понеделник, 9 януари 2012 г.

Кой е авторът на "руската зима"


Социологически портрет на руския протестиращ


Протестите на дело на новия руски буржоа - в термините на класическия марксизъм. А в духа на днешния политологическо-социологически мейнстрийм - на новата руска средна класа.

Изследването на държавната социологическа агенция ВЦИОМ сред участниците на митинга на проспекта Сахаров на 24 декември сочи:
- 64% мъже
- 62% по-млади от 45 години
- 70% с висше образование
- 44% работят в частния сектор

Особено интересно е как протестиращите оценяват своето материално положение:
- 9% - лошо
- 34% добро и много добро
- 56% - средно

Което за кой ли път опровергава марксистко-ленинските простотии за работническите и всякаквите угнетени класи, за революциите и за класовите борби. Обществените промени ги правят образованите, квалифицирани слоеве от населението, които са малцинство - но активно малцинство.

И това е вярно не само за революционните промени, активните малцинства играят същата роля и в изборните кампании. Последното го пиша на вниманието на бате Бойковите пиари и (ако са му останали) съветници: Хората, които се кефят на ежедневните простотии на патрона ви, може да не намаляват като цяло; но на образованите активни хора вече започва да им се повръща от него. Кажете му го това. Кажете му, че хората, които са прочели повече книги от "Винету" и чийто фейсбук е фейсбук, а не площада пред Централна баня, не са му врагове. И се засягат, когато се държи към тях като милиционер. Инак след 2 години Той ще ви набие канчетата, че не сте Му организирали правилно изборите и матряла не е гласувал правилно.

Предупредих ви.




1 коментар:

Анонимен каза...

Интересно ще е да се съпостави с данни за арабските протести и окупирай-каквото-там, с протестиращите в Гърция и ВБ.