четвъртък, 11 април 2013 г.

Малко повече мозък няма да ви е в излишък, г-да журналисти


Или по-високо билото, майстори


В някой от жълтите вестници, гордо величачещи се като "свободни и независими медии", видях заглавие "Социалната политика остава за след 2016 година". Брилянтно балансирана обективна новина! Хем ни информира, че ще го духаме още 4 години, хем ни обещава, че след това нямало да е така. Махам настрана лъжите на управляващите. Всички допреди ГРОБ лъжеха, лъжеха, но в рамките на приличното. Шебеците - къде от умствената си недоразвитост, къде от милиционерската си наглост, лъжеха така безобразно, та дори чичо от село се усещаше, че го пращат за зелен хайвер.В случая ми е интересна дълбоката тъпота на журналистите. Те пускат бюджетна прогноза за следващите 4 години, подадена им от служебния финансов министър (отделен е въпросът, доколко е компетентен да прави прогнози , тъй като само действащият финансов министър от управляващото правителство може да прави прогнози, но карай...).

Да се върнем към журналистите, които преписват информацията, подадена от министерството на финансите, като демонстрират "свободата си, обективността си и независимостта си" в заглавието. Вместо да напишат аналитично-критична статия, базирана на самата тъпота, индиректно заложена в подадената информация - че социалната политика е нещо съвсем отделно, независимо от икономическата политика.

Алоу, шебеците и медийните ви слугинчета! Не може да нямате поне един-двама, знаещи немски, да ви преведат програмите на немските десни - тази на ХДС, и тази на ХСС относно дясното виждане за социалното. Разбирам , че сте потресени от "новината", че ХДС и ХСС са отделни партии, всяка със своя програма. Но още по-потресени ще бъдете, като ви кажа, че големите и тежки реформи на пазара на труда, коиго сега правят гърците, испанците, ирландците - изобщо всичките PIIGS + прибалтийските бивши съветски републики - Латвия, Литва и Естония. Та тия тежки реформи в Германия ги направи още през 2004 г. социалдемократът Герхард Шрьодер, когато беше канцлер. Далеч преди да се развилнее кризата 2007- 2009. Анализаторите смятат, че тези реформи на пазара на труда, орязвайки до някаква степен социалните придобивки, облекчиха бизнеса, който пък увеличи работните места.. Поради което Германия почти не усети Голямата криза от 2007-2009. Малкото, което Германия усети от кризата 2007-2009, бе външен резултат - от партньорите й в еврозоната.

У нас е важно преди всичко да се облекчи дребният бизнес, който  създава най-много работни места. Най-важното за него е да се премахне идиотската данъчна дискриминация,  според която едноличният търговец  (ЕТ) плаща корпоративен данък 15%, а  всичките ООД-та и АД-та - корпоративен данък, ама плосък - 10 %.

А за целия бизнес, не само за дребния, ще подейства като допинг премахването на административно-данъчния тормоз - ДДС да се връща максимум до 30 дена; данъчна ревизия да се прави до 2 пъти в година до 30 дена максимум; да се се намалят излишните регулации, за които се губят седмици или месеци. Не може за начало на един бизнес да са необходими 58 документа. Докато извадиш последния, току-виж на първия вече е изтекъл срокът.

Така че малко повече мозък няма да ви е излишен, госпойци и господа (там, където сте останали за цвят) журналисти. За да мислите върху информацията, която ви подават от държавните ведомства, а не само да я преписвате едно към едно, свеждайки мисловната си дейност единствено до какво по-"свободно и независимо" заглавие да сложите.



5 коментара:

Иван Христов каза...

Много добър и градивен коментар. Но неприятно дразни правописа. По-добре публикуване 10 мин. по-късно, но без такива досадни грешки.
Пр.9:8

Иван Христов каза...

И отново тази проверка с думи...
Обещавам повече няма да ви безпокоя!

Unknown каза...

Прав сте. Махам captcha-та (така се нарича проверката с думи), и ще се проверявям по-внимателно собствените си думи :-)

Анонимен каза...

Б. Павлов:
Жалко че такива добри коментари остават на вниманието само на читателите на този блог. Някой има ли идея, как да се поправи това защото още много добри попадения "изстиват" в мрежата без да са осъществили предназначението.
На никого ли не му се мечтае за обединение на "доброто, разумното, честното"?
"Доброто трябва да има юмруци" казваше един позабравен "съветски" поет... :))

Unknown каза...

@ Б. Павлов
Ако има обществена необходимост, т.е., ако обществото е узряло, идеята ще покълне. Не зот зрцето, което аз съм посяла - дори защото преди мен един много по-голям човик като Костов го е посял. Но и той не стига. Ако няма почва, и най-плодоносносното зрънце загива.
Такъв е мат'рялът - както каза Главният маймуняк.
Явно трябва поне още едно поколение да се превърти.