вторник, 9 април 2013 г.

Как ГЕРБ съсипва бизнеса


 

Илюстрирано с тормоза на инвалидите


На пръв поглед бизнесмените и хората с увреждания (това е политически коректното наименование) не само нямат нищо общо, ами са и пълни противоположности.Да, ама не! И двете социални групи зависят от държавната администрация. Която денонощно се грижи да ги "улеснява".

Случи ми се да се запозная как ГЕРБ е "улеснил" хората  с увреждания, защото мой близък е такъв. Страда от епилепсия, освен това е психично болен и се нуждае от известна помощ. Сега си е затрил някъде последното решение от ТЕЛК (просто казано - освидетелстването му, че е инвалид) и трябва да си извади препис. Той би трябвало да отиде до психодиспансера с личната си карта. Такъв беше редът допреди няколко години, когато пак му се случи това. Отиваш, даваш личната си карта и до половин час ти дават преписа. След това отиваш на "Иларион Макариополски" 10, където е някаква си комисия към ТЕЛК, за да ти заверят преписа. Сега обаче бе в криза и отидох аз.

Въпросната комисия не мога да нарека никак освен кюмезарник. Тя работи с граждани само до 12,30. Гишетата са само 2. Помещението за чакане е около 4 на 4 метра. Пейки няма. Има само 3-4 стола, обаче около много голяма маса за писане на молби (която намалява още общата площ на т.нар. чакалня), за които молби пък няма залепени на стените указания, че трябва да ги напишеш, поради което след дългото чакане на опашка научаваш. Поради ограниченото работно време и малкото на брой гишета се образуват огромни опашки. А зараради безумно малкото помещение опашките са вият по стълбите и по улицата - дори в дъжд и сняг. Опашки от сериозно болни хора. Е, около 1/4 са здрави - близки на тежко болни, които не могат поради тежките си увреждания да дойдат сами. Но и за здрав човек това е гавра.

Но да се върнем към психодиспансера. Сега не можеш да отидеш до него да си поискаш с личната карта препис и да ти го дадат за половин час. Трябва да напишеш молба, която да подадеш до гореописания кюмезарник на "Иларион Макариополски" 10.  Първо трябва да отидеш там да подадеш молба при тия гавраджийски условия. След което оттам изпращат писмо до психодиспансера и ти трябва да проверяваш дали е пристигнало писмото. Понякога писмата оттам пристигат за 3 дена, понакога за 30.

Предполагам, че зависят от това дали пешеходният куриер е в запой, или не. Ако някой има друго предположение, моля да сподели :-)  Не се гавря. Помагам на моя близък на всеки 3 години, когато трябва да се преосвидетелства. Защото не е в пенсионна възраст и се предполага, че би могъл по магически начин да се излекува от епилепсията и от тежкото си психическо заболяване и от физическото увреждане на мозъка си - сиреч да му поникнат нови мозъчни клетки, ама карай, що па не :-) ... Та с пътуването на писмата от едни държавни безделници към други държавни безделници съм запозната отдавна и издълбоко.

Как да разберем дали куриерът е в запой или не, т.е. дали писмото е пристигнало? Единият вариант е да ходиш в психодиспансера лично между 12,30 и 13,30. Другият - да се обадиш по телефона, но само в петък, в 12 часа.

Ако е пристигнало, ти дават преписа след като платиш 10 лв. Но в интервала 12,30- 13,30. Без понеделник. 

Викам "Ама преди няколко години не беше така.", а тя ми казва "А-а, въведоха го преди 2 години". Как се въздържах да не спомена майката на Буда, не знам.

Но вече знам със сигурност по какъв начин ГРОБ убива бизнеса. След като ебава по отвратителен начин човек с очевидни много тежки увреждания, какво остава за бизнесмен, който е здрав-прав и печели, да го еба! Това е вродената комунистическа логика, скрита дълбоко под ужкимско-дясната реторика на шебеците. Представям си ги тях, бизнесмените, особено дребните и средните, на какъв административно-данъчен  тормоз са подложени. Ще ме извинят чугунено десните (аз съм нормален десен), но щом аз, за един препис за човек с увреждания, губя около 4 работни дни и плащам 10 лв., а при Серж го правех за половин час за без пари, се убедих, че ни управляват хора, които не са стигнали до стадия Homo Sapiens - си представям с ужас и отврат, какво бреме тия шебеци са стоварили върху бизнеса.

5 коментара:

Венко каза...

Бизнесът просто се изнася. Или в чужбина, или на сянка.

Анонимен каза...

че какво общо имаме чугунено-десните с герб?

Unknown каза...

@ Анонимен

Нищо общо нямат с ГЕРБ, разбира се.
Казах го, защото биха се възмутили, дето соча, че по времето на Серж, сиреч на БСП, не е имало такива безобразия.

Анонимен каза...

Ще си ползвам никнейма, който да ти е познат - SorryLol :)
Много добре написана статия, но в случая не е редно да се хвърля вината в/у ГЕРБ.
Просто това е администрацията, в нея работят българи - хора, с които се виждаш всеки ден, съседи, в трамвая, на пътя, във ФБ. Това е - някои са бездушни, отбиват номера от заплата до заплата и се чустват важни, защот от техния подпис зависи някой друг.
Нямат нищо общо с конктретна политичека партия, освен може би че са гласоподаватели и избират също толкова бездушни хора като себе си. Е ти вече се вижда генетиката на ГЕРБ

Unknown каза...

@ Венко

А дребосъкът - всякаквите ЕТ-тата, фалират. И някои главозамаяни по времене на бума 2005-2007, дето се регистрираха като ЕООД, вместо като ЕТ. И те фалират. Къде да се изнасят, бате? Изнасят се от бизнеса. Ако са имали един ири двама работници - марш на трудовата борса. Аз карам - доколкото мога. А фирмата я закривам. Демек у сивата икономика.
Или у черната - знаеш ли ти колко вървежен е бизнесът с цигарите - на 3 кинта кутия единично продавам, нема ти казвам на к'ва цена ги вкарвам, щото к'ва ми е далаверата да те светвам? Ма ако ги продавам на стек - 25 лв., т.е. на 2,50 кутията излиза - прави си сметка, че щом го правят, значи има яка далавера.

Бате, знаеш ли, че забръмчаха вече дилъри на контрабандни цигари из София, като наркодилърите - дават мобилен, ти звъниш, уговаряте час, количество стекове, място на доставка.
И т'ва велико развитие на цигарената контрабанда Цецооглу го нарича "счупихме гръбнака на организираната престъпност"?