сряда, 18 януари 2012 г.

Как да се оправи бардакът МВР. Грузинският опит



В контекста на назрелия гноен цирей, наречен МВР, пускам статията на Николай Коварски  "Ред по грузински. Как да създадем ефективна държава от нищото: грузинският опит за реформа на правоохранителните органи", публикувана в руския "Forbes"

Ред по грузински

Как да създадем ефективна държава от нищото: грузинският опит за реформа на правоохранителните органи

През пролеттта бях в Грузия. Целта ми бе да разбера закономерностите на грузинските реформи, особено в сферата на правоопазването, движещите им сили и степента на успешност.

Сблъскваш се с реформите още щом попаднеш на тбилиското летище - акуратна съвременна сграда от стъкло, стомана и бетон. Чисто, красиво. Границата е както в европейските държави. Въпреки ранния час, получаването на виза отнема около 15 минути.

Срещах се с представители на Министерството на вътрешните работи (на грузински - МВД) и други силови ведомства. Съставът на правителството прави някак шашаво впечатление. Много от тях са по-млади от 35 години (най-възрастният е министърът на вътрешните работи). На отговорни постове в министерствата можеш да срещнеш хора на 25-27 годишна възраст. Много от тях са завършили грузински технически вузове. Много имат и добро западно образование - най-често политологическо или икономическо.

МВР: 88% процента подмяна на кадрите

Реформата на правоохранителните органи започва веднага след оранжевата революция. Плодовете й се виждат на всяка крачка. Полицаите не взимат рушвети. Даже опозиционно настроените хора (а срещнах твърде много недоволни), отбелязват: "да, узурпатори са, да, банда са [за управляващите - бел. моя], но за това, което направиха с милицията - поклон!"

След като бе избран за президент, Михаил Саакашвили реши, че е необходимо веднага да покаже на народа, че новата власт рязко се отличава от старата. Затова бе решено да се пречупят всички обичайни стереотипи. И в частност, най-здравият - "нашият народ не обича правилата, нищо не може да се промени, корупцията и кражбите са част от нашия начин на живот". Новата власт стъпи на идеята, че хората искат справедливост и са уморени от корупцията.

Министерството на държавна сигурност бе разформировано. Функциите му бяха преразпределени между новото МВР и други ведомства.

Системата на вътрешните работи бе подложена на кардинална чистка. В течение на 2 години от МВР бяха уволнени 75 000 от всичките му 85 000 служители. Разформироваха ГАИ (грузинската ДАИ), и в продължение на 3 месеца пътната ситуация изобщо не се регулираше. Попитах министъра на вътрешните работи Вано Марабашвили как е възможно това, нали огледът на местопроизшествията, разпитите, експертизите изискват определен опит. "Гражданите се съгласиха да потърпят", отговори той "Ние имахме кредит на доверие и го използвахме за разрушаване до корен на старата структура и за качествен подбор на нови сътрудници. Взимахме на робота умни хора. Повярвайте, способният човек се учи бързо на всичко."

Гражданите търпяха няколко години, докато новите сътрудници се обучаваха на полицейската работа. Огромното мнозинство новаци преди това нямаха и най-малка представа за нея.

Принципно в новото МВР не се приемаха бивши сътрудници на правоохранителните органи и даже граждани с юридическо образование. Крайният резултат бе съкращаване на общия щат на МВР до 26 000 души. В департамента за гранична охрана служат още 4000, в извънведомствената охранителна полиция - 13 000. Последното звено охранява посолствата, държавните обекти и официално предоставя платени услуги на гражданите - например охранява бизнесмени.

При постъпване на работа кандидатите минават психологически тестове, разработени съвместно със западни специалисти. Това позволи да се повиши средното интелектуално ниво на служителите и да се подберат хора с психологическа устойчивост и неагресивни нагласи.

За години на реформата заплатата в полицията, а после и в целия държавен апарат, нарасна 15 до 40 пъти. Средната заплата в Грузия е 200$. Участъков инспектор получава на месец 400-500$, патрулен полицай - 600-1000$, началниците на отдели и детективите - до 2000$. Отделно са здравните застраховки, застраховката срещу смърт или осакатяване, понякога премии, които могат да са и доста големи в зависимост от стажа и участието в разкриване на конкретни престъпления.

Днес професията полицай е добър старт в живота. В полицията постъпват основно млади хора от 19 до 35 години. Постъпват за невисока, но достойна заплата, с възможност да напуснат след като отработят 2 до 5 години. След напускане безупречно служилите полицаи запазват пожизнено част от пенсията си, известно време получават пакет социални плащания, има държавни програми за получаване на по-високо образование, вкл. в чужбина, както и предимство при постъпване на работа.

Системата на специалното полицейско образование също бе коренно преустроена. На основата на няколкото школи на МВР в Тбилиси бе създадена полицейска академия. "Спецкурсът в академията е задължително условие за да работиш в полицията", обяснява нейният председател Ана Чихиташвили "За да станеш детектив или криминалист, трябва да постъпиш в академията със завършено юридическо образование. За служба в патрулната полиция висше образование не е нужно. Постоянно провеждаме курсове за преподготовка. Невъзможно е някой в МВР да получи повишение, без да е минал такъв курс." На приемните изпити в школата има повече от 10 кандидати за едно място.

Основните подразделения в МВР са патрулната служба и криминалната полиция. Патрулната служба изпълнява функциите на пътна полиция и на моменталното реагиране на сигналите на гражданите в службата за извънредна помощ (нещо като "горещия телефон"). Екипи от двама души патрулират по специално разработени маршрути. Ако през нощта се погледне от планината, може да се види как по целия град плътно са разпределени синьо-червени светлини - патрулните автомобили задължително се движат по задължителните маршрути с включени светлини. Нормативът за реагиране на съобщение за престъпление или произшествие от най-близкия екип е няколко минути. Всички коли са оборудвани с компютри, с които може да се провери в базата данни всеки автомобил или задържан. В колите има видеокамери и се записват разговорите на екипа, също и местопроизшествието - защото полицаите имат право да задържат и разпитват само в обхвата на камерата на колата си. Ако на дежурство излезе автомобил с неизправно видео оборудване, това може да доведе до уволнение на екипа и на служителя, който е пуснал автомобила на дежурство.

Когато се освободиха от несвойствените си функции като събиране на рушвети за себе си и началниците, полицаите като че станаха по-добри. Те са доброжелателни, често се ограничават с устни или писмени предупреждения. Ръководството на МВР внушава на състава водещата нагласа - за толерантно отношение към гражданите, че по отношение на дребните правонарушители полицията преди всичко трябва да използва предупреждението, превенцията.

Как да се оправи бардакът МВР. Грузинският опит. Част 2

2 коментара:

Емил каза...

Благодаря за превода!

Стефан каза...

Ще бъде полезно да продължите и да преведете в блога си остатъка от статията. В края Николай Коварский пише за още промени и най-важното за четирите причини,според него, бързите реформи в Грузия да успеят.