понеделник, 6 октомври 2008 г.

Изгорелите 14 войничета и кървавото хоро на Виденов


По-младите не помнят случката, щото е отпреди 13 години, но тя навремето предизвика огромен скандал:

В деня, в който трагично загинаха 14 войника, живи изгорели в камион на околовръстното шосе - централните новини на БНТ започнаха с репортаж от некъв шибан събор на Копривщица, в който основните кадри бяха как премиерът Виденов тропва хорце на трибуната. Леле, щой вой се вдигна..., "кървавото хоро" на Виденов..., и прочие подобни.

И тъй като наглостта на Гарелов ми свали табуто върху спомените от пребиваването ми в Министерския съвет, ще споделя и истината за въпросното кърваво хоро. Щото верно взе да ми писва от журналистически ангели с крилца (като почнем от Гарелов и Коритаров, и свършим с..., абе май няма свършване).

Виденов играе хоро към 11.00 ч, по това време няма никаква информация за трагимчния инцидент. Вечерта обаче информация има и водещият централната емисия "Новини" в БНТ логично слага за №1 новината за войничетата, а Виденов на събора е някъде назад. Шефката на Дирекция "Новини" обаче с червения флумастър сменя реда на новините - изтъпанва за водеща новина хорцето, а трагедията с изгорелите войничета зафичва в края на емисията. Всички опити да се спори с нея са безсмислени - тя е човек на Клара Маринова (депутат и шеф на пресцентъра на БСП, чието протеже бе въпросната) и БСП, сиреч недосегаема. И така - по телевизията Жан играе хоро, което взривява общественото недоволство . Само дето обществото не знае, че Жан, и "зомбиралите го пиари" (Иван Гарелов) не само нямат нищо общо с професионалната, човешка и всякаква тъпота на новоиизлюпената шефка, а и дори не знаят за нея. Когато по-късно Краси Райдовски се опита да говори с въпросната шефка за очеизвадната тъпота, тя му се озъби, че политиката си съгласувала с Клара, а не с него.

Към настоящия момент Виденов е в политическото небитие, докато истинският автор на "кървавото хоро" е в Европарламента - Илияна Йотова, избрана с листата на БСП.

9 коментара:

Unknown каза...

сигурна съм, че имаш материал за цял трилър ))

Аспарух К. каза...

На мен спомените също са ми живи, макар че все пак леко са се позатрили с времето. Тогава бях на стаж в Ефир 2 и помня, че в главните новини в 22:00 донякъде отсрамихме телевизията, въпреки че и там "мащабното епично платно" (минута и половина!!!) с хорото си беше налице. Но поне не беше водещата новина на емисията, ако не ме лъже паметта.

Тогава, срам не срам, гледах новините на Нова ТВ (които преди броени дни бяха тръгнали и въпреки че тогава бяха пълни новаци, поне за онзи момент бяха много по-добри от нашите) и оттам измъкнах малката подробност за Карамански, който бил наблизо, и я пуснахме с гриф "непотвърдени източници".

А че беше голям позор, беше. Но Идиотова (Йотова, де) никой не можеше да я склони да отстъпи.

Мъча се да си спомня кой беше тогава шеф на новините на Ефира. Дали пък не беше Райо, лека му пръст?

caiusbiserus каза...

Преди 14 години бях млад пожарникар, бях на дежурство в Люлин и бях един от "късметлиите" които гасиха камиона. Трагедията беше ОГРОМНА, няма да кажа нищо ново, Карамански НЕ БЕШЕ ТАМ, всичко друго е написано...Тогава не можах да гледам телевизия, не мога да коментирам гафовете и, но знам че след речта на Виденов пръв е излязъл Цветан Василев, самодеец от читалище "Светлина" гара Бов, играл е ръченица сам на сцената.

Анонимен каза...

Хора, 13 години след въпросната трагедия все още ми е мъгла - КОЙ Е ВИНОВЕН?

Дреме ми ,кой играл хоро, кой лизал шефски гъзове в телевизията - тези простотии са по-скоро традиция, отколкото нещо извънредно.

И така, аз питам - КАКВО ВСЪЩНОСТ СЕ СЛУЧИ ТОГАВА И КОЙ Е ВИНОВЕН?

Boabab каза...

Илиана Йотова прави впечатление на една от най-отвратителните олицетворения на "политик" от времето на култа на личността в съвременни условия...Дали ще бъда някога жив да видя, че такива, поне не се показват и по телевизията, да оставим фактът, че доста журналити днес "работят" тъкмо така. За тези хора не е важно дали казват истината и дали това има значение за нещо извън това периода, в който могат да гледат напред. Който, разбира се, е по-малък от 4 години.

Unknown каза...

Виновен беше Карамански, но нямаше умисъл. Истината обаче бе прикрита от високопоставените му покровители на Карамански в спецслужбите.

С две думи: Карамански пътувал по околовръстното и беше стрелял - вече забравих дали по някаква друга кола, която го преследвала, или просто тъй - и куршуми бяха попаднали в камиона с войниците и предизвикали пожара.

Ама както Йотова сега е в Европарламента от БСП, нали се сещате, че и покровителите на Карамански продължават да са си свързани с БСП.

Анонимен каза...

тая лелка/Йотова/, дето не може нито да се среше, нито да се обле4е като хората, да не говорим за простотията в говоренето- тя ли ще ни представлява в Европарламента?!

Unknown каза...

Интересно.Как все търсехме подобни сензационни съвпадения. Севда Шишманова. Май имаше такова недоразумениесред нашата общност. Се пъчи че е надхитрила един прост човечец..подпийнал..
А преди това. Много преди това братът на " да нахраним журналистите" уцели танковете.
И какво. Най-важното явление в историята на България. Към днешна дата. 5 Август 2019 г. Не допуска да му се гаврят. В подкупните до една и захранване с пари от ГЕРБ медии. И от правителството. Естествено.
Превърнахме се в тиквена държавица..без население.

Unknown каза...

Не се крия и не съм анонимен.Казвам се Николай Шумков.Аре.