сряда, 13 декември 2006 г.

Непреходният трабант


Нов паметник в градинката зад двореца (място - сбириток на кухи соцскулптури, които от кумова срама не изхвърлят) изненадва със свежото си чувство за хумор и пародийното разиграване на нетдавнашни житейски клишета.

Ето го, в цялото си великолепие - малкият боец по големия път, шампионът по енергийна социкономичност (или соценергийна икономичност?), гордостта на източногерманската автомобилна промишленост - незабравимият трабант! Увековечен от ръката на неизвестен ми майстор, който е оставил скромното Donev върху предната част на колата, където е мястото за табелката.

Паметник на трабант

Ако имаше конкурс за паметници на тоталитаризма (NB! - не от, а на) този малък звяр, мечта на социалистическия шофьор и гордост на социалистическия автомобилостроител, щеше да е сред номинациите ми. Да не говорим за великолепната находка на съчетаване на несъчетаемото - в оная стилистика: гордият, невъзмутим образ на вожда, издигнат над всичко и всички - и дешифрирането на това "над" като един обикновен трабант. Даже не "Мерцедес", господа и другари :)

Както казах по повод "Стената" на Селинджър, ей такива неща са съвременното градско изкуство. А не купчината камънаци и железарии, за които никой (дори и авторите им) не знае какви свръхестествени съобръжения са ги въздигнали в качеството на изкуство. За соцстатуите, които не пораждат грам сантимент, или поне грам туристически интерес (това последното е също вид оценка), за какво да говоря. Май ще се захвана с нещо като фоторепортаж за софийските статуи, идеята навлиза в мен като вирус ;-)

Offtopic: Случайно установих, че безплатния image-server, който ползвах - Imashack, съвсем не е толкова юзър-френдли. За постинги, които гуглирах по ключонви думи, се оказа, че вместо картинки излиза това:Мисля, че трябва сериозно да се размисля, не за всички тия, дето ни предлагат и продават разни неща, а за себе в света на абсолютното предлагане и продаване. Апропо, смятам, че всеки от нас, особено компютърно и Интернет изкушените, сме в тази ситуация. За Imageshack и подобните сървизи по-нататък ще пиша. Сега ми е важно осмислянето.

2 коментара:

Анонимен каза...

http://thefreeart.com/ - български сайт
за хостване на свободни картинки(под КК мисля беше)

ако е от полза супер, ако нещо не е
както трябва мисля, че автора приема коментари по сайта...

valqk.

Вени Г. каза...

Благодаря :)