понеделник, 6 октомври 2008 г.

Още за Гарелов. И за прочието "борци за свободно слово".


Не мога да се въздържа да не публикувам един коментар от сайта на "Новинар" за фундаменталната статия на Иван Гарелов "Самотата на премиера" - фундаменталността от гледна точка на свободата на словото се оказва толкова фундаментална, че буди стари спомени не само у мен:
2008-10-06 12:49:49 от Колегата

Ясо, кириос Гарелов, ще ме прощаваш, но когато беше агент на Първо главно управление на ДС, рапортите и докладите ти бяха къдъ-къде по-читави от горния буламач, който си написал в услуга на смешника от Банкя. Без нищо лично.

Агент Ставрос.

Казано на приличен език (макар че неприличието е гарелово дело, неприличие фундаментално - липсващият морал):

А, сопрете се, драги борци за свободното слово, преди да громите властта - първо си погледнете - няма да кажа "своите гащи", щото нали обещах да е прилично - досиетата си погледнете!

Справка в помощ на неустановен брой борци за свободно слово:

Какво е запазено от делото ви на секретен сътрудник (или друга категория - знам ли ви всичките поименно, толкова сте много и толкова надарени) - въпреки че водещият ви офицер след 1989 г. ви се е кълнял в мама и татко, че го е щипнал (делото), може да проверите на "Врабча"1. Напишете молба със свободен текст в смисъл да получите достъп до данни, събирани за вас от Държавна сигурност. Ако го направите, преди да дерете ризи и роните сълзи за демокрация и против комунизъм, ще спестите известна част от неизбежния си резил. Защото, припомням, в близкия месец-два предстои комисията по досиетата да изкара кирливите ризи на журналистите. А като количество непрано бельо те стигат, та и ще задръстят цяла градска пералня. Имам предвид пералня от мащаба на София-град.





Няма коментари: