неделя, 6 април 2008 г.

Как САЩ укриваха надуващия се финансов балон: "Скриването" на широките пари


Спукването на ипотечния балон в САЩ (довело до глобалната финансова криза, унищожила от ноември миналата година около 150 млрд. активи от световната банкова система), e всичко друго, но не и изненада за непредубедените наблюдатели. За съжаление техните гласове досега бяха пренебрегвани както от администрацията и Федералния резерв (Фед), така и от мейнстрийм медиите. Нещо повече, властите и Фед укриваха данните за надуващия се финансово-кредитен балон от широката публика. Това ставаше по два начина - чрез манипулиране на индекса на потребителските цени (Consumer Price Index - CPI) и чрез скриване на информацията за широките пари (М3)**. Започвам с втория механизъм:

На 23 март 2006 г. Фед престана да публикува паричния агрегат М3. Обяснението беше, че той не носи съществена информация и от години насам не играе роля при определянето на паричната политика и оттук - разходите за събирането на данните и публикуването надвишават ползите от това. Също така бе спряно и публикуването на други индикатори (евродоларите, дългосрочните депозити* и репосделките), които можеха да бъдат използвани, за да се изчисли М3 на базата на другите парични агрегати. Важно е да се отбележи обаче, че Фед продължи да изчислява М3 и другите индикатори, но не ги публикуваше, което неизбежно поражда въпроса ако е толкова без значение и толкова скъпо, защо продължи да го прави?

Очевидно е, че МЗ измерва нещо важно, което обаче американските граждани и останалият свят не бива да знаят. Коя е тази толкова важна тайна? Ами общото количество долари, циркулиращи в света. По този начин не може да се разбере например количеството пари, които САЩ създават, за да финансират нарастващия си дълг. Според някои наблюдатели това решение на Фед може да се сравни само с едностранното решение на Никсън през 1971 г. да премахне конвертируемостта на долара към златото. Оттогава американската валута започна да се обезпечава единствено от доверието на останалия свят в нея. Скриването на М3 породи въпроса дали САЩ не крие от света ускоряващата се доларова печатница, помпаща инфлация в световната икономика. Като сравним компонентите на паричното предлагане в САЩ и в Еврозоната, ясно се вижда ускоряването на печатницата:

Агрегати на паричното предлагане в САЩ (1959 г. - февруари 2006 г.)

Агрегати на паричното предлагане в САЩ  (1959 г. - февруари 2006 г.)

В САЩ откъм 2000-2001 г. МЗ започва ускорително да нараства спрямо М2 и минавайки психологическата граница от 1 трилион "изчезва" от официалните публикации. В Еврозоната подобна разтваряща се ножица няма.

Отварящата се ножица в САЩ поражда и един друг въпрос - за разликата между номиналния и реалния ръст на щатския БВП, т.е. за дефлатора, което ни води към директния му измерител - индекса на потребителските цени, за ще е следващия постинг. Запомнете обаче въпроса.


* Широки пари (М3) - Най-грубо казано те измерват паричното предлагане, т.е. банкнотите, емитирани от централната банка плюс всички близки заместители на парите, т.е. бързоликвидни активи (активи, които много лесно и бързо биха могли да бъдат превърнати в пари и да се използват при размяната).

** Депозитни сертификати - депозити с минимален размер 100 000 долара и минимален срок 30 дена, издавани от банките, кредитните съюзи и специфичните за САЩ спестовно-кредитни асоциации. На последните ще се спра подробно в следващ постинг.


Следва: Манипулацията с инфлацията

6 коментара:

NMMM.NU каза...

Браво!

още по темата има на моя блог (който не е точно блог де :) ) :
www.novini.net.

Важно е да се отбележи обаче, че САЩ знаят много добре какво правят. Прецакват бедните и средната класа, като помагат на богаташите :)

Ние в България не сме изолирани по никакъв начин от всичко това. Златото и петролът растат драстично пресметнати в EUR. Това е така защото Европейската Централна Банка също печата пари, просто не го прави "като за световно".

Всъщтност не долара пада, просто долара пада по-бързо от еврото, което пада по-бавно.

Аналогията е като два влака на някоя гара - мислиш си че стоиш на едно място а другия влак се движи, а всъщност ти се движиш по-бързо или по-бавно.

Ще се радвам да видя коментари на още хора по темата.

Bruce Wayne каза...

добра статия, те се говорят много отдавна тези неща в алтернативните медии..

Анонимен каза...

i mnogo drugi z aprecakvane na sredn i bedna( 50%) klasa:, akto naprimer

http://health.msn.com/health-topics/articlepage.aspx?cp-documentid=100198253

av.

Анонимен каза...

i oste;
http://news.yahoo.com/s/ap/20080407/ap_on_re_us/polygamist_retreat

i mnogo drugi, koito balgri emigranti(preuspeli) ste narekat novini z ispdnalite"whitetrash". taka li? te isidganlata se "white trash" v takav sluchai li sa?( balgarite emigranti) ( zasto emigrntat uspaiva- zatsoto idva s GOTOVO besplatno orbasovanie, i to dobro, dori i da e sredno. tuk srednoto obrasovanie znaehs l nakakvo nvo e? d ne mislsih tova e sluhcaino> amerikancite NE sa glupavi a VPREGNATI da vlchat.
za toav sporeh preid vreme s ameriksnkt mechta, no nimah nikakvo vreme i energia da se iskaz spokoino kato malkia gotovanec. av.

Анонимен каза...

. chao! av.

Анонимен каза...

Хммм :)

Звучи адски интересно, а аз имам няколко конкретни въпроса:

1. Как би изглеждала графиката на геометрична скала, такава, каквато се използва винаги, когато се показва растеж на нещо (БВП, парично предлагане, цени на потребителска кошница)

2. Ако става дума само за "печатане на пари" защо се разглежда М3, а не М0? Как така ФЕД ще раздуе умишлено М3 в сравнение с М2, като много голяма част от разликата между М2 и М3 са пари, "създадени" от частни банки???

3. Какви други източници са използвани освен википедиа?

4. Значи фед е предоставил информация на хората, която е стигнала и до този блог, че продължава да изчислява М3, ама не го публикува. Това ми е малко... теория на конспирацията... фед не е ФБР, че да прави секретни сметки! (цитат?)