сряда, 29 октомври 2008 г.

За "Орион" и Виденов


Нямам навика да пускам тук интервюта мои за другаде (щото вече казах, че не страдам от самолюбуване), но срещнах из нета да се позовават на него и щом се говори до степен на цитиране, е нормално да го поместя и тук:

Невена Гюрова беше медиен съветник на Жан Виденов по време на неговото премиерстване. Затова се обръщаме към нея да коментира скандала около развода на орионската прима Веска Меджидиева и Румен Спасов.

- Раздорът в семейството само на пръв поглед е случаен и катализиран от болестта на Румен. Скандалът “Спасов-Меджидиева” бе стартиран от олигархичните кръгове около Румен Петков, които той контролира. Тези хора ръчнаха адаша му Румен Спасов да изкара на бял свят скандала си с Веска Меджидиева отпреди две години. Защо им трябва да го правят?

- Защото преди това Румен Петков направи няколко неща, за да дестабилизира ДАНС, т.е. Станишев.

- Впрочем много хора шушнат, че Румен Петков прави нещо срещу Станишев, но едва ли някой от тях знае какво точно и защо го прави? Какво общо има риенето срещу премиера и скандалът Спасов-Меджидиева?

- Има. Предстои определянето на шеф на предизборния щаб на БСП и Сергей иска да смени Румен Петков с Евгени Узунов. Та по каналите на вътрешнопартийните слухове стана ясно, че това има връзка с яките активни мероприятия срещу ДАНС, като кулминацията на тоталната атака срещу агенцията беше побоят над Огнян Стефанов. Аз твърдя, че по принцип всички тези неща са започнати от кръг около Румен Петков. В този контекст е и скандалът Спасов-Меджидиева. Тези скандали се саморазширяват на принципа ръгай чушки в боба и колкото повече се саморазвиват, толкова по-зле за Станишев. Тоест, колкото повече върху него се проектира образът на злополучния Виденов, толкова по-добре за враговете му. Възходът и падението на Румен Спасов и Веска Меджидиева са емблематични за историята на прехода ни, който е история и на самата БСП. Мирчо Спасов - бащата на Румен - носи ореола на една от фигурите с най-зловеща слава в тази партия. БСП не иска да си спомня за лагерите, макар че тази част от биографията на дядо Мирчо е много по-малко страшна от терора и избиванията след 9 септември 1944 г. Та Румен си е продукт на типичния комунист. Завършва висшето военно училище. Оттам е и дружбата му с някои от късните му съратници - като Николайчо Кривошиев, „агнешкия крал”. Тогава баща му вече е голям човек – шеф на отдел “Задгранични кадри” към ЦК на БКП. Някъде по това време се случва една мътна история, в която Николайчо поема вината на Румен за някакви негови далавери. И, оказва се, ненапразно. Румен става офицер от Първо главно управление на ДС. Брат му Лъчезар се захваща с икономика и, ако не беше дошъл десети ноември, щеше да стане министър на външната търговия. Но десети ноември дойде и едно от първите неща, които направи Луканов, за да съгради своя капитализъм, беше Българска земеделска банка, ползваща стотици преференции и забъркана в хиляди далавери. Малцина си спомнят, че акционери в нея бяха синовете на Максуел Ян и Кевин. Около 1991-ва точно тази банка отпусна първите кредити на “Орион” – първата фирма от съзвездието, създадена с благословията на Луканов. Орионци започнаха с износ на агнета за Италия и други страни от ЕС. Далаверата беше жестока. Основен конкурент на “Орион” беше Любен Гоцев. Румен Спасов и хората му се кредитираха при невероятно изгодни условия от БЗК. Шареха се огромни рушвети за опорочени търгове. Обявява се търг за износ, явяват се Румен и Николайчо и единият печели. Общо взето, дотогава това беше класическата схема, по която “Орион” правеше парите си. След 1993 г. обаче печалбите от агнешката далавера намаляха и през 1994 г. намислиха да правят Българска земеделска и промишлена банка. Всъщност дело пак на Луканов. И на Нора Ананиева също.

Значи Луканов и Нора Ананиева създадоха банка, която се прочу повече като банката на “Орион” и даже като банката на Веска Меджидиева?

- Да, и точно тази банка ги скара. Скандалът избухна на един закрит пленум на БСП. Аз имах право да присъствам на пленумите и направо ми се изправи косата от това, което видях. Орионци и Лукановци се плюеха като улични хулигани. Мишо Данов нападна остро Луканов и неговия кръг. Тогава стана Нора Ананиева. Дори не излезе на трибуната, а започна да говори направо от микрофона в коридора. “Другари, вижте какво става, трябва да направим нещо. Тези хора – Мишо Данов, Любо Коларов и други като тях - обсебиха нашата банка, която ние създадохме. Нима ще я дадем на тях!? И всичко това при положение, че кръгът “Орион” беше създаден от Луканов?! Всъщност така бяха създадени и всички останали групировки – групата около Първа частна банка, Емил Кюлев, “Мултигруп”, “Трон”. Навсякъде – ченгета.

- Значи БЗПБ се превърна в ябълката на раздора между Луканов и Спасов, след което двамата взеха да се плюят не само на пленуми, но и публично?

- Не само банката беше причината. Има и друг важен момент. Когато дойде Виденов, Румен Спасов реши, че може да прецака Луканов и да стане самостоятелен играч като Илия Павлов, Емил Кюлев, Краси Стойчев, дуото Блъсков-Моллов с бек-вокал Венци Йосифов, т.е. като големите от Г-13. И, между другото, Румен избра доста адекватен, почти гениален начин да реализира амбициите си, защото познаваше добре неевропейския и ненормалния характер на елита на БСП. Реши да се пришие към Виденов, да стане негов човек. “Малка” подробност беше, че групировката “Орион” взе да се пришива към Виденов, без той самият да знае. Все едно един дребен лейтенант от една мафиотска групировка да каже: напускам организацията и отивам при друг бос. Та дребната подробност беше, че другият – Виденов, не знаеше, че е мафиотски бос. Но Румен беше изчислил правилно личността на премиера на фона на бандитската същност на БСП. Той знаеше, че Виденов е толкова наясно с всичките групировки, създадени от Луканов, че няма да тръгне да се занимава да доказва, че не е с тях и те не са с него. Той измисли тактиката да не се занимава персонално с групировките, а да се опита да ограничи влиянието им върху политиката с европейски, демократични политически средства. Значи, Румен Спасов съвсем правилно беше пресметнал европейската наивност на Жан.

- Все пак, как стана така, че “Орион” се превърна в приятелския кръг на Жан Виденов?

- Тук заслугата вече не е на Румен Спасов, а на Луканов и Юрий Асланов. Всичко започна на 25 януари 2005-та, когато Жан с няколко най-близки свои съмишленици, между които бях и аз, се опита да прокара през парадния вход на Министерския съвет “Бяла книга” за заварената разруха и отговорността на БСП за това. Включително и от правителството на Луканов. За тази книга аз понесох доста удари от Луканов и компания. От буквални заплахи до намеци за разправа с мои близки. Хората на Андрей Луканов искаха чрез мен да разберат кой е истинският автор на книгата. Пирински и Луканов бяха наясно, че не съм аз, но ме шантажираха и блъфираха, твърдяха обратното, за да се доберат до истинските автори. Просто ме притискаха аз да им кажа кой е. Тогава дори започнаха да следят мен и шефа на пресцентъра Краси Райдовски, за да разберат кой е написал този “пасквил”, според собственото им определение.
Впрочем каква е съдбата на тази “Бяла книга”?Тя и досега се води служебна тайна...!? Въпреки че я има в архива на МС, защото все пак е официален документ. Имаше решение на МС, че я приема по принцип.

- Какво означава това?

- Означава, че се приемат основните тези в нея и се сочи с какви действия за кои неща БСП е отговорна. Сочеше се конкретно и персоналната вина на Луканов. Естествено, Луканов успя да блокира чрез своите хора приемането, по-точно публичното легитимиране на тази книга през март 1995 г. Следващият му ход беше да пусне чрез свои хора във в. “Капитал” първата манипулация за “Орион”. В тези публикации се обясняваше, че “Орион” е групировка от нов тип. Какво значи това? Другите олигарси от Г-13 градяха структурите си по холдингов принцип. А Луканката обясни на капиталци, че “Орион” е друг тип групировка, в която няма формални връзки чрез участие на една фирма в друга. Т.е., нямаме холдингова група, а имаме структура, в която един приятел прави бизнес с друг приятел...

- Тоест, доближаваме се до пускането в публичен оборот на прословутото определение “Приятелският кръг на Виденов “Орион”?

- Да. Луканов лансира чрез “Капитал”, че е създадена нова групировка “Орион”, която подкрепя Жан Виденов. Стигаме до май 1995 г. – грандиозният скандал “Топенерджи”. Виденов установи, че Луканов буквално продава и предава интересите на България в полза на Русия. Тогава Андрей Карлович стартира мащабна война срещу премиера, в която основното оръдие беше кръгът “Орион”. Стигна се до парадокса, че този бандитско-олигархичен кръг, създаден от Луканов, беше използван срещу Виденов, който нямаше нищо общо с него. И Жан, с цялата си наивност/ от която страда и Сергей Станишев, макар и не в такава степен/, реши, че ако каже истината за “Орион”, това ще бъде достатъчно. Тогава, през лятото на 1995-та, Виденов произнесе една злополучна фраза: “Това не е икономическа групировка, няма такава, има един приятелски кръг между определени хора.” Без да намеквам нищо, като основен грешник, внушил лансирането на понятието “приятелски кръг”, соча настоящия пръв стратег на БСП и личен приближен на Виденов тогава – Юрий Асланов.

- И накрая: как след толкова години нищене на далаверите около БЗПБ се оказа, че Веска Меджидиева е чиста като момина сълза, а Румен Спасов е ограбен от нея?

- Скандалът между Румен и Веска е скандал между двама разбойници, ограбили група по-дребни и тъпи разбойници. А защо Меджидиева е чиста като момина сълза? Ами защото ограбените не се оплакват. А не се оплакват, защото всички са приятели на Румен Спасов – Мишо Данов, Любо Коларов... Та Румен ограби даже брат си Лъчко с 15 милиона! А Злати Орсов и досега лъже, че не бил излъган, макар че и той беше прекаран. Всеки, който вложи пари в БЗПБ, беше ограбен. Единственият приятел на Румен Спасов, който не беше прецакан, е Красимир Райдовски. И то по една единствена причина: към февруари 1995 г. той нямаше никакви пари. Впрочем Краси никога не е имал пукната пара. Не е зле Сергей Станишев да се запознае с тази порода соцлидери – с честния абдал, какъвто беше и самият Виденов. Защото Луканов е мъртъв, но духът на Луканов още витае в БСП.


Автор: Интервю на Славей Костадинов, блиц.бг

1 коментар:

Анонимен каза...

ОСТАВЕТЕ ХОРАТА ДА СИ ЖИВЕЯТ!!! ГРУПИРОВКИ "ДРЪН-ДРЪН"АКО САМО ТЕЗИ ХОРА БЯХА ВИНОВНИ ЗА ВСИЧКО В ТАЗИ ДЪРЖАВА ДЕТО СТАВА,ДА ПОГЛЕДНЕМ СЕРИОЗНО.ОГЛЕДАЙТЕ СЕ И ВИЖТЕ КОЛКО МНОГО ПАРТИИ ИМА?ЗА КАКВА ШУРОБАДЖАНАЩИНА СТАВА ВЪПРОС.ТРЯБВА ДА ИМА 1 ЕДИНСТВЕНА ПАРТИЯ КОЯТО ДА РЪКОВОДИ ТАЗИ МАЛКА ДЪРЖАВА.В ТАЗИ ПАРТИЯ СА НУЖНИ САМО 50 ЧОВЕКА,ТОВА ЩЕ СА ХОРАТА ЗА КОЙТО ЧАКАМЕ ТОЛКОВА ДЪЛГО ВРЕМЕ. ( В.И. )