понеделник, 21 декември 2015 г.

Топчета сирийчета


Помните ли топчетата сирийчета? Чудни цветни в прозрачно стъкло топчета, които ценяхме като съкровище.

А днешните деца май изобщо не играят на топчета. Изглежда заедно с комунизма си е отишла тая вечна момчешка игра. Тя имаше сложни правила, които вече съм забравила, но някъде в кутийка все още си пазя сирийчетата от онова време. Те бяха скъпи топчета и трудно се намираха. Обикновените топчета бяха от мътнистозелено стъкло и нямаха никаква красота. Особено ценни бяха гудите сирийки - още по-рядка придобивка. Гуди се наричаха големите топчета, които имаха специална функция в играта.

Понеже съм забравила правилата, ще цитирам Уикипедия:

"Играта има много версии по света. Един начин за игра е да се начертае кръг с пръчка в пясъка, и отделните играчи да се редуват и с тяхното топче да се опитат да избутат топчетата на другите от кръга. Друг начин е да се издълбае дупка в пясъка или земята и да се правят опити да се вкара топчето в дупката като междувременно се елиминират топчетата на другите играчи. В трети вариант целта на играта е да се уцелят и „пленят“ противниковите топчета, като така те преминават от едни в други ръце и сменят собственика си. Четвърти вариант е да се целят заложени топчета, като може да се цели и топчето на противника.

За спечелването на играта се използват различни тактики, като например хвърляне на топчето в защитена или отдалечена територия. Както при всички детски игри, правилата търпят промени и се адаптират към обстановката. Не по-маловажно значение от ловкостта за играта има и естетическото удоволствие от различните цветове и по-рядко разпространените топчета."

4 коментара:

Анонимен каза...

Пеперудки им вилахме на тези

Никола Бобов каза...

Здравейте! Пъвото название на тези шарени топчета, които се появиха почти веднага след войната, някъде около края на 1944 година, беше "американчета". Поне в София беше така. Продаваха се в някои книжарници и кинкалерии и мисля не служеха за нищо друго, освен за игра. Имаше и обикновени - по-прости едноцветни топчета, повечето от които бяха извадени от старите бутилки за лимонада, къдато служеха като тапи, притискани към отвора от газировката. В играта се използваха и по-редко срещаните "гуди" - двойно, тройно по-големи каменни топчета с неизвестен за мен произход, но много ценеии, защото даваха предимство на играещия с тях. Роден съм през 1940 година и до 10 - 11 годишна възраст бях активен играч "на топчета".

Unknown каза...

През 70-те в Русе се наричаха "билюри" като събирателно понятие, имаше "зебри" (сини и бели петна), "сълзи", "перки" (също и пластмасови) и "топузи" - последните са метални топчета. Играта беше една - удряш топчето в някаква стена и целиш топчетата на другия. След определенен брой попадения печелиш другото топче. Доколкото знам, думата във Варна за стъклените топчета е "лимки".

marryann1220 каза...

google 3496
google 3497
google 3498
google 3499
google 3500
google 3501