петък, 19 април 2013 г.

Необлагаемият минимум при плоския данък - истината и лъжите


Прекалено много лъжи се изприказваха за въвеждането на необлагаем минимум при плоския данък.. Който междудругото е нещо нормално, обратното - плосък данък без необлагаем минимум е някаква социалистическа иновация. Така поне пишеше в програмата на ГЕРБ "Новият десен договор за България". Те даже бяха по-радикални, цитирам т.2 от глава V:
"Въвеждане на истински плосък данък върху доходите от 10% с висок необлагаем минимум от 1000 лева, вместо сегашната социалистическа иновация. В рамките на първия управленски мандат ще се анализира събираемостта и при втори управленски мандат съобразно разчетите и възможностите на бюджета ще се цели намаляването на плоския данък до нива от 7%. Също така, продължаване на реформата с актуализиране/увеличаване на необлагаемия минимум всяка година, според възможностите на бюджета."
Днешните лъжи се въртят около тезата, че щели да бъдат ощетени хората, които взимат малко над 310 лв - толкова е днешното предложение за необлагаем минимум, т.е. да е равен на минималната работна заплата. Те, видите ли, щели реално да получават по-малко от тези с минимална работна заплата: примерно човек с 310 лв. заплата получава 310 лв., а този с 320 лв. му вземат 32 лв. и получава 288 лв.. Тази глупост се повтаря от Владо Каролев, от ГЕРБ, от "икономистите" от Института по Пишман  Икономика (ИПИ). За ГЕРБ е ясно, те могат да смèнят една теза от сутринта до вечерта, ако каже Бойко Борисов. Но е феерична амнезията на ИПИ, защото в знаменитото интервю На Бойко с блогърите  Константин Павлов и Асен Генов (в което той призна истината за записа за Мишо Бирата) каза, че от ИПИ са му писали програмата преди 4 години. Както и да е. Да се върнем към необлагаемия минимум. Винаги, когато при някой данък има необлагаем минимум, той се отнася до всички, а не само до тези, получаващи минимума. Иван Костов много добре обясни предложението на ДСБ за необлагаем минимум:
"Ако приемем, че минималната работна заплата е 310 лв., това означава, че върху нея няма да се плаща данък, което означава веднага увеличаване с 10% на доходите на тези хора, които са на минимална работна заплата. След това, когато вече растат доходите от всеки доход се махат 310 лв. и тогава се облага отгоре това, което е с плоския данък. Ако доходът е 1000 лв. се приспадат 310 лв. и се плащат 69 лв. за 1000 лв., а не сегашните 100лв., т.е. облагането започва след 310-тия лев. Това струва на бюджета около 200 млн.лв."
В случая с нашите лъжи как човекът с примерно 320 лв. заплата щял да бъде ощетен излиза друго: от 320 лв. се приспадат 310 лв., останалите 10 лв се облагат с 10% и той плаща 1 лв. за 320 лв, а не сегашните 32 лв.. Т.е. той получава чисти 319 лв. вместо сегашните 288 лв. С две думи, от необлагаемия минимум печелят всички. Затова идеята не е нито лява, нито дясна. Тя е обществено справедлива.

8 коментара:

Анонимен каза...

Вярно е, че необлагаемия минимум ще важи за всички работещи, а не само за тези на минимална заплата.

Обаче всички работещи са 2 934 000, което означава разход на 1 милиард лева на година, а не 200 млн. лв.

Unknown каза...

Как го изчисли?

Анонимен каза...

31 лв. x 2 934 000 x 12 мес. = 1 091 448 000 лв.

Huku каза...

Да,… ама с тоя милиард хората ще си купят стоки. Ей ти -20% ДДС. А като включим и акцизите… ;-)
…и сметката - излязла! :-D

Unknown каза...

@ Анонимен

Твоите изчисления се базират на средната работна заплата - 754 лв. Което не е коректно. Тъй като предполага, че разпределението на заплатите е нормално Гаусово разпределение, т.е. половината хора взимат по-малко от средната, половината - повече от средната, което очевидно не е така. Много повече хора взимат по-малко от средната работна заплата.
Това статистиката не е като аритметиката.

Marin Guergov каза...

Вени, сметката на Анонимен е вярна. Всички хора, които получават заплата над минималната, ще се облагодетелстват с 10% необлагаемост върху минималната, т.е. 31 лв.

Владо Каролев много ясно го написа - въвеждането на необлагаем минимум ще стимулира работодателите да свалят размера на официалните заплати.

Unknown каза...

@ Марин

Като погледнах по-внимателно прав си. Но от друга страна е прав и Ники. Защото съм права и аз като казах, че по-голямата част от хората получават по-малко от средната работна заплата. От което следва, че тези 31 лв. ще се превъртят веднага в потребление, т.е. от една страна бюджетът ще получи директно повече ДДС и акцизи, а макроикономически погледнато ще се увеличи паричният мултипликатор.

Анонимен каза...

Не обсъждаме дали е справедливо,но дали е социално?(без де ги поддържаме"социалистите"...)Нека първо се изчисли колко му е необходимо на човек в БГ, за да може да се храни,облича,че и тока си да плаща и т.н. Тогава можем да говорим и да изчисляваме необлагаем минимум. Минималната работна заплата(най-ниската ва ЕС) не е мерило за данъците,които плащаме в различна форма така или иначе.