). Но ако не си го посочила, не се коси - важното е да го видят повече хора този прекрасен камион :-)

Unknown каза...

@sylvia

А къде я публикува - интересно ми е да видя цялата публикация, плз?

Анонимен каза...

супер, и аз съм впечатлена и се радвам!

Анонимен каза...

вени г., ще те разочаровам - само в блога си :/

atipova.wordpress.com

Unknown каза...

@sylvia

Не ме разочароваш, като казах "публикация", имах предвид Интернет публикация, най-вероятно блог - както и се оказва :-)

Анонимен каза...

съжалявам,че съм от провинцията и не мога да подкрепя Мартин Заимов