вторник, 17 януари 2012 г.

ГДБОП - идиоти или престъпници. Въпросът не е от днес


Още не мога да се примиря, че почти седмица след драстичния пърформанс, сътворен от премиера и МВР около убийството на Мирослава, няма оставка.

Не сравнявам ситуацията с европейските държави. Сравнявам я с тази отпреди 4-5 години. Румен Петков, всесилният, мракобесен, циничен Румен Петков бе принуден от обществения натиск да подаде оставка като министър на вътрешните работи. Но днес Румен Петков ми прилича на калпазанче от католически колеж на фона на Цвинокио, кума му |Флоров и Кръстника им Борисов. Жива да не бях - Румен Петков да ми изглежда по стока от днешните :-(

Да не споменавам, че по времето на Виденов друг министър на вътрешните работи - Любомир Начев, също бе принуден да подаде оставка след обществен натиск, когато стана ясно, че купонясвал с манекенки. Не с мутри, а с манекенки - подчертавам. А днес една мутра ни управлява. МВР пък така е оплело мутрите с бопаджиите, че никой не знае кой кой играе всъщност.

Позорното срастване до неразличимост на престъпност и полиция не е от днес. Днес - когато изплува безумието по разследването на Мирослава, само констатираме с неверие докъде сме се докарали. Но и всички ние сме виновни за това. Защото въпреки доминирането на продажните слуги на властта в медийното пространство, имаше журналисти и медии, които алармираха обществото за изграждащата се полицейско-мафиотска държава. Но ние не им обръщахме внимание. Затова препубликувам два скандални материала отпреди повече от половин година - защото всички, които сме минали с мълчание покрай тези статии, сме виновни:

Идиот* начело на ГДБОП. С такива ли МВР бори мафията?

 
27 Август 2011

Да прощава читателят за грубото определение, но няма друго за шефа на ГДБОП Станимир Флоров. В репортаж на бТВ той каза директно, че трябва да се върне комунизма, това било единствения начин да се преборим с престъпността.

Ето точните му думи:

„…Единственият начин да се оправят нещата, е ако се върнат нещата отпреди 1989 година. Това е единственото решение на проблема. Друг… решаване на проблема няма. Колкото и добре да са службите, колкото и добре да работят… В смисъл, че само тогава имаше ред и дисциплина в отношение на престъпността, защото всички наркозависими, всички криминални лица бяха известни…”

За такова изказване в една демократична страна шефът на ГДБОП трябва веднага да бъде уволнен. Не защото изпитва носталгия по комунизма, а защото е откровен бездарник, който не разбира смисъла на своите задължения, няма идея как трябва да се бори с престъпността и не познава механизмите на демократичната държава.

Какво означават думите, че да се върнат нещата отпреди 1989 г. е „единственото решение на проблема”? Този екземпляр къде живее? Колко страни с демократични режими по света имат много по-ефективна полиция (и същевременно по-малобройна), и служби за борба с организираната престъпност? Очевидно Флоров не знае това. Примитивните му разбирания виждат като решение на престъпността единствено тоталитарен режим. Както той казва - всеки режим си има хубави страни.

Удивително изкопаемо е отгледало МВР и го е настанило за шеф на службата за борба с мафията. И някой очаква от този да противодейства на организираната престъпност? Той е напълно неспособен.

Думите му, че „тогава”, при комунизма, имало „ред и дисциплина в отношение на престъпността” са идиотизъм. Думите му, че „всички наркозависими, всички криминални бяха известни” показват, че този отпадък от комунизма смята наркоманите за престъпници. Такъв очевидно не познава и законите на страната, в която живее.
Той очевидно не знае и какво трябва да се прави с престъпността, как да се ловят престъпници и да се събират доказателства. За него трябва да е лесно като едно време - досиета на всички и като стане нещо, ги прибираме, докато някой си изпее. И самопризнанията (с бой или без бой) се приемат в съда. И никакви адвокати.

Съвсем страничен въпрос е, че носталгици по комунизма като него си съчиняват как тогава хората си държали отключени къщите и колите. Тогава, преди 1989 г., имаше много кражби от апартаменти, вили, селски къщи, и дори на коли, но не пишеха по вестниците.
Кражбите на коли бяха за авточасти - открадват ти ладата, за която си чакал ред 15 години, и я разфасоват. А застрахователят ДЗИ ти плаща след една година, ако представиш документи от милицията и следователя, една сума, с която не можеш да си купиш нито нова, нито стара.
Ако Борисов и Цветанов не накарат този индивид начело на ГДБОП да подаде оставка, означава, че те са същите като него. За което дават признаци.

Излиянията на Флоров
[видео]

[край на видеото]
————————-
* В e-vestnik сме готови да се явим в съда да отговаряме за тази квалификация. Ще докажем пред съдиите, че човекът, на когото сме дали това определение, напълно съответства на него. Според етимологията на думата (от гръцки) тя означава „прост човек”. В разговорния език означава глупав, тъп. В медицински смисъл означава слабоумие, неизлечима психическа болест, уродство.

** За пояснение на някои читатели - коментар, който е подписан с името на изданието, е редакционен коментар, т. нар. editorial, който изразява мнението на редакцията.


Димитър Златков заплашвал бившата адвокатка на „Уикенд”. Зам.-главният прокурор Найденов й обещал да говори с депутата Пеевски, защото „с правни средства нищо няма да постигне”

27.04.2011

От няколко месеца криминалният репортер на в. „Уикенд” Димитър Златков, който е брат на издателя на седмичника Мартин Радославов, заплашвал бившата адвокатка на изданието Миглена Димитрова. В интервю пред в. „Галерия” Димитрова разказва, че Златков й звънял по телефона и й изпращал имейли с обиди, с вулгарни и злобни обръщения и със закани срещу нея и семейството й. Тя показва съдържанието на един от изпратените до нея имейли от криминалния репортер на „Уикенд”: „Хайде кажи на мъжа си с картонче (б.р. Димитрова е съпруга на бившия депутат от СДС Венцеслав Димитров) да ми пусне жалба в полицията, може направо и при корумпето Станимир Флоров (б.р. – шеф на ГДБОП), подкупен от години от Таки. Затова и няма да ми направят нищо, шибаняците, както и ташак агентите от ДАНС. Кокинов (б.р. – градски прокурор на София) е слуга и Роман Василев също, а Цецо Ченгето (б.р. – Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи) е просто рогоносец. Така че, тормозът продължава! Хайда да видим, че и да го предадеш на куките, нищо няма да ми се случи -))) Пробвай! В себе си имам и 2 грама кокаин и ще си шмъркам пред полицаите. Тормоз! Димитър Златков“.

В интервюто си пред „Галерия” Миглена Димитрова твърди, че във връзка със заплахите е говорила със зам.-главния прокурор и шеф на националното следствие Бойко Найденов, който я посъветвал „да не се занимава”, тъй като и без това „с правни средства нищо няма да постигне”. „Обеща ми да говори с Делян Пеевски (б.р. – депутат от ДПС и по неофициална информация мажоритарен собственик на в. „Уикенд”), ако го види до няколко дни, та Делян да говори с Мартин (Мартин Радославов, издател и гл. редактор на „Уикенд”). Не знам дали нещо е станало, но на профила на Алексей Петровий (според Димитрова зад този профил във Фейсбук стои самият Димитър Златков) се появи някакъв текст в смисъл, че не му пука от Бойко Найденов.

Според Миглена Димитрова мажоритарният дял на „Уикенд”, „Шок” и „Контра” е собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски. Тя разказва, че Димитър Златков и Мартин Радославов не са крили от нея този факт, въпреки че от правна гледна точка това не е записано никъде. „За кого не е ясно, че Делян Пеевски ходи всяка седмица в редакцията на „Уикенд”, коментира Димитрова.

Бившата адвокатка на „Уикенд” твърди, че Димитър Златков употребява редовно кокаин и има „тежка зависимост от дрогата”. След като тя го упрекнала за зависимостта му от кокаина Златков започнал да й изпраща заплашителни имейли. „Димитър е основният автор на „Уикенд” по крими тематиката. Неговите информатори са от ъндърграунда – дилъри, сводници. Златков пише от месеци срещу сериозни играчи на този пазар. Срещу Таки, срещу Сако. Тези хора сега се разследват. Образувани са дела срещу тях. Имат и наложени мерки. И какво виждам аз? Дрога пак си се продава. Само босовете се смениха. Не е ли логично да подозирам участие на вестника в пренареждането на пазара на дрога в София?… Аз имам своите основания да мисля така. Бих разказала подробности на разследващ орган с имена, с кръг от хора, с които се поддържат връзки и които подозирам, че завземат сериозни наркопозиции не без участието на вестника им”, разказва Миглена Димитрова.

Бившата адвокатка на „Уикенд“ твърди, че знае твърде много факти и има информация, която може да компрометира Златков и екипа на „Уикенд” и това именно е предизвикало злобата на криминалния репортер на седмичника. „Златков ми е разказвал за контактите с Делян Пеевски, с Цветан Василев, с Цветан Цветанов, с хора от кръга на Котараците и т.н. Златков хвърля усилия да ме унижава публично, да ме заплашва лично и притиска, защото съм неудобна. Неудобна, защото знам механизма на писане на вестника, за упражняване на натиск, за получаване на поръчки, за завземане на медийния пазар, за търговията с влияние, за финансирането на този процес… В същото време политическите контакти са на повече от високо ниво…

В момента това жълто издание  е и официозът на властта. Аз осъзнавам, че могат да възникнат сериозни въпроси, касаещи връзките власт – медии – пазар на дрога”, заявява още Миглена Димитрова.

1 коментар:

ridiculous каза...

И двете. Това е краткия отговор.
Мога и да го обоснова.