четвъртък, 17 май 2007 г.

Защо полицаите са агресивни


роф.Бойко Ганчевски
Изключително интересно интервю на психолога проф.Бойко Ганчевски, бивш директор на Института по психология на МВР, в Netinfo.bg, представящо един нетрадиционен, даже шокиращ масовата публика поглед върху полицейската агресия. Показателен за нетрадиционния поглед цитат:

"Изследването, което правихме през март с група професори от Софийския университет, показа, че 47-48% от проучваните лица (полицаи - б.а.) са подложени на изключително стресови ситуации и се намират в състояние на посттравматичен стрес или боен стрес. Което означава, че те са на ръба на психическата криза. Заради това и те като останалите имат нужда от помощ, за да не бият журналисти.

Пак казвам, ние трябва да търсим подкрепа, а не да малтретираме свободното слово. Трябва да се вземат мерки за оказване на психологическа помощ на полицаите не само в централните подразделения, а и в РПУ."


3 коментара:

Анонимен каза...

Тази седмица ми се наложи да посетя софийско полицейско управление, и тези неща са очевидни. Всички са под психично напрежение каквото не можем и да си представим.

Анонимен каза...

Натъжава ме и например това че притесняват че ще ги помислят за луди ако отидат на психолог, а да отидат на врачка се възприема като нещо нормално.

Анонимен каза...

ужасно много хора са така. струва ми се, че повечето от полицаите стават полицаи за да освободят стреса и да излеят агресивността си ...