неделя, 21 април 2013 г.

Нарцистично личностово разстройство. Не че намеквам.



Отражение в криво огледало 

От гледна точка на клиничната психология главната черна на хората, страдащи от нарцистично личностно разстройство, е обсебването от идеите за собственото величие. Той като че ли си създава фалшива самоличност, която въплъщава всичко, за което е мечтал. Такива са Непризнатите Гении, Избраниците, Отхвърлените от неблагодарното общество.

Може да изглежда, че Нарцис* има висока самооценка, но това не е така. Неговата самооценка е крайно ниска. В това няма никакво противоречие. Нарцис е влюбен в своето отражение – в мечтата си за величие и превъзходство. И тъй като той не е избран за владетел на цялото земно кълбо, то реалният живот и неговата личност не го устройват.

За да скрият пропастта между реалността и мечтите, този тип хора постоянно разказват приказки за самите себе си, при това внимателно крият истинските факти, мисли и чувства.

Ресурси за живот

Всички хора се нуждаят от подкрепата и възхищението на обкръжаващите ги. Но Нарцисите се нуждаят от това в огромни количества. Те цял живот се опитват да предизвикат възторг у останалите. И за да няма проблеми с одобрението, Нарцис си търси “нарцистичен ресурс”, който може да стане съпруг, партньор, приятел, член на семейството. Да си в ролята на такъв “ресурс” не е лесно. Нали един от признаците на нарцистичното разстройство на личността е неспособността да съчувстваш на другите. Да изобрази съчувствие всеки Нарцис може много убедително, но реално той не умее да съчувства. Много Нарциси стават психолози, лекари, работят в благотворителни организации, за да поддържат отражение си на Спасител на Всички. В действителност обаче другите хора за тях са просто неодушевени кукли или декори, които ги плашат, ако не могат да установят над тях пълен контрол.

Случва се и това, че Нарцисите прибягват до домашно насилие, за да контролират своите “ресурси”. Но повечето от тях се ограничават с емоционалния шантаж и психологичния натиск. Те не са способни да разберат потребностите на другите, не могат да търпят чуждите недостатъци и с лекота игнорират проблемите на близките си хора, когато това не им е изгодно. Те обичат да се представят загрижени, но често унижават хората със снизходителната си опека и ако не получат необходимото, веднага преминават към обвинения и рязка критика.

Как да разпознаем Нарцис?

Проблемът е в това, че фалшивото отражение на Нарцис действително може да го направи да изглежда крайно обаятелен и харизматичен човек. Това са хора, които успяват да привлекат вниманието на другите и впечатлителните или неопитните хора могат да попаднат в плен на техния чар.

Но все пак те се отличават с някои характерни черти, които могат да бъдат “разпознати”:

- Няма тема, която Нарцис да не може да превърне в любима: той може да ви изнесе лекция за отглеждането на някакво цвете, в хода на която вие ще разберете какво му е казвала майка му, когато е бил на 5 години, как той се справя с невъзприемчивите си сътрудници в офиса, а също така каква кола си е купил.

- Нарцисите обичат да поучават. Те са готови да ви изслушат, но само ако след това вие им дадете възможност да ви дадат “ценни” съвети, които в случайq че не бъдат спазени, моментално ще ви превърнат в “неблагодарници”.

- Всички винаги и за всичко са виновни. Нарцис умее да предизвиква чувството на вина както никой друг.

- Нарцисите не понасят никаква критика – дори и най-конструктивната. Но те не се стесняват да критикуват другите. Това са хора, които могат да направят сцена за петминутно закъснение, въпреки че самите те винаги закъсняват минимум с половин час, възмущавайки се, че другите не разбират “особеностите на техния характер”

- В обкръжението на Нарцис повишеният стрес е норма. В отдела, където той работи, обикновено има често текучество на кадри. Рядко има хора, които са в състояние да запазят спокойствие в негово присъствие.

След известно време хората, които наистина са близки с Нарцисите, започват да страдат от техния натрапчив контрол и експлоатация. При това Нарцисите могат да се окажат толкова добри манипулатори, че често “жертвите” не могат да се усетят толкова бързо. В подобни случаи важното е да не позволявате на Нарцис да се “промъкне в сърцето ви”, от което той задължително ще се възползва. И да не забравяте, че не всичко, което блести, е злато.


*  Нарцис е един от най-ярките образи в древногръцката митология. Той бил много красив юноша и много жени се опитвали да се домогнат до сърцето му, но той бил безразличен към всички. Когато в него се влюбила нимфата Ехо, той я отблъснал. Отхвърлените жени поискали да го накажат и богинята на правосъдието Немезида чула желанията им. Веднъж, връщайки се от лов, Нарцис видял във водата своето отражение и се влюбил в него. Гледайки красивото си лице той поискал да целуне себе си, без да разбира, че това е само отражението му, и се удавил. На това място пораснали красиви бели и жълти цветя, които сега наричаме нарциси.


По-стари постинги по темата:

Бойко e като "Фобос-Грунт". Жал ми е за Румяна Бъчварова.

ББ forever

Новогодишен поздрав към българската институция Бойко. В отговор на читателски писма.

Амфетаминист № 1 на България

Цената на Бойковата суета е здравето на 30 деца. Това, че замяза на Тато, не го обсъждам

Азовостта на азестия Аз. Всякакви сходства с Него не са случайни

Тънкостите на Бойковата менталност

Долу ръцете от Бойко Борисов, „царят на моментите”!

Боя се, че Бойко остава сам

За антикомунизма и за ГЕРБ

Последните дни опитваме да видим това, което виждаме постоянно: пълно несъответствие между желания образ на премиера и реалния образ на Бойко Борисов

Тайната справка на спецслужбите за Бойко Борисов

Бате Бойко. Тъмната страна на силата 

Първа инвестиционна е посткомунистическа измислица

2 коментара:

Апостол Апостолов каза...

България е пълна с такива "величия". И тъй като не могат да прокопсат, обвиняват за всичко... България.

sonia vergas каза...

Каква невероятна история в живота ми, моето име е Sonia граничи миналата седмица, че е търсил за заем от $ 580,000.00 USD след това кандидатстват за заем в една от компания за онлайн кредит, когато аз бях в измама за $ 6000 USD в кредитирането в UK, но когато сложих оплакват моят добър приятел ми каза, че единственото място, за да получите кредит онлайн, компанията е 100% гаранция, че ако се прилага в бизнеса, че да се получи кредит без никакво забавяне в сделката, така че питам компанията, където мога да си взема заем миналата седмица, така че моят съвет към хората е, че новият начин, по който компанията е най-доброто място да получите кредити онлайн без никакво забавяне OK. По електронна поща: mrskatelisaloanhome1@gmail.com
И ви обещавам, че животът ви никога няма да остане същото отново, аз ще се чака да чуе собствения си свидетелство.
Г-жа Соня банкети