събота, 27 ноември 2010 г.

Тракторът като сущи крал-слънце *


Алексей ПетровНяма начин да отворя вестник и сайт, да чуя тв и радио, без да срещна името "Трактора". Без този човек явно България не може да съществува. Или поне нейните журналисти, слугинстващи на политиците й. Аман от тоз Трактор, бе - нито е кралят-слънце*, нито е капо ди тути капи, нито е Кръстник...

Ясно държа да се разбере - хич не съм му защитник, напротив. Но съм много ядна от това, че един средна ръка бандит се обявява едва ли не за проблем №1 на страната, че МВР-то на държавата плюс меверейските й медии ни осветляват със снимков материал за всичко, свързано с него (спестяват само ходенето до тоалетната, а защо?! - какви ли мафиотски дела не могат да се въртят там?).

Ядна съм, защото епопеята с Трактора удивително напомня една друга отпреди 15-20 години - с Кръстника. Не я помните? Съвсем нормално, защото ако обектът й наистина бе Кръстник на мафията, все щяхте да сте подочули нещо. За Иво Карамански ми е реч, нарочен от тогавашното МВР и прислугващите му медии за Кръстник на родната мафия. Поръчката за нарочването идеше от една далеч по-одиозна групировка от тази на Карамански - директно от мултаците на Илия Павлов. Защото вървеше жестока конкуренция за нелегалния износ на нефт съм Сърбия, а Илия имаше много по-яки капии не само в МВР, а и в самото правителство. Резултатът от задкулисния сблъсък между двамата водещи контрабандисти:

Поредица фарсови сценки и изяви на МВР, достойни за автора на "Многострадална Геновева". Главният секретар ни обяснява, че чакали нападение над МВР и затова трябвало да елиминират башнападетеля с "ювелирна акция" (авторството на този словесен шедьовър не е мое, а на о.р. ген. Виктор Михайлов, тогава министър на МВР).

И спретнали ювелирното бижу като шефът на баш антибандитите тогава Иван Иванов поканил баш бандита, дето ще напада МВР, на раздумка в некъв частен апартамент. И докато си хортували по мило, по драго, по стълбите към апартамента се поизтрепали малко ченгета - "безредиците" (Специализираният отряд за борба с масовите безредици), които не знаели, че "баретите" (Специализираният отряд за борба с тероризма) са вътре в комбинацията, и обратното - т.е. и другите не знаели. Междувременно, докато траела патакламата, сиреч стрелба с автоматично оръжие по стълбите, от апартамента, дето си гукали баш бандитът и баш антибандитът, били изхвърлени два патлака - намерили ги после долу, ама било нормало като има пукотевица да се изхвърлят патлаци от нормални граждани. Ми то охраната на Карамански и на антибандита ненормални ли са?

Е, в резултат имало малко поумрели - две елитни "барети" били застреляни от "безредиците". По-късните резултати - бе разформирован отрядът на "безредиците". На неволния и фактически невиновен убиец от "безредиците" му съсипаха живота. Вътрешният министър Виктор Михайлов убедително обясни, че няма нищо общо с използването на баретите, защото бил на лов същия ден. Кой е разпоредил използването им, тъй като по закон се изисква подпис на вътрешен министър - никому не бе интересно. Какво толкоз важно е трябвало да си шушнат бандитът Карамански и антибандитът Иван Иванов в тайна квартира, охранявани от купчина незнаещи едно за друго поделения (отделно личните им гардове) - също не бе интересно.

Нещо за срещата на Галевите с Румен Петков да ви напомня? Слава богу, че поне нямаше пукотевица и жертви. Всъщност защо Богу слава - слава на руменпетковци, че се поцивилизоваха донейде и не си изнасят насраните гащи на показ.

Но да се върна на въпросния Кръстник - Иво Карамански, който с бронирани джипове щял да превзема МВР - трябва да отдадем чест както на читающия народ, така и на лъжещата го журналистика, че днес такава идиотщина не биха допуснали. На МВР никаква чест не отдавам, защото те и досега продуцират безумия в стил "филмчета от кинокръжока на помощно училище".

Та за нарочения Кръстник - държаха го близо 2 години под арест, за да станат мултаците монополист в нарушаването на ембаргото за Сърбия. Нали си представяте какво са шарили нагоре - до висше министерско и партийно ниво, за това? Иво Карамански опита да проговори, изнасяйки скандален запис от затвора за част от заверата, но бързо му затвориха устата - със заплахи ли, с пари ли - не зная. Междувременно Илия Павлов и сума по-дребен бандит се нагушиха с милиони (а колко вървяха като комисиони нагоре?).

Ей това е иженарицаемият Кръстник. Бах го у Кръстника - когото могат да елиминират с двуходова комбинация от най-високодоходния тогава бизнес - вноса на нефт за Сърбия в нарушение на ембаргото.

Апропо, няма никаква връзка с Карамански, "Мултигруп" и прочие кримиформирования, но но ако човек детайлно се зарови в първите милиони на Елена Костова, ще види същия бизнес. Съществената разлика бе във формалното спазване на законите - бандитите изнасяха незаконно композиции нефт през българо-сръбската граница; бизнесмените изнасяха същото за Македония. Там с ембаргото никому не бе ясно какво е положението, щото със самата държава не бе ясно - и до днес не е ясно има ли я такава, или не; тъй че бизнесмените, вкл. и г-жа Костова бяха си вързали гащите.

Но през 1993-1995 г. Карамански бе спряган за Кръстник на мафията. Кой плащаше на медиите и на "информираните" им източници от МВР - конкретно не знам, но имам податки за мултаците и покровителите им от висши камуняките и висши от бившата ДС.

Защо сега историята на Карамански, който съвсем навреме "случайно" бе убит, ми напомня Тракторовата история - на поредния кръстник на мафията? Повтарям - никога не съм била фен и защитник на Алексей Петров. Но съвпаденията стават твърде много.

* Луи 14-ти е наричан Крал Слънце, вкл. и затова, че нищо не се е случвало в държавата без него. Ако съм добросъвестен гражданин и добросъвестен читатаел, зрител и слушател, трябва да приема Алексей също за краел-слънце ;-)

Няма коментари: