четвъртък, 16 юни 2011 г.

Деволюцията на Евросъюза. Новите му приоритети: социализъм, безотговорност и мързел


"Европейският спасителен фонд ще трябва да бъде удвоен, ако политиците искат да присъединят частните инвеститори към втория пакет за Гърция, заяви Ноут Велинк, член на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от "Ройтерс".

Доходността по облигациите на Гърция, Ирландия и Португалия достигна до най-високите си нива от въвеждането на еврото през 1999 г. Пазарите са нервни покрай неизвестностите около втората помощ за Атина и възможността към нея да бъдат привлечени и инвеститори от частния сектор."

За първи път ни казват открито, че основополагащата идея на Евросъюза я хвърлят в кошчето за боклук. Великите политици и държавници, имали визията и реализирали я, са имали нещо доста друго придвид:

Европа на сигурността и благоденствието, осъществявано с честния труд на всичките й членове.

- Честен труд на Гърция? Смукала десетилетия от фондовете на ЕС поради политически причини - че е южен фланг на НАТО? И реализирала милиардите не в развитие, а в социални придобивки за всеки, включително сульо и пульо - несравнимо по-големи от всяка страна с реален социализъм?

- Честен труд на Ирландия? Избрала рисковия вариант на Исландия и САЩ, базиран не на реална оценка на потенциала на даден бизнес, а на комарджийската преценка на борсовите пазари?

- Португалия? Смес от мързел и риск

Това ли мечтаха създателите на Съюза? Товя ли мечтаехме ние, 10-те нови - надявахме се, че влизаме в рая?

Не казвам и не смятам, че проектът ЕС, вкл и еврото са катастрофирали. Но смятам, че решението е в твърда, проведена от най-високо ниво на ЕС политика - включваща ограничение на националния суверенитет в областите на бюджета, касаещи вътрешния и външен дълг; както и възможностите за заемане на дълг и от частни, и от държавни пазари; и задължение за приватизаця на даден процент държавни активи.

Мисля, че 10-те нови членки на Съюза могат да излязат с предложение за такъв пакет мерки и основните донори на Евросъюза (диреч тия дето дават най-много пари) - Германия и Франция, ще ни подкрепят. Оттам нататък смятам, че достигането до консенсус е въпрос на време и преговори.

Вярвам в това, защото не мисля, че както всеки европолитик, така и всеки гражданин на евродържава иска да плаща сметките на социалисти, борсови авантюристи и мързеливо желе от двете.

Няма коментари: