неделя, 12 октомври 2008 г.

Номинация за "Лизнувшие вместе": Николай Бареков за римейка на Първанов като Нео от "Матрицата"


В супертайното супермедийно жури на новоучредения конкурс "Лизнувшие вместе" се получи нова номинация - Николай "Дудука" Бареков за труда му "Презареждане за Първанов. Президентът отново ще бъде ключовата фигура след вота" .

Отчитайки безспорния принос на номинанта за утвърждаване на митологията на "Матрицата" сред широките маси, все пак трябва да отбележа несъгласието си с художествения похват обектът да бъде лизнат явно, неприкрито и безалтернативно само в текста, като се пропуска ключовия за манипулиране на въпросните маси топос "заглавие".

Слабо, Дудук, хората, които ти връзват, не могат да направят асоциацията с "Матрицата:Презареждане", не им достига интелектуален и общокултурен капацитет. А тия, на които им достига, не ти връзват... То и на теб - ако и да си гледал "Матрицата" - нещо не достига - според мен не толкова акъл и образование, колкото съвест и почтеност. Ама си прав, баце Дудук, кой ги плаща днес тия луксове...

Следват избрани фундаментални мисли от номинираната инак цялостно фундаментална творба... Упс, грешката е моя - не следват. Помислих си, че мога да синтезирам Барековия патос в няколко цитата - уви, никФи цитати не могат дори да маркират фундаменталната барекова любов към Гоце Маца, тъй че следва целия текст на новия лидер в "Лизнувшие вместе":
Презареждане за Първанов

Президентът отново ще бъде ключовата фигура след вота

Николай Бареков

Някои побързаха да изпратят в заслужен отдих в учебниците по история или направо на море като пенсионер от квотата на Масларова президента Георги Първанов. Други го заливат с кофи помия и доволно потриват мръсни ръчички. Голяма грешка или умишлена заблуда. Добрите дни пред Първанов тепърва предстоят. Него го чака чудесно политическо бъдеще. Съвсем скоро той ще бъде в изключително силна позиция спрямо останалите български политици. Следващите три години от втория си мандат президентът ще се завърне на терена като основен фактор в политическия живот. Добре познатият ни плеймейкър Първанов отново ще подава добри политически пасове и ще забива ефектни голове във вратата на своите противници

Причините за добрата спортна форма се намират в личността на самия Първанов и по традиция от неговата биография. В умението му да търпи и да дочаква естествения развой на събитията, както и да следи и анализира внимателно действията на останалите колеги. Първата причина да очакваме скоро завръщането на добре познатия ни Георги Първанов е острото навлизане в предизборната обстановка, която ще трае цяла година. Основните партии БСП и ГЕРБ са изнервени и напрежението се прехвърля върху обществото, а това вреди на всички. Засега не се вижда реален изход от заплетения възел на междупартийните интереси, защото очакванията са изборите да завършат без изявен победител. В такава обстановка президентът се чувства в стихията си, защото той обича заплетените ребуси, от които винаги намира изход и излиза като победител. Още по-важно от първото е, че всички събития днес и след изборите гарантират на Първанов мястото му като остров на спокойствието в българската политика и носител на толерантността и баланса в обществото, а това много го приближава до образа на баща на нацията.

Когато Първанов се изнерви, хората имат чувството, че е напуснал кожата си, защото за голяма част от народа държавният глава олицетворява спокойния, умерен и дълбоко аналитичен политик. За разлика от някои политици, които първо действат, после мислят, преди да предприемат каквото й да било, Първанов три пъти по три пъти мери и чак тогава реже. Какво му предстои на президента в близко бъдеще? Очевидно ще му се наложи да понапляска всички политици без изключение.

После го чака тежка задача. Трябва да бъде архитект и на следващото правителство, защото отсега се вижда, че всички коалиции с участието на ГЕРБ ще са много трудни. На президента ще му се наложи пак да дава от своите експерти за министри, защото във всички партии без изключение има тотален дефицит на управленска компетентност. Плюс всички екстри, Първанов го очаква и лесна победа с одобряваното от народа прокарване на мажоритарен елемент в изборите за депутати. И за десерт има един политически пъзел, който ще направи държавния глава национален герой, ако партиите, не дай си, Боже, успеят да го наредят. Ако партия ГЕРБ вземе цялата власт в ръцете си и Бойко Борисов изпълни мечтите си и стане премиер, на нацията жизненоважно ще й трябва коректив, за да не се самозабрави ГЕРБ, както направиха БСП на Виденов и СДС на Костов. Тъкмо тогава президентът ще преживее своя звезден апогей последните две години от мандата си. Кой по-добре от него е доказал, че може
да се оправи с непослушното момче на българската демокрация Бойко.

Борисов и Първанов може и да се посритват по кокалчетата, но взаимно се уважават и си имат респект. Президентът е показал на генерала, че може да го погали, но със същата ръка и да го понапляска. Силен Първанов ще е полезният гарант за демокрацията и гражданското общество при едноличното управление през следващия мандат. Първанов бил изчерпан. Дрън-дрън! Ако това е изчерпване, скоро ще го видим, че е презаредил батериите. Първанов се готви да участва и в продължението на своя президентски филм. Предстои ни да видим неговото Презареждане.

Няма коментари: