понеделник, 20 ноември 2006 г.

Google PR не долюбва сайтовете на български


Google PR (Page rank - ранг на страница) е показател за популярността на даден сайт/блог - колкото е по-висок, толкова на по-предна страница с резултати ще излиза. PR се измерва с число от 1 до 10, което се получава по специален алгоритъм. Изненадана бях от данните за PR на българоезичните сайтове, който видях в Дневника на FColor.bg. Те не могат да получат високи оценки, тъй като българският език се среща доста рядко в Мрежата. Популярeн сайт като Netinfo e с PR 6, с колкото е и сайтът на правителството. Проверих и други популярни сайтове и не намерих никой с PR 7. Тъй че ако имате PR 5, трябва да сте напълно удовлетворен.

Браузващите с Internet Explorer могат да виждат PR на сайтовете, като инсталират Google Toolbar (който обаче добавя втори тулбар с купчина други неща, повечето от които намирам за излишни, и така намалява полезното пространство на екрана). Браузващите с Firefox са облагоделствани, тъй като има екстеншън само за измерване на PR - Google Page Rank Status, който се разполага като малък индикатор в таскбара.

3 коментара:

Анонимен каза...

Явно не си погледнала "специалния алгоритъм" ;) Щеше да видиш, че езикът на съдържанието на сайта (блог е тип сайт) няма никакво значение, т.е. заглавието на поста ти е малко некоректно. А ето ти и една 7-ца - http://flashbg.org

Анонимен каза...

По мое мнение това са глупости. При положение, че slashdot.org има PR 9, не можеш да очакваш, че някой български сайт ще има PR 7, та и нагоре.

А заглавието ти е в стил ШОК или някой производен и няма капчица истина. :-)

Unknown каза...

@мирослав
Имам доста добра представа за алгоритъма, в основата му е линкването. Много грубо мога да обобщя - колкото повече страници дават линкове, водещи към твоята, толкова по-голям PR има тя. Пак повтарям, това е огрубена само основната идея.

Това обяснява и защо българоезичните сайтове имат като цяло по-нисък PR - тъй като като количество са много-много по-малко от англоезичните (по груба оценка около 70% от всички сайтове) и следователно и линковете са много по-малко. Това важи и за сайтовете на всички други езици, различни от английския. За заглавието, виж отговора ми на следващия коментар.


Благодаря за седмицата :) Интересен сайт, малко е сложничък за мен, но си видях все пак интересни неща.

@anonimous

Заглавието е метафора, така че не можеш да очакваш буквална истинност. Не мисля и че сравнението с "Шок" е основателно, тъй като метафорите съществуват много преди него - примерно прословутата глава от "Под игото" "Пиянството на един народ". В него по твоя критерий също няма капчица истина :)