сряда, 6 декември 2006 г.

The Meatrix


Като се включих на вълна animals rights (с всички произтичащи от това аналогии), не мога да не пусна тези култови клипове, чиието заглавия няма начин да се преведа на български:

"The Meatrix"


The Meatrix: Revolting"


Бидейки die-hard фен на "Матрицата", с нетърпение очаквам третата част. Съвсем не възприемам тази интерпретация като пародия, а като поредна проява на факта, че трилогията е нещо много повече от sci-fi action. Бих могла да я определя като популярно (сиреч за масите, понятието за "популярен" произлиза от "народ", разбиран като "маси" на латински) изложение на фундаментални философски проблеми.

5 коментара:

Анонимен каза...

третата част излезе преди 3 години.

ужасна е.

http://www.imdb.com/title/tt0242653/

Unknown каза...

Нямам предвид третата част на "The Matrix", а третата част на "The Meatrix".

Анонимен каза...

Мнението ми за матрицата явно съвпада с твоето по въпроса за философските проблеми. И аз разглеждам филма от тази му страна...

shadowplay каза...

В матрицата беше показана цялата истина за нашето бъдеще,но по типично американски тертип,авторите грешно усвоили изводите,ни предадоха един героизиран образ на унищожителите на човечеството/народа на Зион,неправилно изобразени като някакви спасители/и накараха човечествпото да изтръпва от мисълта че нещо ще е включено в него за да извлича енергия с която да работят машини,които да подържат жизнените ни функции много по-дълго от нормален човешки живот,предоставчики ни възможността да пребиваваме в едно медитивно състояние,близко с доктрините на повечето религии за раи.е,във филма тази съвършенна симбиоза м/у човек и машина бе представен като нещо ужасяващо,което ренегатите от Зион унищожаваха,изтикваики на негово място един пашкул на общество,подвластно на неясни идеали.
погледнат от този ъгъл,филма за пореден път доказа че празната идеология е в състояние да ни ЗАТРИЕ!

Unknown каза...

@Владо
Има една много хубава книга "Матрицата пренареждане" с подзаглавие "Пътеводител на мислещия фен на трилогията"
Издавана е на български, ако я потърсиш, мисля, че ще ти е интересна.

@guilfia
Не знаех, че третата е издадена под номер 2.5. Благодаря ти, че ми я показа. Вече я пуснах като отделен постинг. Не мисля, че ще има следваща част - логиката на сюжета не изисква продължение. Макар че в новите си образи Нео, Морфиъс и Тринити са симпатични както оригиналите.

@shadowplay
Признавам, че не ми стана напълно ясна мисълта ти, затова би ли ми обяснил по-подробно:

Защо хората от Зион са унищожители на човечеството?

И какво имаш предвид като казваш "празна идеология"?