четвъртък, 13 октомври 2005 г.

Кръстоносци


На 12 октомври 1492 морякът Родригес видял един от Антилските острови и извикал "Земя". Така започнало създаването на Новия свят. Което означавало и унищожаването на един друг свят - на инките, маите, ацтеките... В САЩ празнуват днес Денят на Колумб. Ако зависеше от мен, бих отменила този празник, не само заради жалките останки от някога великите автохтонни американски цивилизации.

Колумб е воден от кръстоносната идея - освобождението на Божи гроб, унищожаването на неверническите държави и възцаряването на християнството по целия свят, което от своя страна ще е прелюдия към идването на Царството Божие на Земята. Тогава вярват, че Индия е християнска държава, прекият път към нея води към съюзяването им и оттам унищожаването на арабите и османците става възможно. А съюзът на християните от Европа и от Изтока ще има и икономическо надмощие, защото ще премахне посредничеството на мюсюлманските държави в търговията с подправките и екзотичните скъпоценности. В хода на испанската Реконкиста загиват статъците от мавританската държава, уникална култура, в която мирно съжителстват араби-мюсюлмани, евреи и християни. Фердинанд Арагонски и Изабела Кастилска финансират експедицията след като през януари 1492 превземат последната крепост на маврите - Гранада. Но не са само маврите.

"В същия месец, когато техни величества издадоха указ евреите да напуснат кралството, те ми дадоха нареждане с достатъчно количество хора да намеря път към Индиите", така започва дневникът на Колумб. Декретът е издаден на 30 март, срокът е 4-месечен и засяга всички неверници, т.е. и мюсюлманите, и ромите. Евреите са принуждавани да продават имотите си и бизнесите си на ужасно ниски цени, което е сериозна икономическа инжекция за етническите испанци. На 30 юли цялата 200 000 еврейска общност е изгонена. Развихря се Светата инквизиция - рожба на Ренесанса, а не на средновековните Тъмни векове.
Заради мракобесническата кръстоносна доктрина, заложила основите на модерната етно-религиозна ненавист и прочистване, бих отменила празнуването на този ден.

1 коментар:

Анонимен каза...

Bas lovia,che povecheto amerikanci si niamat i haber za vsichko tova, kato praznuvat denia na Kolumb