петък, 23 март 2012 г.

Първа инвестиционна е посткомунистическа измислица


Първа инвестиционна банка"Той (премиерът Бойко Борисов - бел.моя) уточни, че пък още тази вечер Първа инвестиционна банка може да нареди сумите. Надявам се да не ми откажат и още утре хората да си получат заплатите, обяви Борисов."


Нормалните банки в нормалните държави не решават дали да правят дадено плащане защото премиерът им се обадил и ги помолил. Ако европейските банки постъпваха така, дълговата криза отдавна щеше да е прераснала в обща финансова криза и еврозоната щеше да е почнала да се разпада. Ако нормалните български банки (т.е.които са собственост на големи чужди банки) постъпваха така, валутният борд отдавна щеше да е издънен.

С това си твърдение Бойко показва, че по нищо не се различава от идеята на Жан Виденов да оздрави банковата система като поеме банките "на ръчно управление". Единствената разлика е, че сега Бойко поема "на ръчно" предприятие от реалната икономика и се ограничава само с него. Засега - въпреки че знаем ли що за ангажименти са поемани по този начин - "обадих се, помолих" - от КТБ например - и срещу какво? Или от руската ВТБ? За протокола: И сега не знаем какво ще получи банката (в случая ПИБ) от Бойко в замяна на днешната "услужливост".

За евентуални дребнави забележки, че ДСК също е чужда банка, но премиерът й нарежда и на нея: Това трудно, но все пак може да се преглътне, защото наглостта му се ограничава до работното време на служителите и може да се приеме като крайна, но разбираема с оглед на социалния мир грижа на държавата. Но съобщението му, че той определя плащанията на една частна банка директно казва, че на тази банка не може да се има никакво доверие.

Ако някой не е разбрал, обяснявам като за гербави: Днес ПИБ взема решение да плати заплати, въпреки че предприятието е практически фалирало, защото Бойко я помолил; утре ще вземе решение да поеме голяма част от емисията ДЦК за плащанията по външния дълг в началото на 2013 г. (може и по-нагло - да напазарува директно еврооблигации от готвещата се емисия за същото плащане); и като дойде падежът им, да фалира. Защото Бойко (или следващият Бойко). й е казал. Ей затова нормалните банки на нормалните държави, както и самите нормални държави избягват да си имат работа с изчадия като Първа инвестиционна.


7 коментара:

Анонимен каза...

По-тъп коментар и анализ не бях чел. Авторката да се информира, че банката не плаща от джоба си , а новия собственик ще преведе парите и банката просто ще ги разпредели по сметките на всеки отделен работник. Важно е да стане колкото е възможно по-бързо, защото хората там яко са я закъсали. То не е като да стоиш пред компа и да пишеш бълвоч и мизерии по блоговете. Това е лесно, когато ти е пълен хладилника!!!

Unknown каза...

Първата ми рекция бе да изтрия тая тъпота. Но е хубаво да я запазя като илюстрация на тезата си, че банката взима решения с оглед "закъсалите хора да им помогнем всевъзмажно най-бързо" - по-убийствена характеристика на банка и аз трудно бих дала :-)

"банката не плаща от джоба си, а новия собственик ще преведе парите и банката просто ще ги разпредели по сметките на всеки отделен работник" - ами това е част от проблема, фигуративно казано. Налице е чисто счетоводно отписване на загуби, защото на предприятието те тегнат като пасиви, а банката вероятно ги вписва като актив, най-вероятно с плащания за бъдещи периоди - интересно кой и с какво ги е гарантирал.

Междудругото:
Ей, пиарите на ПИБ, помислете, че понякога се явяват и нестандартни, но основателни въпроси. Дори човекът, който ги задава, да не е прав в своя отговор, остава въпросът. С тези въпроси и отговори би трябвало да се борите. А не с изказващия го.

Например да кажете как осчетоводявате заплатите на маданци - кой графа и какво слагате срещу нея.

NMMM.NU каза...

Сори не следя много добре новините, това дето го пишеш за какво е? Според мене Бойко е наблегнал, че превода ще стане бързо, а не че е наредил нещо. Тези пари на кого са и за какво са?

Боян каза...

Че цялата история мирише, няма съмнение...Има няколко неща, които станаха ясни в рамките на миналата седмица (по информация от медиите):

1. ПИБ е била готова да отпусне нов заем на ГОРУБСО-МАДАН, но се оттегля (явно след като става ясно от изказвания на ББ и министъра на икономиката, че фирмата може да изгуби концесията, т.е. че няма да има с какво да връща парите от старите и новия кредит).
2.Заплатите на работниците се получават основно в СИБанк и Банка ДСК, поради което ПИБ трябва да преведе парите за заплати към тези банки. Има клонове на ПИБ които работят с удължено време, дори до 22 часа, ако не се лъжа, както и дежурни клонове в събота и неделя, така че технологично (хора, IT) не би трябвало да има проблем ПИБ да нареди парите. Проблема е че РИНГС/БИСЕРА/БОРИКА не работят до понеделник, което налага ангажирането на БНБ и служителите на двете банки.

Иначе е ясно че Цеко Минев има да връща - за узаконяване на разширената концесия на Банско, за законодателните промени, инициирани уж заради Витоша, за държавната помощ за световната купа....

Анонимен каза...

Допълни само още нещо... как Бойко ще "благодари" на Цеко Минев и на ПИБ за този "жест"... Законът за горите чака второ четене... и... думата на Бойко Борисов. А нали знаем кой има най-голям интерес от него? Цеко Минев, който притежава и Витоша Ски и Юлен, и както знаем, е шеф на българската федерация по ски...

Анонимен каза...

Напомпана статия, неподплатена с реални факти и доказателства, а крепяща се на слухове, митове и легенди...

Unknown каза...

@ NMMM.NU

В този текст употребявам думата "нареждане" в смисъла, с който се употребява в банкирането. Когато говорим за банка означава разпореждане да се извърши дадено плащане.

Разбирам, че министър-председателят би могъл неформално да помоли ръководството да нареди плащането по-рано. Но заради авторитета на банката не би трябвало това да става публично достояние. Причината? Когато една банка извърши нещо не по правилата, а по молба на властта, няма никаква гаранция колко пъти и при какви случаи е правила и ще прави това.

Ако Бойко беше нормален министър-председател и Първа инвестиционна беше нормална банка, тази информация - за молба/натиск от властта, щяха да я крият като най-срамна тайна.

Въпросът "чии са парите" е твърде интересен. От косвени данни би могло да се предположи, че сметките на дружеството са в ПИБ. Въпросът е в какво състояние са тези сметки. Тай-грубо казано - да не би в тях да няма нищо и предприятието да "виси" в балансите с лоши кредити. Не знам отговора, но развитието на събитията - неплащане месеци, частични плащания, ме склонява към горния отговор.

Което задава следващия въпрос:
Как счетоводно е оформено плащането? Ако ПИБ "виси" с лоши кредити, има възможност тези пари да се вземат от преоформяне на кредитите. Но това е процедура, която не става за един ден - не по молба на Бойко, а и по нареждане на златната рибка.

Остава възможността за изтънчено счетоводно фокусничество, свеждащо се най-грубо казано до преоформянето на липсващите пари като "вземания за бъдещи периоди" и/или извеждането им зад баланса (под черта).

При акционерната структура на капитала на ПИБ подобни счетоводни магии са напълно възможни: 85% са пряко или опосредствено (чрез офшорни компании) контролирани от босовете Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Останалите 15% официално са търгувани на Българската фондова борса, но първо не е ясно дали и преобладаващата част от тях не са също подконтролни на Минев-Меутафчиев. Характерът на измислената ни борса прави тази хипотеза доста правдоподобна. Дори да допуснем, че има независими от Минев-Мутафчиев дребни акционери, у нас тотално отсъства "акционерска" култура, при която дори държател на единична акция би предявил правото си да получи изчерпателна информация за операции, която са недостъпна за общата публика.

Междудругото, именно тази стратегия - на дрбения акционер, упражняващ правото си да получи информация - е в основата на популярността на днес известния по цял свят руски опозиционер Алексей Навални. Преди няколко години (следя го оттогава) той бе закупил единични акции от големи руски компании, търгувани на борсата. След което като акционер започна да изисква от тях информация. В някои случаи минаваше и през съд, но по закон бяха длъжни да му я дават и в крайна сметка му я даваха. След което я публикуваше в Интернет, заедно с подробен анализ в какво точно се състои и как е реализирана кражбата на огромни държавни пари. На тази документална база той стартира и известния си сайт "Роспил", откъде тръгна и политическия му възход.

Но у нас няма хора като Навални. поне засега...