четвъртък, 30 октомври 2008 г.

Левичарство - hlp, pls!


Съзнавам колко парадоксално звуча за хората, които отдавна четат този блог, но живеем в необичайни времена и щом в Меката на либералния капитализъм национализират банки, защо алтерглобалистката Вени Г. да не се изкаже пък в негова защита?

Съвършено сериозно смятам, че днешната финансова криза е предизвикана не от прекалената свобода на пазара, а точно обратното - от грубата държавна намеса - основно чрез ФЕД, но не само - на този пазар. Паричната политика на ексшефа на ФЕД Алън Грийнспан за мен не е некадърна или тъпа, а откровено престъпна. За съжаление, нейните последици са ужасяващи както за обикновените американци, така и за световната икономика. И този фонов ужас логично избива във всякакъв вид леви и левичарски идеи - както по света, така и у нас.

Тия дни агенция "Медиана" оповести изследване, според което младите хора хал хабер си нямали от това кво беше социализма и с някаква носталгия го смятали едва ли не за по-добра система, на базата на което агенцията прогнозира предстоящ бум на младежкото левичарство. Аз се смятам за лява, но мисля, че най-опасни за съвременните леви движения и формации са левичарските изкушения. Явно темата "що е ляво и защо е различно от левичарството" си заслужава отделен пост. Сега обаче искам да споделя един мой потрес, в пълно съответствие с гореказаната прогноза на "Медиана" - потресът ми е от коментар на Angel в този блог, който публикувам изцяло, защото, меко казано, ме ужасява:

"Невена, след като познаваш финансовата система, не разбираш ли колко е нечестна и подла, създадена единствено в полза на банкерите и хората с власт? САЩ са "лидерът на цивилизованият свят", а чрез финансите те налагат доминация и прегазват всички човешки права и ценности, зад които би трябвало да стоят.

След като си запозната с ФЕД, кажи истината - централната банка на САЩ е пример за легализирана престъпност. Не отговаря пред никой, не дава отчет на никой, напоследък не обявяват дори колко пари има на паза, частна институция и на всичко отгоре контролира финансите на САЩ. Ти за moral hazard чувала ли си, въпреки че тази дума е прекалено слаба.

Светът няма нужда от полицаи. 90% от проблемите в този свят са причинени от "елитът", който управлява САЩ и Европа и на тях не им пука на обикновените хора. Американците, както и европейците, живеят в пълен мрак, промити от пропагандната машина на медиите и затъпени от всички останали инститиции, които работят в тандем към идеята за нов световен ред или тотална технологична доминация на елитът над масите.

Американците не се усещат, защото са промити, както и ние. Но има едно нещо в САЩ което наистина е велико - пропагандната им машина. Когато живях там я изпитах върху себе си и чак когато се прибрах в европа и спрях да следя новини видях как действа и как дори интелигентни хора се връзват на абсолютни лъжи.

Съветвам те да погледнеш и алтернативни гледни точки и да проявиш повече здрав разум. Знам че не си тъпа, но някои от нещата които пишеш са абсурдни, като Америка велика държава. САЩ ще фалират и ще са по-бедни дори от България, защото са позволили на тия изроди да завземат властта. Целият свят ще страда, но ще е за добро, защото след краят на САЩ като световен лидер, светът ще живее по-свободно, поне докато не се пияви друг като САЩ.

13:51 "


Хич не ми се иска да има младежи с такива мисли... Явно обаче има. Колко ли са...

7 коментара:

Анонимен каза...

Ужасяващо е доста точно определение, но подобно мнение е широко разпространено по форуми и коментари. Пропорционално на некачественото им мислене некачествен е и животът на българите.

Анонимен каза...

Изцяло подкрепям Вашето мнение - и за финансовата криза, и за свободния пазар, и за грубата държавна намеса...
А темата за левичарството ми е позната от първия ми изпит в университета - по История на БКП; учех математика, считах идеологическите дисциплини за излишни и много трудни, но имах късмета да вляза във ВУЗ преди 'политическият' изпит да стане задължителен.
Младите хора днес наистина не знаят за коварството и фалша на онази система, за илюзиите и масовите заблуди (идеологическа манипулация!) - те са били деца, а някои дори не са били родени...

Аспарух К. каза...

Въпросът не е, че има младежи с такива мисли - по-шокиращо е, когато чуваш почти същото с незначителни разлики от някогашни убедени "десни", при това не с промити от партийна пропаганда глави. Аз си късам нервите и опитвам да им разяснявам ситуацията, а те ме гледат тъпо и ми сочат примери на тогавашната "справедливост", изразяващи се най-вече в цени. И най-вече в цените на тока, водата, парното (преди всичко последното!).

Вярно, донякъде мога да разбера пенсионерите, които за себе си смятат, че сегашното общество е "несправедливо". Това, което не проумявам, е упоритият им отказ да осъзнаят, че не могат да разчитат на справедливост. А още по-болезнено трудно ми е да проумея как издържат на когнитивния дисонанс между това, в което смятат, че вярват, и носталгията по това, в което са живели, което сега им звучи "справедливо" и "по-честно".

Изобщо напоследък бие на очи една носталгия не толкова по соца, колкото по материалното му изражение. Много ясно, че колкото по-зле е населението, толкова повече му липсва някогашният бит (честно си признавам, че и на мен понякога той ми липсва). Това някогашно илюзорно "равенство" обаче никога не е било реално, а в мнозинството си те някак си отказват да го разберат. А повечето хора, за жалост, живеят само с идеала за миналото, породен от отвращението от настоящето.

Тъжното е, че повечето идеали, в които вярваха така наречените "десни" избиратели, се оказаха абсурдни. В първите години на прехода идеалът беше "ако си кадърен, старателен и работиш много, ще преуспееш". Нищо подобно обаче не се случи. Който играеше честно, загуби. Оттам и носталгията по някогашния "ред", "справедливост" и така нататък.

А за младите, които вярват в това, което описваш - нищо чудно; те поне са на възраст, в която нямат особени спомени за онова време, и съответно когнитивни дисонанси. И все пак невероятно наивно ми се струва вярването на Ангел, че без "световен полицай" светът ще стане по-добър. По-свободен - може би, но на каква цена?

Има една гениална поредица на Азимов - "Фондацията". Тя обобщава в напълно четивен вид, разбираем и за пълни профани, какво става при срива на една глобална империя. Май е време десните да спонсорират издаването й в масов тираж и разпространението й сред младежта. Стига тя, разбира се, да успее да осмисли посланието, заложено в нея...

Анонимен каза...

Коментарът ми те ужасява?! Какво ужасно намираш в него. Първо се съгласяваш с позицията ми (ФЕД причинява кризата), после се ужасяваш. И не казваш защо.

Не разбирам защо смяташ, че младите не знаят какво е комунизъм. Не знам защо си решила, че аз съм ляв!? Нито съм ляв, нито десен. Аз съм за личната свобода и ценностите. Коментарът беше остър, защото САЩ е държавата която най-много злоопотребява с човешките ценности, а ти ги изкарваш за велики. Ако искаш да си защитиш позиция, по-добре е да я обясниш. Аз не мога да чета мисли.

Unknown каза...

Прав си, Ангеле, трябва да обясня и ще го направя. Ужасява ме, защото помислих, че си от младите левичари, предсказани от агенция "Медиана". Успокоявам се, че не си :-) И аз съм за личната свобода и за определени ценности - а именно базисните ценности на демокрацията. Явно трябва да го обясня в отделен пост.

Nekonventsionalen каза...

Май не е подходящо да се намесвам, много се обобщава,а обобщаваш ли грешиш и ядеш боб с всичките му последствия по газоотделянето и т.н.Ако става въпрас за Правителството на САЩ,което някои наричат "американците" или дори "хамериканците" искам да ви споделя,че само то остана способна и авторитетна сила да решава световни дела и кризи.Вижте само как 9-г. Европа само регистрираше безчинствата на шайката на Милошевич ,помислете само каква щеще да е цената на едно запалване на ДВГорене в Европа ако добрия чичо Садам и началниците му бяха успяли да вземат контрола в/У 60% от добива на петрол,моля представете си какво щеше да стане ако държавата на талибаните беше успяла да просъществува още около 3-г.Моля помислете си как би изглеждал живота в Европа ако САЩ перманентно не поставяха бариери пред влиянието на Русия тук,представете си сасво би станало с огромната Бразилия без намесата на САЩ,също и с останалите страни от Ю.Амерека и т.н. и т.н. А народите навсякъде по света в по-голямата си част са манипулируеми и подвластни на пороци,потребление,корпоративни интервенции-ми вижте в една нищо и никаква България каква пропаганда от всякъде,какъв театър...Разликата е ,че Регулатора ( Правителствата ) някъде работят за колективния стратегически интерес ,а другаде (както у нас) не.

Георги Гюров каза...

Аз съм твърде некомпетентен,за да изразявам мнение относно това,кое е по-efficient от глобална гледна точка-да има или да няма Световен Арбитър(според мене е чисто философски въпрос),но ми се струва,че САЩ натвори доста злини в ролята си на такъв и в никакъв случай не е абсолютен антоним на уродливия Соц.
Ами ако Ангел има право по отношение на FED?На мен цялата история със суоповете и мортгейджите ми прилича повече на целенасочена масова психоза и преднамерено организирани фалити с цел преразпределение на собственост,отколкото на действителна финансова криза(надявам се Вени най-после да е събрала достатъчно информация за CDS-ите).
Не мога да разбера защо толкова бързо заклеймихте момчето като "левичар".В крайна сметка жаждата за власт е една и съща,както у комуниста,така и у републиканеца например..имам предвид никой не може да ме убеди,че янките не искат да владеят света,само че с различни приоми от тези на СССР.На мен ми се струва,че в сравнение с комунизма имаме по-дълги каишки,но те са си каишки и понякога имам чувството,че с годините се скъсяват.