вторник, 12 декември 2006 г.

Жлъчка


Според Google analytics на блога ми попадат редовно хора, които търсят "жлъчка", "въшки" и "аутизъм". Реших да напиша нещо по темата, защото явно има необходимост от такава информация, а покрай операцията си станах същи спец . Въшките и аутизма ще почакат по-нататък, не са ме оперирали от тях :-)

Жлъчният мехур е малък нечифтен орган, намиращ се в дясното подребрие. Основната му функция е да събира жлъчните сокове, отделяни от черния дроб. Когато храната навлезе в стомаха, тези сокове се отделят като правят мазнините на емулсия и частично неутрализират киселините.

Симптомите на жлъчно заболяване често са оскъдни и нерядко то бива откривано случайно. Ако изпитвате умерени болки и тежест в дясното подребрие, дискомфорт и коремни болки след нахранване е хубаво да се консултирате с лекар, особено ако сте в някоя от рисковите групи.

Холестаза (задръжка на отделянето на жлъчката). Тя бива интрахепатална (вътре в черния дроб) и естрахепатална (извън него). Проявява се с жълтеница и се диагностицира с нивото на билирубин в кръвта.

Жлъчна колика е налице, когато жлъчния проток е запушен от жлъчен камък. Тогава болките могат да са са непоносими и да ирадиират към гърба.

Около 25% от хората имат жлъчни камъни, но значителна част не го знаят. Жлъчнокаменната болест (холелитиаза) се проявава с коремни болки, обикновено във връзка с обилна храна, които могат да се разпространяват към гърба. Рискови фактори за развитието на холелитиаза са наднорменото тегло, високото ниво на кръвен холестерол, приемът на контрацептиви, съдържащи естрогени.

Консервативното лечение с медикаменти и диета (отказ от животинските мазнини, от червените меса, от алкохола и цигарите) в повечето случаи има ефект, но при усложения трябва да се мисли за отстраняване на жлъчния мехур.

Острото или хроничното възпаление на жлъчката (холецистит) се проявява със стомашни болки. Около 90% от случаите на острия холецистит се причиняват от жлъчни камъни. При хроничния холецистит симптомите може да са съвсем оскъдни и болестта се открива по друг повод.

Когато жлъчни камъни запушат основния жлъчен канал, говорим за холедохолитиаза. Проявава се с жълтеница, увреждане на чернодробните клетки и е индикация за спешна операция.

Ракът на жлъчния мехур е много рядък, но с висока смъртност. Сред факторите, суспектни като причинители, са жлъчните камъни, естрогените, тютюнопушенето, затлъстяването и употребата на алкохол. Въпреки напредъка на хирургията, смъртността е над 90% като качеството на живот на болните е силно увредено - болка, жълтеница, асцит и загуба на телесно тегло.

Жлъчните полипи обикновено се откриват случайно при изследване за хроничен холецистит. Малките полипи (до 10 mm) крият никакъв или минимален риск, но големите (над 15 mm) крият значим риск за развитие на рак и трябва да бъдат оперативно отстранени. При междинни размери се правят ехографски прегледи веднъж на 6 месеца и при растеж на полипа той се отстранява.

Операцията на жлъчка не е тежка. Има две техники - лапароскопска и класическа. При първата се вкарват сонди в коремната кухина, а при втората тя се отваря с класически разрез. Първата се понася много по-добре и в рамките на ден болният може да бъде изписан. При класическата операция престоят в болница е около седмица. Козметичното съображение също е важно, особено за жените. Лапароскопията оставя 4 отвора максимум до сантиметър за разлита от големия класически разрез. У нас има и друго съображение: лапароскопската операция е значимо по-скъпа и гледат да минават без нея.

Малко пример с мен:

Не съм и подозирала, че имам хроничен холецистит, докато не влязох в болница по повод на хроничен гастрит. Не мислех дотогава, че симптомите на тези заболявания са толкова неизразени и неспецифични. Което ме навежда на мисълта, че само от нас зависи собственото ни здраве и трябва да гуглираме. Това не е хипохондрия, а съвсем разумна мярка срещу лекарска некомпетентност.

Което е особено важно при редки заболявания, при което джипито няма достатъчно опит. И не мога да не посоча пак класическия случай на рядко заболяванe, диагностицирано благодарение на Google. Не мисля, че съображението, че тези случаи са много редки и "аз нямам шанс да ми се случи", е валидно. Те все се случват на някого и каква е гаранцията, че няма да сте вие?

Илюстрация:
gallbladder - жлъчен мехур
common bile duct - общ жлъчен провод (за извеждане на жлъчните сокове)
stomach - стомах
pancreatic duct - панкреасен провод (за извеждане на панкреасните сокове/хормони)
duodenum - дванадесетопръстник
pancreas - панкреас

13 коментара:

Анонимен каза...

Много благодаря за информацията. Току-що се връщам от лекар с диагноза жлъчнокаменна болест и необходимост от операцията. Реших да поровя в интернет и попаднах на това, което сте написала, благодаря Ви още веднъж.

Maya каза...

И на мен ми се очертава такава диагноза, така че много ви благодаря за информацията, беше ми много полезна!!!Народът е казал:"Приятел в нужда се познава..."...

Симеон каза...

Уважаема Вени, вероятно отдавна не проверявате отзивите на Вашата статия, но аз изпитвам нужда да Ви благодаря за нея. Изключително полезна е за мене и затова искрено съм благодарен, че сте отделили време да я напишете и публикувате. Статията Ви е жест на съпричастност и човещина! Съжалявам, че не Ви познавам лично! Пожелавам Ви здраве и късмет!

danispa каза...

Много благодарности Вени за информацията , сега го прочетох защото баща ми чака до ден операция за махане на жлъчката .Добре че има хора като вас , лекарите нищо не казват и не обясняват.Много здраве ви пожелавам.

Анонимен каза...

Има един човек Васил Добрев Панчев от с. Чавдар, Софийска област с помоща на неговата билака камъните от жлъчката се изкарват за три дена. До колкото знам и дъщеря му дава билка.
www.vastimen.com

Анонимен каза...

Информацията ми беше полезна и на мен и ми помогна да реша да се оперирам.да информирам само че явно лапароскопската операция зависи кой и как я прави.Аз се оперирах в университетската болница в Стара Загора по нов начин създаден от лекарите там и съм много доволна.Благодаря на Вени и на екипа на доктор Юлиянов.

Анонимен каза...

Аз преди една седмица се оперирах.БЛАГОДАРЯ на д-р Захариев;Д-Р Григоров 2ра хирургия в Пирогоф за просто тожа са хирурзи които си разбират от работата и ти обясняват за какво става вьпрос

Анонимен каза...

казаха ми че имам масно образуване / липом /.Какво представлява и задължителна ли е уперативната намеса

Анонимен каза...

Нека ви кажа как изхвърлих над 20 жлъчни камъчета /без болка/:С хранителните добавки на CaliVita и най-вече с продукта Liquid Chlorophil.

Анонимен каза...

Здравейте! Направиха ми лапароскопска операция преди 4 дена, мина успешно. Притесняват ме единствено болките, все едно имам мини жлъчни кризи, нормално ли е? Благодаря!

Unknown каза...

От една странавероятно това следоперативна болка. От друга страна може причината да е, че се храните обилно, а след изваждане на жлъчката трябва да се храните по-често, но с по-малки количества, тъй като жлъчката не се събира в мехура, а се отделя непрекъснато в стомаха.

Ина каза...

Не рискувайте.Проверете какви са камъните.Консултирайте се с лекар.

Ина каза...

Не рискувайте.Проверете какви са камъните.Консултирайте се с лекар.