понеделник, 30 януари 2012 г.

Има добри ченгета. Въпреки Цвинокио и кума му Калин Георгиев


Плюя често МВР и ченгетата. Най-принципнит критик на милиционерските пороци - сайтът Афера.бг, често ме препечатва. И коментарите в този сайт ме карат да се замислям, дори негативните - или може би най-вече негативните. Един от тях бе за това, че само плюя МВР. Наистина, така изглежда. Защото имам малко поводи за обратното. А всеки човек съди за работата на държавата си най-вече по преките си впечатления от досега с нея. Може административния ни капацитет да е оценен супервисоко, но ако си загубил седмица по опашки на гишета, ще ги плюеш чиновниците, без да те интересува какъв им е капацитетът. И с МВР така - хората не ги интересуват нито приказките на Цвинокио, нито обвиненията на опозицията. Интересува ги всекидневният им допир с престъпността - тази битовата, уличната, дребната; тази, която пряко ги засяга. Затова публикувам втори път нещо, което писах преди повече от три години. Съжалявам само, че оттогава не съм имала друг повод да пиша за достойни ченгета. А  такива има, знам. Въпреки началниците им:


Добра дума за две ченгета


Удивена съм приятно от инспектор Георгиев и инспектор Борисова от Пето РПУ, София, които работят по случая с ограбването ми.

Първо се изненадах, че изобщо ме потърсиха. Не го очаквах, защото съм чувала, че в подобни "малкозначителни" случаи полицията често дори не търси потърпевшия.

Втора - дребна, но съществена - изненада:
Инспекторите Георгиев и Борисова се държаха не само любезно и възпитано, но и психологически предразполагащо. Сиреч не ме накараха да се чувствам като досадна буболечка , пречеща на сериозния държавен механизъм - а като гражданин, за чиято полза работи този механизъм.

Изненада №3:
Свършиха си професионално работата - в резутат на което сега в архива на 5 РПУ има снимки на двамата грабители. Не са идентифицирани лицата (наистина не е възможно), но ги има! И съм убедена, че рано или късно, тази информация ще е полезна на някого, сиреч при някой друг случай друго съвестно ченге ще я използва, за да закопчае двамата престъпника.

Тук, в блога си често ругая МВР и ченгетата. Основателно ги ругая - в смисъл на конкретните гафове, които са повод за даден постинг. Но има и друго, което досега не съм казала ясно. Че въпреки престъпната наглост на вътрешния министър Румен Петков и свитата му, въпреки голямото количество негодни и/или корумпирани служители в системата - въпреки това мисля, че не те определят лицето на българското ченге. Мисля, че в по-голямата си част в МВР работят почтени хора, които искат и се опитват да си вършат добре работата.

Затова смятам, че е твърде важно да не подминавам такива читави хора, когато ги срещна, защото те заслужават добра дума. Не само читавите в МВР, а читавите изобщо.

Писах предишната "Добра дума за..." преди повече от 10 месеца. Не защото съм забравила идеята си, а защото не съм имала причина оттогава. За съжаление. Защото си мисля, че ако всеки човек дава най-доброто от себе си в кръга на компетенциите и отговорностите си, светът ще е много по-добро място за живеене.

2 коментара:

Анонимен каза...

а мислила ли си, че е възможно тези същите или техни колеги елегантно да са ти спретнали обира-постановка, защото нещо си много опозиция на властта?

Unknown каза...

В слчуая не мисля, защото беше през 2007 г. и тогавашната власт, на тройната коалиция не беше толкова нагла и безочлива. Да, плюех тогава много против Румен Петков и участвах в Интернет инициативи против него, но все си мисля, че тогава те не бяха чак такива като сегашните.
Докъде ме докараха гербавите, да виждам хубави неща у социалистите :-(