четвъртък, 30 октомври 2008 г.

Кое уплаши Милена Ф. ?


Чета редовно нейния блог и я харесвам много (с цялата странност на харесването през цял океан разстояние - защото живее в САЩ), но днес се озадачих много:

Тя бе пуснала един доста субективен, визиращ нещо като коридорни клюки, коментар за интервюто на Доган. Не ми се стори кой знае колко смислен, затова и не го упоменах в бързия опит опит за подбор на отзиви на интервюто. А се оказа, че нещо съм изпуснала - но не знам какво.

Проблемът е, че Милена си е изтрила оня коментар с едно логично, но не говорещо по същество обяснение. Ще ме прости сега за това, което правя, но мисля, че когато иде реч за Ахмед Доган, всяка информация, дори сугубо личната, е от обществен интерес. А ще ме прости, защото ще преразкажа това, което прочетох в нейния блог преди да го изтрие:

Тя се чудеше защо Доган уязвява мъртвия Емин по хомосексуална линия, наричайки го "мъжка секретарка" и споменава за свой познат, който е бил любовник на бисексуалния Доган.

Ако Милена живееше в БГ, щях да си помисля, че някой й е повлиял да изтрие мнението си. Но тя живее в страната на свободата, което ми задава въпроса - кое в този относително безобиден пост я накара да го изтрие?

6 коментара:

Николай Павлов каза...

Кво като живее в Щатите, другарката Фучеджиева нищо старо не забравила, пък цензурата в нейното дръвче, както гальовно нарича блога си,(фалически символ, чичко Фройд? да и се намери спешно мъж!) е нещо обичайно, осбено що се отнася до неудобни коментари под писаниците и.
Нека не забавяме, че в крайна сметка въпросната си изкарва част от прехраната с публикации в български издания, така че със сигурност има кой да подскаже какво и е позволено, и какво - не.
Такива, като Фучеджиева, Валерия и тн. е най-добре просто да ги убием с пренебрежение, като не можем да сторим това с напалм. Лакеите и плужеците друго не заслужават.

Милена Фучеджиева каза...

Вени,
нищо не ме е уплашило естествено, освен изместването на много по-сериозните неща, които прочетох в интервюто, с дори и безобидни, но влизащи в много личното пространство на двама души, един жив и един мъртъв, предположения.

не ми хареса начина по който се подведох, защото се почувствах подведена от извадените от интервюто му думи "мъжка секретарка" и "патронче". не ми хареса малката манипулация, която ме доведе до там да говоря публично за сексуалния живот на някой, пък дори и той да е Доган. всичко в медиите е подмолно и манипулативно, и Дневник е вестник като вестник, не се отличава коренно от останалите.

това интервю, колкото и да е оркестрирано, както ти твърдиш, в чисто човешки план е много прозрачно и изключително интересно. прочетеното от мен ме накара да се корегирам. като тази корекция е от нежелание да се създават лесни и вулгарни хипотези за неща, които няма как да знам. този тип хипотези са за Шок, Нощен труд и т.н.

това, което винаги ме е забавлявало в хората загубващи (безконтролната) власт под краката си, е тяхната изненада от омразата към тях.

от интервюто разбрах няколко неща съвсем ясно - Доган има проблем с взаимоотношенията си с Емин, а това се превръща в голям проблем поради факта, че вече не може да ги контролира, защото има срещу себе си мъртвец. загубата на контрол е осезаема.

другото ясно нещо е, че властта го е капсулирала до толкова, че е загубил до голяма степен връзка със действителността.

третата е, че Доган е зловещо сам, въпреки вестниците, "приятелите" му, и т.н. и тепърва ще осъзнава самотата си, защото в нея ще го съпровожда постоянно един призрак - призракът на Емин. леко Хамлетовско е положението, но в случая Доган не е Хамлет, а....:)

това е - сексуалните взаимоотношения са възможни, но не искам да бъда в основата на някаква изсмукана от пръстите хипотеза.

Анонимен каза...

... на статута на Емин в ДПС - "мъжка секретарка", "патронче". дали няма скрит гей дискурс в тези две определения. познавам мъж, който беше любовник на явно бисексуалния Доган и, между другото, говореше с любов и възхищение за "Меди".

Unknown каза...

Това е май цитат от изтрития коментар на Милена? Няма да питам откъде...

Анонимен каза...

Признавам си, на чисто психологическо основание доста се позамислих тъкмо в тази насока, даже исках да пиша за такова едно тълкуване, ала го отложих за нататък. Тия два израза "мъжка секретарка" и "патронче" са крайно многозначителни; липсата на мотив за самоубийство подсказва, че в основата на цялата трагедия може наистина да стои хомосексуален подтекст и основание. Разбира се, това са само догадки и хипотези. Самият факт, че Доган твърди, че му е неизвестен мотива, говори много. Няма как да не му е известен, ако на някой е известен, то само нему е известен. Но е от такова естество, че просто за него Доган никога няма да проговори. Историята е крайно загадъчна и провокираща, но, разбира се, факти и свидетества едва ли ще се получат от свидетели: който проговори може да си плати твърде жестоко. Поне да го изпотрошат с чукове. А да се разсъждава никому не пречи

spacecake каза...

вени, не му е тук мястото, но попаднах на това нещо, http://slavy.cc/?p=717, та реших да споделя. зловещо е просто.