сряда, 8 август 2012 г.

Провалът в Лондон. Защо упреквам ГРОБ и Баце


Според моята оценка правителството на Бойко Борисов рязко губи подкрепа поради повишаването на цените. Допълнителен ефект имат драстичните опити за овладяване на съдебната система, станали видни през последния месец. Смятам, че ефектът от тях не е основен, а само съпътстващ, защото ако нямаше общият фон на недоволството от ГЕРБ, ясно заявено от средната класа на "Орлов мост", съдебната агресия на ГРОБ щеше да остане незабелязана. Стечение на обстоятелства или не, "Орлов мост" се случи и моделира политиката по начин, за който тя не е (още) готова. Лобистът Емо Фаса бе изкаран на светло (упс, официално трябва да го титулувам като "депутатът от ГЕРБ"). Лъсна и разпределителният център на мръсните пари, които се перат през партия ГЕРБ, персонифициран в Искра Фидосова. Европа ясно показа, че е спряла да толерира амфетаминовия контрабандист. А като фон на всички тези удоволствия, гарантирани от ГЕРБ, имаме:

--- Мижав (видим само под микроскоп, а и това не е сигурно предвид на факта, че микроскопът е на Лейди Водка, сложена от Баце начеило на НСИ) икономически ръст

--- Огромна безработица. Близка до тази в страните, директно пострадали от кризата

--- Драстично обедняване. Управляващото ГРОБ му вика "намаляване на покупателната способност" и го намира за полезно. Което бе скандално заявено от земеделското човекоподобно, което каза "цените на хляба няма да се вдигнат, защото потребителският пазар ще ги натисне надолу." Превеждам: "хората нямат пари да си купуват хляб на високите цени и
затова производителите и търговците ще ги намалят".

--- Провал на олимпийските игри. Вярно е, че правителството няма пряка отговорност за спорта. Ама не е вярно в българските условия.  Да почна исторически - при правителствата на Иван Костов, Симеон и Станишев националните отбори завоюваха успехи - не успехи "велики" като онези от времето на социализма - но успехи. При управлението на спортния маниак доктор инженер генерал-леийтенант провалът на олимпиадата е тотален. Знам, че ще ми възразят с резонните въпроси какво общо има Баце с препъването на Ивет Лалова или със съдийския малшанс на Детелин. Ами няма - що иде реч до конкретните неуспехи. Но когато се провалят всички спортове, значи нещо е сбъркано в държавната политика към тях. И генералното сбъркване го видяхме сами: когато БНТ интервюира успешните български спортисти - и Милка Манева, и Ивет Лалова казаха, че федерациите не са им осигурили нужната подкрепа. Ачик-ачик го рече момчето, донесло бронз на Азърбейджан - те ми осигуриха всичко, в България няма такива условия. Същото рече Кристиян, синът на големия Цецо Голомеев, който плува за Гърция.

Да не зачеквам пък темата с волейбола. А, не, защо да я пропускам ? Заради суетата на министър председателя - да претърпи поражение в собствената Му зала - бе уволнен по обиден начин един световен специалист. И чест прави на Радо Стойчев, че не върза на мутренския опит да лиже изповръщаното. Чест прави и на Матей Казийски, че въпреки плювните на лумпениата сред феновете - лумпениат, който е основен поддръжник на висшия лумпен ББ  - въпреки държавно дирижираното оплюване, Матей удържа мълчалинвта си горда опозиция.

Боли ме от жалката картина, която българският спорт демонстрира на олимпиадата. Не защото смятам Баце за дебил, а управлението му за капитална грешка на българския народ. Боли ме, защото на 8-годишна възраст със спестените стотинки от училищни закуски си купих от чуждестранната книжарница (на ъгъла на "Бенковски" и "Руски", там сега е ДЗИ) един прекрасен албум от ГДР за олимпиадата в Мексико 1968. Боли ме затова, че знаех имената на щангистите ни и на борците ни категория по категория. Боли ме дори за това, че знам, че сме печелили медал от футбола на олимпиада (сребърен, Мексико 1968).  Боли ме защото знам име по име всичките ни олимпийски медалисти

Ей зарад всички тия спомени смятам, че днешните са виновни. Виновни пред хилядите фенэове, които обичаме българския спорт.





6 коментара:

Анонимен каза...

Само дето волейболистите снощи размазаха и Германия. Нещо не пасва. Май цялота статия си е едно голямо "лапацало", както казва г-н Кеворкян. Много думи, смисъл никакъв...

Unknown каза...

Явно повечето професионални наблюдатели пишат все "лапацала". Ето извадки от един от много Анализи на представянето ни - Димитър Денков, в. "Сега":

"никое олимпийско отличие не може да скрие позорно разпадналата ни се спортна пирамида, разсипала се в подвижните пясъци на т. нар. преход. Понеже светът тия дни е Олимпиада, спортът е най-видимото свидетелство за разпад у нас на всичко останало, което създава усета за стабилност и увереност на едно общество в себе си - промишленост, селско стопанство, образование, здравеопазване, полиция, армия, културна индустрия и т.н. до задължителните часове по физическо възпитание, обществените басейни и спортни площадки. Липсата на победи само подчертава очевидността на липсващите стабилност и увереност в обществото ни. Но наред с тия мъгляви чувства много по-болезнено действат и прости картинки, косвено свързани с олимпийските игри.

Ако ви се случи да се мотаете тия дни из олимпийската столица и не сте примерно премиерът Борисов да се дивите колко мръсен бил Лондон в сравнение със София, ще видите тъкмо това, което тук преди време го имаше къде в зачатък, къде добре развито. Именно то изграждаше спортната пирамида, на чийто връх стояха доста повече медали. Наистина, може да се учудите на ония very British черти, с които мнозина жители на Лондон не обръщат внимание на най-световното събитие. Мнозина повече се вълнуват от махленските дербита по крикет и ръгби по паркове и ливади, които, бяха ли на разположение на Софийската община, щяха да бъдат коснати за мол, бензиностанции или затворен жилищен комплекс, а не да стоят свободни за хвърчила, гоненици, игри на топка и езда. Ще се учудите и на пълните квартални басейни, на колоездачните алеи, на здрави катерушки и на почти селските блата и рекички в една световна столица, в които дядовците риболовстват,



а децата джапат и гонят патките



Ще се дивите и на плей групите с фарфалаци, състезаващи се с подарени от някоя църква колички или седящи в легени да гребат като моряци под команда на някоя доброволка - ужас при тия температури и опасности от настинки. Няма как да не си спомните за "тоталитарните издевателства" , когато видите строени под свирката на учителя по физическо питомци на детски градини и начални класове, все с униформи. Тук нека не стигаме до множеството гимназии и университети, чиято спортна база и чиито питомци биха ударили в земята по какъвто си искате спорт повечето нашенски съоръжения и трениращи главно из дискотеките гимназисти и студенти; за войската да не говорим.

Това или подобно нещо може да видите почти навсякъде в столиците, градовете и селата на страните, водещи по броя медали именно в спортовете, които изискват големи държавни, обществени и лични инвестиции.

Вярно, спортът е и пропаганда, лъскава витрина, която не винаги отразява онова, което е по складовете. Но не по-малко вярно е, че той свидетелства за оная нормалност на обществото, в която позор е именно илюзорната вяра, че няколко медала скриват действителното му състояние на разпад. "

http://www.segabg.com/article.php?id=612052

aveto каза...

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Bilderberg_Group#section_2. Edin blog koito ste ti e priaten. Boiko borisov niama silata koaito hoarat mu pripisvat. Naprotiv: toi e na krasta v momenta. Toi ne e chlen na bilderberg saotvetno NIAMA duma. http://americanfreepress.net/?p=4422

aveto каза...

Sasto namiram boiko za zemen chovek natisnat ot obstetvotot. Obstetvoto go tika tam kadeto e greshno. Chovekat si zivee v kasta s kucheta. Tova govorfi za sartse. Zasto tolkova se vazmuztavat ot respekta mu kam kucheta? Az naprimer smiatam che kuchetata sa po vishi ot horata I po tozi nachin boiko borisov dokazva ne samomnenei a skromnost. Toi niama izbor obache kogato e na publichno miasto: toi ne mo9ze da pokazva slabost. Osobeno vav varvarska kultura kato balgarskata kadeto vseki 2ri maz e iznasilvach.

aveto каза...

Lesno beshe da si olimpiiski shampion po vreme na socialzma. Vazmozno! Darzavata be sposnor. Opitai da si shampion v statite naprime: kadeto ste izbirash mezdu maratonki za tichane I drugi neobohodimi. V statite shampionite zdarvo se machat predi naikoi da gi sponsorira edin den. Ama zdravo: vav vseki smial ne samo trenirovki a I ziveita v mzieria. Mizeria: bednost I lishenia.

Милен каза...

Трябва да се отчете факта, че без Радо Стойчев и Матей Казийски нашия отбор игра по-добре, отколкото с тях. Незнам защо подминавате този факт и възхвалявате тези хора, който през този период не са направили нищо градивно.
Стойчев и Казийски само критикуват нищо не предлагат. Общи приказки.
Какво конкретно не им харесва на Стойчев и Казийски?
Когато Стойчев поемаше националния отбор положението по различно ли беше?
Има и още много други въпроси на които трябва да отговорят преди да поискат каквото и да било, но няма кой да им ги зададе. Задават се само удобни въпроси от услужливи журналисти.