понеделник, 27 септември 2010 г.

За "Спектър нет". С лрюбов и сантимент. И преди всичко - със страх


Не съм традиционалист/фен на марките в родния икономически контекст - защото у нас е обичайно когато една марка се утвърди, следващата й стъпка да е самоокепазяване - като поддържано качество, клиентско обслужване и пр.под. Понякога си мисля, че това е перверзната бг интерпретация на т.нар. пазарна експанзия. Едно от малкото ми, да не кажа единствено изключение, бе интернет доставчикът ми, на когото съм лоялна от 10-тина години.

Преди десетина години, когато БТК (сегашното Вивател) вдигна драстично цените на dial-up-а, се ориентирах към Data.bg и близо 5 години бях изключително доволна - от качеството на услугата и от обслужването. Ама нелюбимия ми Явор Колев от Главна Дирекция за Борба с Потребителите (ГДБОП) разправяше, че били пирати - пукаше ми на клиентското съзнание, защото хората ми доставяха качествен нет на добра цена плюс брилянтен съпорт. Когато пет години по-късно Спектърнет купи Датата, имах няколко месеца опасения (както доста други клиенти), че ще развалят услугата, но се оказа, че новият собственик не само запази, но и вдигна качеството на нета и на съпорта. Обявените скорости коректно се спазват, изключително рядко (особено в сравнение с други доставчици) спира нетът - и максимално бързо отстраняват повредата; а качеството на съпорта на 24-часовата им линия е сравнимо с добрите световни еталони.

И както при всяка хубава приказка - май се вижда края й. Мтел купи Спектърнет и Мегалан. Логиката на сделката е кристално ясна:

1. Мтел като мобилен оператор оператор достигна тавана си в експанзията, доминацията на Виватал ограничава експанзията му в областта на фиксираните услуги, интернет доставките и пакетните услуги

2. Кризата лиши Спектър (които по-рано придобиха друг водещ доставчик - Орбител) от възможности да финансират планираната си качествена експанзия (в PON мрежа).

3. Състоянието на пазара на телекомуникационни услуги сочи максимално печелившата ниша за експанзия - инкорпориране и интегриране на дребния и разпокъсан - но успешен като бизнес модел! - LAN сектор от страна на големите оператори, разполагащи с финансови възможности за инвестиции. Същото важи и за сектора на кабеларките. Крайната цел - окрупняване на двата раздробени сектора и предлагане на "съблазнителни" пакетни услуги. "Съблазнителни" е в кавички не защото няма бизнеслогика в наистина добри подобни оферти, а защото нелечимият генетичен порок на нашите големи оператори се изряазява най-добре с девиза "пий му монополно кръвта, той няма къде да ходи!" За Blizoo (обединил бившите Евроком и Кейбълтел, при който вече монополното пиене се усеща) сега няма да пиша, защото болката ми е за любимия Спектър . И не съм единствена --> 11 страници опасения, директни обвинения и заплахи за напускане от форума на Спектър. И в популярния Hardware.bg --> страховете на спектърските и мегаланските клиенти.


Опит за обобщение:

Мтел са известни с непрозрачната си ценова политика, ориентирана към монополни/олигополни печалби (за което получиха куп глоби от компетентните органи), както и с отвратителното си клиентско обслужване. Последните им циркове с опашките за плащания, както и въртелите със смените на номерата са само пореден етап на монополната им наглост. Не че "конкурентите" (кавичките са ориентация що за истински конкуренти са) Вивател и Глобул са цъфнали и вързали - същите обвързващи непрозрачни заробвания, същото безхаберие към клиентите, а за качеството на нета - мерсим и на тримата големи, да ви се връща същото като ви потрябва. То не е за чудене, че всичките споделят еднакви лайнарщини - коректната дума вместо вулгаризма е "монополно сговаряне или олигопол".

Тео Захов (създателят и босът на Спектър) се кълне, че няма да се олайняви услугата Спектърнет, позовавайки се на клауза от договора си с Мтел, че се запазва мениджмънтът на Спектър за 18 месеца. Иска ми се да му вярвам, защото той, заедно с Ники Горчилов е от отците-създатели на родния феномен, уникален в света - широколентов интернет достъпен за максимум потребители на приемлива цена.

Защо не съм уверена в обещанията му? Не заради него (името Тео Захов е марка само по себе си) , а заради акулата поглъщач Мтел, която е показала, че не се свени да нарушава никакви договори - формални и неформални. Както и Вивател, де. И Глобул.

Бах ти капитализма, дето ни го обещаваха Желевци, ПетърСтояновци плюс Софиянски като припяващ - как като станело всичко частна собственост на чужденци, сме щели са цъфнем и да вържем. "Софийска вода" бе началото, с Мтел и Вивател цъфтежът ни засмуква все повече. Като разцъфтят и газа - ще ухаем (пардон - воним) отвсякъде.

За доизясняване на това, защо се пеня толкова - ще добавя нещо, не казано от Маркс или някой от епигоните му - държавният монопол е лош, но има нещо, което е по-лошо и от него - частният монопол. Но сред днешните официозни пазарни фундаменталисти (правилната дума е "чалга икономисти") не са на почит Мизес, Хайек, Ротбард и изобщо десните критици на пазаризма*, а най-паче собственият размисъл върху прочетените написани от други преди теб думи.

* току-що го измислих като ругателство поради словесното сходство с "капитализъм" и "комунизъм", но след това осъзнах, че преди словесното е смисловото сходство - съчинена идеология, позоваваща се на недоказани и недоказуеми икономически "теории", обясняваща общественото развитие и (несъвсем) открито заявяваща претенции до го ръководши.

Няма коментари: