понеделник, 8 април 2013 г.

Дянков òвреме побегнà. А Бойко не вижда айсберга пред своя "Титаник"


Ако Бате Бабуин пак стане премиер (при наличния матрял вече не изключвам и тази екзотика като възможност) ни чакат съвсем неприятни случки есента-зимата, тъй като бюджетът е оплескан отвсякъде, на дянковчето бюджетчето. Служебният финансов министър вече си го призна. Е, без да казва самите лоши думички "бюджетът се издъни", но описвайки как всички показатели ще са по-лоши от записаните в него.

И какво следва от издънването на бюджета? Ами нищо особено - само ръстче на фалитчетата, ръстче на безработицата, ръстче на обедняването, свиване на потреблението, оттам - още фалитчета, още безработица, още обедняване и още от същото, и още от същото... - изобщо чудната спиралка на икономическата депресия, в която ни вкара очилатият социопат.

И отникъде взорът надежда не види, както е казал поетът. Основният ни външнотърговски партньор - Евросъюзът, очаква мижав ръст. Бюджетът му е намален, съответно и евросубсидиите. Поради лошата бизнес среда (а милиционерите я направиха откровено враждебна) и поради политическата несигурност - мартенските събития, оставката на кабинета, предсрочните избори не се забравят лесно от инвестиционната общност. Да не говорим за това, че след изборите очевидно ще имаме нестабилно коалиционно правителство или пак нестабилно правително на малцинството, основано на нестабилно мнозинство. Ако имаме изобщо, а не се наложи да правим нови избори - както колегите византийци.

В този фееричен контекст лятото ще го изкараме някак. Не е случайна приказката "ще се хванем за зелено". Пък и сметките за отопление (ток или парно, или дърва, или въглища) ги няма.

Ама есенес и зимъс - не ми се говори. Ще завижда Шебек паша на Виденов. Щото няма да се размине само с една потрошена врата на парламента и с един депутат, улучен с камък по главата, докато червените кхмери тичаха от парламента към автобуса, охранявани от полицаи със щитове. Ще завижда, ох, как ще завижда.

Изобщо, чакат ни интересни времена. Интересни в смисъла на китайското проклятие: "Да живееш в интересни времена!"

2 коментара:

Апостол Апостолов каза...

Аааааа, не така! Оставете прогнозите на мен! Не се опитвайте да ми вдигнете хляба на високо, защото ще се разсърдя! И ще се наказваме!

Unknown каза...

Ами приемете го, че ви давам идея за прогнозиране. Съвсем безкористно. Не в моя не особено популярен блог. А в някой от вестниците. Прогноза за втората половина от годината. Т.е. какво ни очаква след изборите. Мисля, че всеки вестник би захапал предложението ви :-)